Cultivatorii de cartof din judeţul Suceava vor obţine o producţie medie de 15 tone la hectar. Asta rezultă din datele contabilizate până acum de Direcţia Agricolă Suceava, când mare parte din suprafaţa însămânţată cu această cultură a fost recoltată.
Conform celei mai recente situaţii operative a Direcţiei Agricole Suceava, cartoful a fost recoltat de pe aproape 20.000 de hectare, dintr-un total de 21.695 de hectare însămânţate.
După cum a precizat Camelia Coşuleanu, din cadrul Direcţiei Agricole Suceava, producţia medie estimată, de 15 tone la hectar, este uşor mai mare decât cea de anul trecut, 14 tone la hectar.
Ea a precizat că îngrijorător este că în acest an a fost cultivată o suprafaţa foarte mică cu cartof de sămânţă. Asta va afecta în mod cert în viitor suprafeţele însămânţate şi calitatea culturii cartofului. Situaţia nu este însă una surprinzătoare, mulţi dintre agricultori renunţând deja să mai cultive cartof, nemulţumiţi de preţul foarte scăzut pe care îl obţin.
În privinţa grâului, producţia medie obţinută în acest an este de 2.700 de kilograme la hectar, faţă de 2.950 de kilograme la hectar anul trecut. La rapiţă s-a obţinut o producţie medie de 2.600 de kg/hectar, iar la orz o producţie de 2.228 de kilograme la hectar.
În privinţa porumbului, se estimează obţinerea unei producţii de 3.500 de kilograme la hectar.
În general, au precizat specialiştii Direcţiei Agricole, producţiile din acest an sunt de nivel mediu, anul aparent bun, cu precipitaţii importante, oscilând cu perioadele de secetă din perioada mai-iunie şi începutul lui iulie şi din toamna anului trecut, când a fost afectat grâul.