Autorităţile din judeţele Suceava şi Botoşani au convenit să înfiinţeze o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară în vederea promovării de proiecte europene comune pentru absorbţia fondurilor disponibile în exerciţiul bugetar 2014 – 2020. Întâlnirea dintre autorităţile din cele două judeţe a avut loc în cursul zilei de ieri, la Centrul Economic Bucovina din apropierea Aeroportului „Ştefan cel Mare” din Salcea. La discuţii au fost prezenţi preşedinţii Consiliilor Judeţene Suceava şi Botoşani, Cătălin Nechifor, respectiv Florin Ţurcanu, precum şi primarul Sucevei, Ion Lungu, şi primarul din Botoşani, Ovidiu Portariuc, precum şi directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord – Est, Constantin Apostol.
După întâlnirea care a avut ca temă „Strategia de dezvoltare a Arealului Urban Suceava – Botoşani pentru perioada 2014 – 2020, Cătălin Nechifor a declarat că cele două judeţe ar urma să înfiinţeze o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară. „Am sentimentul că suntem cu un pas înainte faţă de alţii. Este important ca noi să dăm semnalul că vrem să creăm acest pol de dezvoltare către Ministerul Dezvoltării Regionale”, a spus Nechifor.
El a adăugat că la viitoarea întâlnire a autorităţilor din judeţele Suceava şi Botoşani va fi invitat să participe şi ministrul Fondurilor europene, Eugen Teodorovici, la discuţii urmând să fie invitaţi şi reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mediului de afaceri din cele două judeţe.
Cătălin Nechifor a ţinut să le mulţumească autorităţilor botoşănene pentru prezenţa la această întâlnire, arătând că este nevoie de curaj şi de viziune pentru a realiza o astfel de colaborare prin care pot fi atrase mai multe fonduri europene. Nechifor a mai arătat că cele două judeţe pot să promoveze proiecte comune, unul dintre acestea putând viza chiar şi construcţia unui stadion comun, într-o locaţie de pe ruta Suceava – Botoşani, care va putea fi folosit de echipele de fotbal din cele două oraşe.
La rândul său, preşedintele CJ Botoşani, Florin Ţurcanu, a precizat că noua Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară va avea sediul în Salcea, spunând că acest oraş este la mijlocul distanţei dintre Suceava şi Botoşani. Florin Ţurcanu a arătat că asociaţia de dezvoltare dintre cele două judeţe va ocupa primul loc la nivel naţional, atât ca număr de proiecte, cât şi la absorbţia fondurilor europene. „Vom demonstra că această asociaţie Botoşani – Suceava va fi prima din România la atragerea fondurilor europene”, a subliniat Ţurcanu.
Lungu anunţă că în această asociere vor intra şi localităţile din zonele metropolitane Suceava şi Botoşani
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, la rândul său, că municipiile Suceava şi Botoşani au stabilit deja anumite proiecte care vor putea fi promovate în cadrul acestei asociaţii.
„Şansa acestei asociaţii este să avem încredere unii în alţii. Este o asociere creată pentru dezvoltarea economică şi atragerea de fonduri europene”, a arătat Lungu. El a subliniat faptul că în această asociere vor intra şi localităţile din zonele metropolitane Suceava şi Botoşani. Ion Lungu a mai spus că după ce Ucraina va deveni ţară asociată a Uniunii Europene, oraşul Cernăuţi va putea fi cooptat în această asociere, pentru realizarea unor proiecte europene transfrontaliere.
În acelaşi timp, primarul din Botoşani, Ovidiu Portariuc, a arătat că în cursul lunii noiembrie a.c. va avea loc prima întâlnire comună a Consiliilor Locale din cele două municipii reşedinţă de judeţ.
Nu în ultimul rând, directorul ADR Nord – Est, Constantin Apostol, a precizat că din punctul său de vedere asocierea dintre Suceava şi Botoşani va avea succes. El a spus că acest model poate fi implementat şi în alte zone ale Regiunii de Nord – Est. „Cred în succesul acestui demers şi se va găsi şi latura juridică pentru a fi pus în practică. Consider că ne va fi mai uşor în definirea şi creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene”, a spus Apostol.