Gazul metan va fi principalul combustibil utilizat anul acesta pentru asigurarea căldurii în locuinţele din municipiul Suceava, indiferent dacă sunt sau nu racordate la sistemul centralizat de termoficare.
Pentru prima dată, Termica Suceava nu va mai porni centrala de termoficare pe bază de cărbune, ci va asigura apa caldă şi căldură de la CAF-urile pe gaz metan din spatele Ambro. Cei care realizează noua centrală de termoficare a oraşului spun clar că asigurarea căldurii pe biomasă se va face abia din decembrie, în cele mai optimiste termene, iar mai bine de o treime din suceveni, care şi-au montat deja centrale de apartament, vor folosi tot gazul metan la producerea căldurii.
Practic, în această iarnă, întregul oraş va depinde de buna funcţionare a sistemelor de alimentare cu gaz metan.
Căldură pe biomasă, probabil din decembrie
Primarul Ion Lungu, care a vizitat luni şantierul noii centrale, a prezentat ieri foaia de parcurs a noii investiţii, care, de anul acesta, trebuie să asigure căldura şi apa caldă pentru locuitorii a 22.000 de apartamente:
„În prima parte a iernii se va funcţiona cu trei CAF-uri pe gaz metan, aduse din Austria. Acestea sunt în faza de a fi montate pe poziţie, între timp s-a montat staţia de gaz metan care va alimenta noua centrală termică. Specialiştii austrieci spun că vor respecta termenul de 9 noiembrie în ceea ce priveşte punerea în funcţiune a celor trei CAF-uri, care au o capacitate de 45 de MW”.
Specialiştii austrieci care răspund de montajul şi punerea în funcţiune a noii centrale au dat asigurări că pentru prima parte a iernii pot asigura consumul necesar de căldură cu cele trei cazane de apă fierbinte (CAF-uri).
„Temperaturile din noiembrie nu se compară cu cele din decembrie şi ianuarie, când trebuie suplimentată furnizarea căldurii. Ei estimează că dindecembrie vor putea pune în funcţiune şi capacitatea de producţie pe biomasă”, a precizat şeful municipalităţii sucevene.
Tot în decembrie ar urma să fie făcut şi racordul la sistemul electric naţional, astfel încât noua centrală să vândă energia electrică produsă în cogenerare cu energia termică livrată sucevenilor.
„Eficienţa acestei noi societăţi nu vine din vânzarea de energie termică, ci din schema de bonusare a energiei electrice vândută în sistemul naţional”, a explicat Lungu.
250 de lei, preţul maxim al gigacaloriei
Edilul sucevean a dat asigurări că, chiar de există riscul să apară întârzieri la punerea în funcţiune a noii centrale, la probele tehnologice, oricum locuitorii municipiului vor avea apă caldă şi căldură.
„Le recomand să nu se mai debranşeze de la sistemul centralizat, dar cei care vor s-o facă, nu-i putem opri, dar sunt convins că în anii următori, fluxul va fi invers. Preconizata creştere a preţului la gazul metan va duce la costuri foarte mari pentru cei care se încălzesc cu centrale de apartament, care se vor întoarce la sistemul centralizat”, consideră primarul Sucevei.
Lungu a dat asigurări că preţul pe care sucevenii îl vor plăti în această iarnă pe căldură nu va depăşi 250 de lei/gigacaloria, valoare care va fi menţinută cel puţin cinciani de acum înainte, conform contractului cu cei care realizează noua centrală termică.
(26 sep 2013, 11:31:32