Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Animale „Plaiul Bucovinei” Suceava este marea câştigătoare a alegerilor pentru Camera Agricolă Suceava, obţinând şase din cele opt mandate de la categoria „Asociaţii profesionale”.
Colegiul Judeţean al Camerei Agricole Suceava va avea în total 24 de membri, care au fost aleşi de 13.906 agricultori, adică 12,57% din numărul total al sucevenilor care au avut drept de vot. Aceste cifre reprezintă datele finale, înainte de contestaţii, ale alegerilor care s-au desfăşurat duminica trecută în 113 localităţi din judeţ.
Prezenţa la urne, considerată bună de cei care au organizat alegerile
Vasile Schipor, preşedintele Comitetului Judeţean de Iniţiativă constituit pentru aceste alegeri, a declarat, ieri, după finalizarea numărării voturilor, că scrutinul a fost validat, stabilindu-se cei 24 de candidaţi aleşi.
Deşi la alegeri s-au prezentat sub 13% din numărul total de electori de pe liste, Vasile Schipor s-a declarat mulţumit de prezenţă.
„Sigur că prezenţa putea fi şi mai mare, însă trebuie ţinut cont de faptul că sunt primele alegeri pentru Camera Agricolă. Nu trebuie uitat apoi că cei peste 111.000 de electori de pe liste, beneficiari de subvenţii, nu sunt toţi fermieri activi, direct interesaţi de cine îi reprezintă. În aceste condiţii, cred că numărul de alegători prezenţi la urne nu a fost foarte mic”, a declarat Gheorghe Schipor.
Lista completă a membrilor Camerei Agricole Suceava
Iniţial, Camera Agricolă Judeţeană Suceava trebuia să aibă 25 de membri. Au rămas însă doar 24 pentru că, la categoria „Patronate”, a fost un singur candidat şi două locuri disponibile.
Pe fiecare buletin de vot au fost nouă categorii de candidaţi. Astfel, la prima categorie au fost aleşi opt membri din asociaţiile profesionale ale fermierilor. După cum am amintit, numărul majoritar de voturi a fost obţinut de Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Animale „Plaiul Bucovinei” Suceava, care va avea şase membri în Camera Agricolă, după cum urmează: Ion Dionisie Blănari, Sorin Arcadie Popescu, Liviu Beleca, Alexa-Mihai Flutur, Mihai Rotariu şi Ion Ciurlă. Ceilalţi doi membri votaţi sunt Vasile Pleşca, de la Asociaţia „Produs în Bucovina”, şi Nistor Burduhos, de la Asociaţia Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România.
La a doua categorie, „Patronate”, singurul candidat, Ioan Filoteanu, a devenit membru în Camera Agricolă, fără a conta câte voturi a luat.
La a trei categorie, „Sindicate”, au fost aleşi Andrei Marius Andrieş, de la Federaţia Naţională a Sindicatelor din Agricultură „Agrostar”, şi Răzvan Orhei, de la Confederaţia Sindicală „Meridian”.
Dintre candidaţii de la a patra categorie, „Cooperative agricole”, au prins cele două locuri eligibile Eugean Damean, de la Cooperativa Agricolă „Bucovina Nord” Dumbrăveni, şi Mircea Coca, de la Cooperativa „Suliţa” Fundu Moldovei.
La a cincea categorie, „Ocoale silvice private”, a fost tot un singur candidat, Dorin Buraciuc, reprezentant al Ocolului Silvic Bisericesc Ilişeşti şi al Ocolului Silva „Bucovina” Suceava.
În ceea ce priveşte a şasea categorie, „Domeniul cercetării agricole”, a fost ales Dumitru Bodea.
La a şaptea categorie au fost aleşi patru fermieri cu vârsta de peste 35 de ani. Din cei 25 de candidaţi, pe primele patru locuri, eligibile, s-au clasat Mircea Nicolae Mîrza, Leonard Ovidiu Ioachimescu, Nelu Steţco şi Ioan Dorin Mihalache. Alţi patru candidaţi, la categoria a opta, au fost aleşi din rândul fermierilor sub vârsta de 35 de ani. Cele mai multe voturi le-au obţinut Maria Piticari, Elena Andreea Burac, Sorinel Dinu Hurjui şi Ionel Adrian Juravle.
În fine, la ultima categorie, a noua, „Colegiul Medicilor Veterinari” a fost ales doctorul Vasile Semeniuc.
Vasile Blănari: “Vreau să le mulţumesc tuturor crescătorilor de animale din judeţ care au avut încredere în oamenii desemnaţi de noi”
Vasile Blănari, preşedintele asociaţiei care a obţinut de departe cel mai mare număr de voturi, a precizat că aproape 10.000 de oameni au pus ştampila pe membrii Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Animale „Plaiul Bucovinei”.
„Vreau să le mulţumesc tuturor crescătorilor de animale din judeţul Suceava care au avut încredere în oamenii desemnaţi de noi pentru a-i reprezenta în Camera Agricolă. Vom face tot ce este posibil pentru a-i sprijini pe parcursul anului care urmează, perioadă cât durează mandatul membrilor aleşi la alegerile de duminică”, a declarat Vasile Blănari.
Absorbţia fondurilor de la UE va depinde de cum va funcţiona Camera Agricolă Suceava
Cei 24 de membri ai Camerei Agricole trebuie să îşi aleagă la rândul lor un preşedinte, un vicepreşedinte şi un secretar.
Vasile Schipor, care este şi director al Direcţiei Agricole Suceava, a subliniat că „de competenţa acestor oameni va depinde absorbţia fondurilor de la Uniunea Europeană, în următoarea perioadă de timp”.
Camerele Agricole vor avea rolul, în principal, de a da consultanţă în întocmirea de proiecte pentru fonduri europene agricultorilor din judeţ.