42 de localităţi sucevene din cele 114 existente îşi dispută limitele de hotar. Prefectul Florin Sinescu a declarat ieri că cele 42 de localităţi se află în litigiu întrucât nu şi-au recunoscut sectoare de limită administrativ teritorială. Asta deşi Instituţia Prefectului a realizat, aşa după cum spune legea, întâlniri de mediere între comisiile constituite la nivelul localităţilor. În aceste cazuri, a spus Sinescu, Prefectura a întocmit procese verbale în care au fost consemnate variantele susţinute de părţile aflate în litigiu. În plus, au fost iniţiate 17 acţiuni în instanţă la Tribunalul Suceava- Secţia contencios administrativ în vederea soluţionării litigiilor.
„În situaţia în care cele două părţi aflate în litigiu nu vor găsi o soluţie de compromis se va realiza o expertiză şi aceasta va stabili care este limita administrativă dintre două localităţi, după care Autoritatea Naţională pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară va face modificările în baza de date, astfel încât ulterior toţi cetăţenii să-şi actualizeze documentele de domiciliu. Ştim cu toţii ce înseamnă acest litigiu la nivelul municipiului Suceava cu comuna Şcheia. Este o zonă fierbinte, pentru că sunt cetăţeni care stau în aceeaşi locuinţă, însă o parte au domiciliul pe comuna Şcheia şi o parte pe municipiul Suceava”, a declarat Sinescu.
La ora actuală, în judeţ sunt litigii teritoriale între Vicovu de Jos cu Vicovu de Sus, Suceava cu Şcheia, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei, Stulpicani cu Frasin, Muşeniţa cu Siret, Salcea cu Dumbrăveni, Udeşti şi Ipoteşti, Rădăuţi cu Volovăţ, Moldoviţa cu Izvoarele Sucevei, Gura Humorului cu Păltinoasa şi Frasin, Fălticeni cu Fântâna Mare, Dărmăneşti cu Pătrăuţi, Crucea cu Broşteni, Coşna cu Dorna Candrenilor, Brodina cu Moldoviţa şi Izvoarele Sucevei, Botoşana cu Comăneşti, Cacica şi Cajvana, Bosanci cu Rădăşeni, Baia cu Râşca şi Rădăşeni, Adâncata cu Hănţeşti.
Cinci litigii interjudeţene
Prefectul a subliniat că pe lângă cele 42 de litigii între localităţi sucevene mai sunt şi cinci litigii interjudeţene. Este vorba de litigii între comuna Boroaia şi comuna Brusturi- judeţul Neamţ, comuna Cârlibaba şi comuna Borşa- judeţul Maramureş, comuna Hănţeşti şi comuna Vârfu Câmpului- judeţul Botoşani, comuna Liteni şi comuna Tudora- judeţul Botoşani, comuna Drăduşeni şi comuna Tătăruşi- judeţul Iaşi. Între comunele Cârlibaba şi Borşa, litigiul a ajuns deja la instanţa de judecată, urmând ca aceeaşi procedură să fie aplicată şi în celelalte cazuri.