Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava a realizat recent o analiză care a urmărit calcularea unui coeficient de criminalitate pentru fiecare din cele 114 localităţi ale judeţului. Au fost luate în calcul faptele de furt şi de tâlhărie comise în spaţiul public, pe stradă, în localuri, la manifestări cultural-religioase etc. Având în vedere faptele de acest gen petrecute pe parcursul anului 2012, s-a realizat o încadrare pe factori de risc, la fiecare localitate, pe trei categorii: risc scăzut, risc mediu şi risc ridicat. În ultima categorie, a riscului ridicat, au fost încadrate 17 localităţi din judeţ, zece oraşe şi şapte comune.
Care sunt oraşele şi comunele cu grad ridicat de risc
Analiza poliţiei a plecat de la numărul total de furturi şi tâlhării înregistrate anul trecut în spaţiulpublic din judeţ, un total de 539 Cifra a fost împărţită la numărul de localităţi şi a fost stabilit un coeficient per judeţ, de 4,72. Apoi, numărul de fapte din fiecare localitate a fost înmulţit cu o sută şi împărţit la coeficientul de 4,72, stabilindu-se un grad de risc pe fiecare localitate în parte.
Conform analizei poliţiei, municipiul Suceava are de departe coeficientul cel mai ridicat de risc. Nici nu este de mirare în condiţiile în care în Suceava au acţionat pe parcursul anului trecut, dar şi în 2013, mai multe grupări de minori infractori care au comis furturi şi tâlhării în stradă. În cifre, în 2012, în Suceava, poliţia a avut în lucru nu mai puţin de 143 de furturi şi 40 de tâlhări în spaţiul public. A rezultat un coeficient de risc de 3.877.
Al doilea oraş încadrat la grad ridicat de risc este Rădăuţi, cu un coeficient de 1.779.
Dintre localităţile urbane ale judeţului au mai fost încadrate la grad de risc ridicat, în ordinea gradului de criminalitate, Vatra Dornei, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vicovu de Sus, Broşteni, Frasin, Fălticeni şi Siret.
În ceea ce priveşte localităţile rurale, analiza IPJ Suceava a identificat şapte comune cu risc ridicat. Prima dintre ele este Şcheia, cu un coeficient de criminalitate de 233. Urmează, în ordine, comunele Vama, Ostra, Arbore, Dorna Candreni, Dorneşti şi Moara, ultimele trei cu acelaşi grad de criminalitate.
Poliţiştii, campanie de prevenire a infracţionalităţii în localităţile cu probleme
Inspectorul principal Ionuţ Epureanu, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, a precizat că în urma acestei analize, care a identificat localităţile cu risc ridicat, poliţiştii, în special cei de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, au început o companie care presupune deplasarea în fiecare din cele 17 localităţi.
În funcţie de specificul infracţional din fiecare localitate, se caută soluţii pentru reducerea faptelor.
„În Suceava, de exemplu, unde s-au înregistrat multe fapte de furt şi tâlhărie prin smulgerea de lănţişoare de aur de la gât, dar şi multe furturi din maşini, am demarat o campanie de împărţire de pliante în care avertizăm potenţialele victime de risc şi le explicăm cum se pot proteja. Într-o altă localitate cu grad ridicat de risc, la Broşteni, am constatat că foarte multe fapte se petrec în localuri pe fond de consum de alcool şi am insistat pe avertizarea oamenilor cu campania împotriva violenţei <O palmăpoate aducemoartea>, a declarat inspectorul principal Ionuţ Epureanu.
(17 sep 2013, 21:42:24