Ieri a fost a doua duminică la rând în care sucevenii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima dezacordul vizavi de intenţia companiei canadiene Roşia Montană Gold Corporation pentru a deschide o exploatare minieră în Ardeal.
Şi de această dată, protestatarii s-au adunat în faţa Palatului Administrativ din Suceava, de unde au plecat în marş prin oraş. De această dată, traseul a fost Palatul Administrativ – esplanada din faţa Casei de Cultură – cinema Modern – Catedrala de pe Mărăşeşti – Primăriei – Palatul de Justiţie – Palatul Administrativ.
Înainte de plecare, participanţilor le-a vorbit sculptorul Mircea Dăneasa, care a spus că Roşia Montană a declanşat conştiinţa naţională, iar toate proiectele similare din lume au adus doar deservicii şi au poluat mediul înconjurător. Dăneasa a anunţat şi programul manifestărilor viitoare: „În fiecare duminică, de la ora 17.00, dacă afară nu plouă, îi invităm pe cât mai mulţi suceveni să ni se alăture protestului nostru paşnic”.
În afara scandărilor obişnuite, cei aproximativ 100 de participanţi la miting i-au îndemnat şi pe oamenii care îi priveau să li se alăture şi să nu asiste pasivi la distrugerea mediului din România.
Şi de această dată, participanţii au avut pancarte cu mesaje împotriva exploatării cu cianuri care ar urma să fie folosite pentru extragerea aurului şi argintului de la Roşia Montană, iar pentru a fi cât mai sonori au folosit o portavoce şi o tobă. În faţa participanţilor la miting au mers trei tinere pe biciclete, iar pe un banner imens scria: „Ţara doarme, politicienii fură. Până când?”
Exploatarea minieră de la Roşia Montană ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.
Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.