Soarta celor aproximativ 3.000 de câini fără stăpân din municipiul Suceava depinde de decizia care se va lua la finele acestei luni de către Curtea Constituţională, unde a fost atacată legea care permite eutanasierea lor la 14 zile de la prindere, dar şi de modul în care vor acţiona asociaţiile de protecţie a animalelor şi iubitorii de animale.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat ieri că dacă legea va rămâne în forma adoptată de Camera Deputaţilor, eutanasierea va fi aplicată:
„Chiar de noi am mai construit un nou adăpost de câini, pe lângă cel existent, tot va trebui să aplicăm şi amendamentul referitor la eutanasiere, la 14 zile de la prindere, pentru că nu avem atâta capacitate de depozitare, pentru a duce acolo cei 3.000 de câini din oraş”.
Acesta a spus că, din acel moment, salvarea câinilor care nu mai încap în adăpost depinde doar de iubitorii de animale şi de asociaţile de protecţie a acestora, care au posibilitatea să îi adopte şi să îi ţină în adăposturi proprii (în cazul ONG-urilor de protecţie a animalelor).
„Facem apel la aceste asociaţii şi fundaţii să colaboreze cu noi, în ideea de a salva cât mai mulţi câini”, a adăugat şeful municipalităţii sucevene.
Două solicitări de încredinţare a serviciului de ecarisaj
Până când o decizie clară privind modul de gestionare a câinilor vagabonzi va fi luată la nivelul întregii ţări, la Suceava se va continua actuala strategie, de strângere a lor de pe străzi.
„Noi mergem mai departe şi strângem câinii de pe străzi, dar nu e deloc simplu, pentru că tot apar, ca ciupercile după ploaie. Noi îi strângem, oamenii din urmă reclamă că au apărut alţii”, a pecizat Lungu, care e decis să externalizeze serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân.
„Avem două solicitări pentru gestionarea câinilor fără stăpân – Scoobyvet SRL şi Fundaţia Vier Pfoten. Din discuţiile purtate până acum cu Vier Pfoten nu am ajuns la un numitor comun. Ei vin cu o strategie amplă de sterilizare, dar vor ca un anumit număr de câini să rămână pe străzi – câinii mici, cei neagresivi. Nu avem cum aplica astfel de criterii, cine stabileşte dacă este agresiv sau nu şi în ce condiţii? Nu putem face altceva decât să-i luăm de pe străzi”, a adăugat primarul Sucevei.
Cele două adăposturi de câini din lunca Sucevei au o capacitate de aproximativ 1.700 de locuri, în vreme ce numărul câinilor din oraş este estimat la 3.000 de exemplare.
(19 sep 2013, 11:46:10