Septembrie s-a dovedit a fi luna cu cele mai slabe încasări la Termica, care, din banii plătiţi de suceveni pentru utilităţile consumate, abia achită jumătate din consumul curent de gaz metan.
Alarmanta situaţie, care ar putea duce cât de curând la un blocaj total al activităţii societăţii de termoficare a municipiului Suceava, l-a determinat pe primarul Ion Lungu să facă apel la populaţie, să îşi achite utilităţile.
„Facem eforturi să asigurăm apa caldă, dar, din păcate, încasările de la populaţie sunt foarte mici. Dacă luna august a fost considerată foarte slabă la încasări, iată că în septembrie stăm şi mai rău”, a spus Lungu, care a precizat că în august, care era considerată „lună moartă”, încasările au fost de 840.000 lei, iar în septembrie, acestea au scăzut la 820.000 lei.
„Plăţile de la populaţie sunt acum singura sursă de venit la Termica. Dacă oamenii nu plătesc ce consumă, Termica nu are cum să plătească facturile la gazul metan utilizat pentru producerea apei calde”, a adăugat Lungu, care s-a arătat îngrijorat de faptul că pe 10 octombrie trebuie achitată o nouă rată din datoria către EON, de 1,5 milioane de lei (15 miliarde de lei vechi).
Gravitatea situaţiei a fost subliniată şi de directorul societăţii de termoficare a oraşului, Ovidiu Dumitrescu, care a explicat că, din banii încasaţi în septembrie, nu se pot plăti decât jumătate din consumurile curente ale Termica, necesare pentru producerea apei calde.
„Numai factura la gaz metan pe o lună de zile este de 1,4 milioane de lei, dar la asta se mai adaugă şi alte cheltuieli, de la energia electrică necesară funcţionării instalaţiilor, la apa utilizată şi substanţele de tratare a apei, încât, din încasări, nu acoperim decât jumătate din costuri”, a declarat directorul Termica.
În aceste condiţii, există riscul ca Termica să nu mai poată asigura nici apă caldă, dacă E.ON le va tăia gazul din cauza facturilor neplătite.