Un conflict mocnit între cadrele didactice ale Şcolii Gimnaziale Milişăuţi, de o parte, şi edilul oraşului, de cealaltă parte, pare să izbucnească.
Primarul oraşului Milişăuţi, Mircea Laurus, este acuzat de un grup de profesori al unităţii de învăţământ din oraş că l-ar fi mustrat şi umilit public pe profesorul de istorie al şcolii Dan Onofreiciuc, pe motiv că acesta a îndrăznit să lase câţiva elevi corigenţi la materia pe care o predă. Întreaga întâmplare s-ar fi petrecut la festivitatea de deschidere a noului an şcolar, în prezenţa părinţilor şi a oficialităţilor.
De cealaltă parte, mai degrabă preocupat de cine a adus la cunoştinţă această situaţie presei, edilul oraşului dezminte acuzele ce i se aduc, promiţând în schimb că „va avea grijă” de cei care îi aduc aceste învinuiri.
Printr-un e-mail trimis redacţiei, profesorii şcolii din oraş afirmă că „unul dintre profesorii cei mai bine pregătiţi, cu grad didactic I şi experienţă de peste 14 ani la catedră, pe deasupra şi lider sindical al şcolii, a fost beştelit la ceremonia deschiderii anului şcolar. Profesorul a fost certat pur şi simplu, în public şi la microfon, de către primarul USL Mircea Laurus, pentru că a îndrăznit să lase câţiva elevi - majoritatea beizadele locale, având părinţii prieteni cu primarul - corigenţi la istorie pe perioada verii”.
Profesorii susţin că nemulţumirea lor va ajunge şi în atenţia Comisiei pentru învăţământ din Parlament.
Părinţii contestă competenţele edilului în soluţionarea acestui gen de probleme
Primarul Laurus susţine că în discursul său de debut de an şcolar a făcut unele îndemnuri elevilor şi nu a adus jigniri profesorului. Totuşi, acesta recunoaşte că vrea să afle cine se face vinovat de faptul că un număr mare de elevi sunt în situaţia corigenţei, iar în acest sens va face o analiză.
„Le-am promis părinţilor că vom găsi soluţii şi că vom aplana situaţia. Vom vedea cine se face răspunzător, la cine e problema, ori la elevi, ori la profesor”, spune Mircea Laurus. Acesta mai povesteşte că 20 de părinţi i-au bătut la uşă pentru ca situaţia elevilor corigenţi să-şi găsească rezolvare.
Profesorii mărturisesc că sunt pe punctul de a declanşa un conflict de muncă, contestând vehement competenţele edilului în soluţionarea acestui tip de probleme.
„Cum ştie el (n.r. - primarul Laurus) că profesorul respectiv nu a procedat corect lasând corigenţi? De când e primarul Laurus profesor de istorie, să ştie ce notă meritau elevii? Şi ce studii are el să-şi permită să vorbească despre asta?”, se întreabă retoric dascălii. Totodată, aceştia condamnă atitudinea părinţilor care au reclamat situaţia copiilor lor la primar, „în loc să supravegheze în timpul anului şcolar modul în care aceştia se pregăteau pentru şcoală”.
Liderul de sindicat pe zona Rădăuţi se dezice de cele spuse în scrisoare
Gheorghe Şorodoc, liderul de sindicat pe zona Rădăuţi, a dezminţit intervenţia denigratoare a primarului Mircea Laurus la adresa profesorului de istorie, menţionând că, în prezent, cadrele didactice de la şcoala din Milişăuţi se dezic de conţinutul scrisorii.
Practic, Şorodoc anulează cele spuse în scrisoare de cei pe care, teoretic, ar trebui să-i reprezinte.
“Vă rugăm a nu lua în considerare cele enumerate în scrisoare. Constatăm că oameni <binevoitori> ne au grija atât la şcoală, cât şi în afara ei”, spune Gheorghe Şorodoc, preşedintelul Sindicatului „Bucovina” Rădăuţi.
Mai mult de atât, după ce incidentul de luni, 16 septembrie, ar fi ajuns la urechile şefilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, profesorul de istorie Onofreiciuc nu susţine afirmaţiile colegilor săi.
Atitudini ostile din partea reprezentanţilor şcolii
Contactat telefonic şi întrebat în ce măsură poate un primar de oraş să rezolve situaţiile de corigenţă ale unor elevi, directorul Şcolii Gimnaziale Milişăuţi – Adrian Platon, a declarat tăios „Nu comentez”, după care a închis în nas telefonul reporterilor Monitorului.
De aceeaşi atitudine potrivnică ne-am lovit şi la secretariatul şcolii, unde, cea care teoretic ar fi trebuit să asigure interfaţa cu persoanele din afara unităţii, să preia şi să direcţioneze eventualele mesaje, a socotit că cel mai indicat răspuns este, din nou, închiderea bruscă a telefonului.
Nemulţumiri pe mai multe planuri
Din cele câteva rânduri trimise de cadrele didactice ale şcolii, aversiunea dintre cele două tabere este vădită, profesorii acuzându-l pe primar de faptul că nu se implică în problemele şcolii
„După ciuda pe care o manifesta la adresa profesorilor în general, tăindu-le regulat banii de navetă, nu s-ar zice că ar înţelege ce rol au profesorii pe lumea asta. Cele două şcoli din Milişăuţi sunt în permanenţă în criză de bani şi materiale de curăţenie (oamenii de serviciu cumpără detergent din banii lor), ca să nu mai vorbim că elevii nu au manuale”, mai consemnează profesorii.
Primarul se apără şi spune că din anul 2010 a intervenit permanent pentru ca elevii să înveţe în condiţii bune. Mai mult decât atât, Mircea Laurus susţine că la mijlocul acestor învinuiri s-ar fi o serie de răfuieli politice.
(20 sep 2013, 11:06:35
Cu muşchi (pentru a face) de melci amputaţi , iuţi la limbă
Vorbim să se facă, trebuie, sau : cine a greşit?
Creditând cu logică o realitate ( evident ) strâmbă
Filozofia dintr-o sticlă de vin naşte (culmea!!! ) ură
BANUL e sângele inimii auxiliare româneşti
Nu îndrăznim nici să sperăm nici să privim prin crăpătură
ROMÂNEEE, FRATEEE, UNDE EŞTI ???
În gândul nostru propunerea nu-i să redresăm, să retezăm
Ne concentrăm să ni se vadă circumferinţa aureolei
Desenăm cu lacrimi pe ogorul social, şi … botezăm
Realităţi, rubedenii şi zaţurile din fundu’ cafelei
Banali până la lacrimi, oamenii ( ca tâmpiţii )
Servesc ce li se livrează nu vor ce inima le cere
Căci adevăru-i pe sticlă, azi, nu-n pagina cărţii
Cu-atâtea (auto)lovituri vrei altceva .. decât durere ?!?!