Regulile de circulaţie şi normele privind semnalizarea drumurilor publice valabile în toată România nu s-au aplicat în ultima perioadă şi în comuna suceveană Satu Mare. Aşa s-a ajuns ca pe un drum comunal să fie montate indicatoare de limitare a vitezei la 20 de kilometri la oră, asta deşi limita minimă care se poate stabili, conform prevederilor legale, este de 30 de kilometri la oră. Indicatoarele au fost montate în urma unei discuţii între primari şi consilierii locali fără a exista nici măcar un minimum de legalitate: un aviz de la poliţie. Aviz care nici nu avea cum să fie dat în condiţiile în care limita de viteză de 20 de km/h nici nu există în OUG 195/2002, care reglementează circulaţia pe drumurile publice.
Indicatoare rutiere de limitare a vitezei, lângă casa unui consilier local
Ilegalitatea a fost sesizată de un consilier local din comuna Satu Mare, Constantin Balan. El ne-a semnalat că drumul comunal care face legătura între drumul judeţean şi halta din satul Ţibeni, comuna Satu Mare, are, la ambele capete, indicatoare rutiere de limitare a vitezei la 20 de km/h, alături de indicatoare de restricţie de tonaj de 3,5 tone.
Conform articolului 30, aliniatul 4, din OUG 195/2002, mijloacele de semnalizare rutiere se dispun doar acolo unde se constată de către Poliţia Rutieră că sunt necesare.
Consilierul local Constantin Balan a declarat: “Indicatoarele rutiere sunt montate de mai bine de doi ani de zile. Au fost puse pentru că pe acel drum este casa unui consilier local, Constantin Iacoban, din acelaşi partid cu domnul primar, iar respectivul a spus că nu mai vrea să aibă praf în curte. Unul din indicatoare e chiar lângă casa sa. Totul s-a făcut cu bani publici şi în dispreţ total faţă de lege”.
Primarul din Satu Mare: „Am avut multe sesizări de la oamenii care au case lângă acel drum”
Într-adevăr, pentru respectivele indicatoare nu există aviz de la Poliţia Rutieră. Cu alte cuvinte au fost amplasate ilegal. Ba mai mult, pentru ca dispreţul faţă de lege să fie maxim, a fost stabilită şi o limită de viteză care nu există în România.
Contactat ieri de reporterii Monitorului de Suceava, primarul comunei Satu Mare, Ştefan Cramarciuc, a căutat justificări pentru neregulă, pe care nu a putut să o nege.
„Am avut multe sesizări de la oamenii care au case lângă acel drum. Mult timp pe drumul judeţean s-a circulat pe un singur sens, astfel că o parte din circulaţie a fost deviată pe acest drum comunal. Era nevoie de o restricţie de viteză şi de tonaj, se ridica praful şi oamenii nu puteau sta în propriile gospodării”, a explicat primarul.
El a mai spus că problema indicatoarelor a fost discutată în şedinţele de Consiliu Local şi a recunoscut că nu a existat aviz de la Poliţia Rutieră.
„Am răspuns la solicitările oamenilor din Ţibeni, am vrut să-i ajutăm, asta a fost singura intenţie a noastră. În plus, a fost o măsură provizorie, cât timp drumul judeţean este în lucru”, s-a mai justificat primarul.
Indicatoarele au dispărut brusc ieri după-amiază
Ieri după-amiază, la puţin timp după discuţia reporterilor Monitorului de Suceava cu primarul comunei Satu Mare, indicatoarele rutiere au dispărut din zonă. Au rămas însă ca dovadă pozele făcute tot ieri de consilierul local Constantin Balan.
În acest caz mai rămâne şi întrebarea de ce agenţii de la Postul la Poliţie Satu Mare nu s-au sesizat despre această încălcare flagrantă a legislaţiei rutiere.