Romeo Adrian Răuţu, fost director al SC Servicii Comunale SA Rădăuţi, s-a aflat în incompatibilitate în perioada când a deţinut această funcţie. Aceasta este concluzia la care au ajuns inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate şi pe care au făcut-o publică în cursul zilei de ieri.
Potrivit unui comunicat transmis redacţiei noastre, Răuţu a ocupat, în perioada 4 octombrie 2012 - 18 februarie 2013, funcția de director general al SC Servicii Comunale SA Rădăuți. În acelaşi interval, el a fost funcţionar public, mai exact angajat al Poliţiei Locale Rădăuţi.
Prin faptul că a ocupat simultan cele două funcţii, Romeo Adrian Răuţu a încălcat dispozițiile articolului 94, aliniat (2), litera c) din Legea nr. 161/ 2003, potrivit cărora „Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, în cadrul […] societăţilor comerciale […]”.
„Romeo Adrian Răuţu a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoana evaluată nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare”, se arată în comunicatul celor de la Agenţia Naţională de Integritate.
Contactat telefonic, Romeo Adrian Răuţu a declarat că nu poate veni cu nici un punct de vedere pe marginea acestui subiect, deoarece nu a intrat în posesia unui comunicat din partea inspectorilor ANI.
„E prima dată când aud aşa ceva. Ştiu că s-au solicitat informaţii de la Primăria Rădăuţi, dar eu cred că nu am încălcat nici o lege, pentru că am fost trimis acolo (n.a. - în funcţia de director al SC Servicii Comunale SA) de către Executiv şi Consiliul Local”, a precizat Răuţu.
Cei de la ANI au mai transmis şi ce repercusiuni îl pasc pe cel descoperit în incompatibilitate.
„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului”, au menţionat inspectorii ANI.
Decizia de ieri poate fi contestată, inclusiv în instanţă.