Regal de dans sportiv la sala Liceului cu Program Sportiv Suceava, unde, sâmbătă şi duminică, lumea rochiilor de mătase viu colorate, cu sclipici, paiete, strasuri, mărgele pene, flori, purtate de fete, dar şi a pantalonilor negri, a cămăşilor cu mânecă lungă, a vestelor, cravatelor sau papioanelor purtate de băieţi a câştigat inimile a sute de spectatori. Peste 350 de perechi de dansatori din toate colţurile ţării şi-au dat întâlnire la Suceava, la Concursul “Bucovina Open”, organizat de Clubul de Dans Sportiv “Boom Dance” din Suceava, Federaţia Română de Dans Sportiv şi Iulius Mall Suceava, cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Suceava, al Consiliului Judeţean Suceava şi al Direcţiei Judeţene pentru Tineret.
Este al doilea an consecutiv când Clubul de Dans Sportiv “Boom Dance” din Suceava, sprijinit de parteneri, organizează un eveniment de o asemenea amploare.
Mihai Siminiuc, antrenor de dans, coregraf la Clubul Sportiv „Boom Dance”, ne-a spus că la Concursul Naţional de Dans Sportiv “Cupa Bucovinei”, după cum era denumită competiţia anul trecut, „au participat peste 600 de perechi de dansatori din peste 20 de judeţe din ţară. Pe drept cuvânt, se poate spune că pentru două zile Suceava a fost capitala dansului sportiv românesc, iar atmosfera incendiară de la concurs, talentul, eleganţa şi rafinamentul perechilor, precum şi prestigiul arbitrajului au făcut ca prima ediţie a concursului să fie o adevărată reuşită”.
Dans latino american, ritmuri de cha cha, vals lent
Organizatorii au invitat în acest an şi dansatori din Bulgaria, Ucraina şi Republica Moldova, însă aceştia nu au putut ajunge la Suceava din cauza unor probleme legate de viză şi de faptul că în ţările respective încă nu au început competiţiile oficiale.
În prima zi a concursului, sâmbătă, perechile participante au oferit publicului un adevărat regal de dans, muzică şi culoare. Mişcări elegante, ţinute impecabile, talent şi multă, multă muncă, asta au arătat publicului spectator perechile înscrise în concurs, perechi din clasele oficiale H, E, D, B, open şi open basic. Acestea au intrat în concurs în cadrul secţiunilor de dans standard şi latino american. Duminică, pe ringul de dans s-au aflat tinerele sportive din categoria fete solo, urmate de perechile din concursul precompetiţional şi de cele din categoria neoficial, care au dansat pe ritmuri de cha cha şi vals lent. Federaţia Română de Dans Sportiv a desemnat, pentru competiţia de la Suceava, peste 25 de persoane care au oficializat acest concurs, doi dintre arbitri fiind din Bulgaria şi Republica Moldova.
Concurenţi pe ringul de dans sucevean
Perechea de dansatori Lorena Tudoseşi Adrian Osmache, de laAsociaţia Clubul de Dans Sportiv Pro Dance Studio din Braşov, antrenată de Ioana Mihalcea (antrenor şi arbitru internaţional) a venit la Suceava cu gândul de a câştiga concursul (open basic -10 dansuri). Adrian are 24 de ani, iar partenera sa de dans are 20 de ani. Dacă Lorena face dans de mică, balet, dans modern, iar din clasa a XII-a dans sportiv, nu acelaşi lucru putem spune despre Adrian, care s-a apucat de dans întâmplător, acum trei ani. „Un prieten mă bătea la cap să merg la un curs de dans sportiv. I-am spus de mai multe ori că nu mă interesează, dar el a insistat. Bine, am zis, merg o singură dată şi, după aceea, mă laşi în pace, nu mă mai baţi la cap. Am mers la curs, mi-a plăcut şi nu am mai renunţat”, ne-a povestit tânărul dansator, care, împreună cu partenera lui, s-a aflat pe podium aproape la toate competiţiile la care a participat în ultimii ani.
Venită de la Iaşi, perechea Andreea Bunduc şi Cosmin Dorneanu, antrenată de Amira Cătălina Niculiţă, a participat la open basic (12 – 15 ani). Tânăra pereche se laudă cu un loc III, anul acesta, la un concurs prestigios din Ucraina. „Noi am participat la mai multe concursuri care s-au desfăşurat la Suceava şi ne-am simţit foarte bune. Am plecat de aici cu premii. Sperăm că dansurile noastre au fost şi de această dată pe placul juriului şi al publicului din sală”, ne-a spus Andreea Bunduc.
Concurs cu cel puţin zece ţări participante, anul viitor, la Suceava
Coregraful Mihai Siminiuc a mai precizat că această competiţie a fost organizată cu scopul a-i stimula pe copii să vină spre acest sport. „Dorim ca anul viitor să organizăm un concurs internaţional, cu cel puţin zece ţări participante. Dansul sportiv este un sport de echipă, constând în parteneriatul între un băiat şi o fată, într-un cuplu de dansatori, ce interpretează pe muzică diferite ritmuri, utilizând tehnici specifice. De-a lungul timpului, s-au cristalizat două secţiuni, în funcţie de caracterul şi provenienţa dansurilor: secţiunea standard sau europeană (vals lent, tango, vals vienez, slow fox şi quick step) şi secţiunea dansurilor latino-americane (samba, cha-cha-cha, rumba, paso doble, jive). Mă bucur că perechile sucevene au urcat pe podium şi în această competiţie şi au obţinut locuri bune, ceea ce înseamnă că Suceava poate oricând participa cu perechi de top la competiţii naţionale şi internaţionale”, a conchis Mihai Siminiuc. Cei mai buni concurenţi au primit diplome, medalii, cupe şi premii din partea organizatorilor.
( 9 sep 2013, 12:17:05