O femeie din comuna Dorneşti se luptă din 2011 pentru a-şi câştiga dreptatea după ce o suprafaţă de teren pe care avea o seră modernă, cu instalaţii în care a investit zeci de mii de lei, a fost pusă la pământ de o firmă care a început lucrările de regularizare ale unui pârâu. Modul în care au decurs până acum anchetele demarate în urma sesizărilor femeii au creat deranj mare printre autorităţi: şeful de post al comunei a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, în timp ce faţă de primar şi faţă de firma care a lucrat în zonă, la „pachet” cu Administraţia Naţională „Apele Române”, s-a început urmărirea penală.
O seră care a trecut peste noapte de pe un teren privat pe domeniu public
Coşmarul Elenei Schipor, din Dorneşti, a început în toamna anului 2010. La acea vreme, societatea „Master Construct” SA Bucureşti a demarat în regim de urgenţă lucrările de regularizare a pârâului Ruda (n.r. pârâu care a inundat în numeroase rânduri casele localnicilor, însă lucrările nu au mai fost finalizate nici până azi, din lipsă de fonduri) lucrarea fiind promovată de AN „Apele Române”, prin Administraţia Bazinală „Siret” Bacău .
În momentul în care au ajuns în spatele casei Elenei Şchipor, muncitorii firmei s-au lovit de sera acesteia. O seră aflată pe o suprafaţă de 271 de mp, pentru care exista o autorizaţie de construcţie emisă din 1990. În scurt timp s-a obţinut o hârtie de la Primăria comunei Dorneşti, în care femeia era somată să elibereze terenul, care ar aparţine domeniului public. Înainte de a trece la distrugerea bunurilor femeii, constructorii au mai obţinut şi o hârtie semnată de soţul femeii, Constantin Schipor, conform căreiaacesta ar fi de acord cu execuţia lucrărilor. Acesta a susţinut ulterior însă că a fost dus în eroare şi nu a ştiut ce semnează. În plus, respectiva seră, în autorizaţia de construire, nu era trecută pe numele său, ci pe al soţiei, Elena Schipor.
În toamna lui 2010 şi apoi în prima parte a lui 2011, sera, instalaţia electrică, instalaţia de apă au fost distruse pentru a se putea face lucrările de regularizare. Femeia nu a văzut până astăzi nici un leu despăgubire. De altfel, până acum, din punctul de vedere al administraţiei locale ori al beneficiarul lucrării, „Apele Române”, nici nu s-a pus problema de despăgubiri.
Fiul a retras plângerea pentru distrugerea serei în numele mamei, îndrumat chiar de şeful de post
Prima plângere a Elenei Schipor a fost înregistrată la Postul de Poliţie Dorneşti. Se întâmpla în vara lui 2011, şef de post fiind la acea vreme agentul principal Radu Constantin Moloce. Pe 1 noiembrie 2011, rezultă din ancheta procurorilor, acesta avea să facă un abuz care l-a costat foarte mult.
Conform Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, în acea zi fiul reclamantei, Cristinel Constantin Schipor, a dat o declaraţie, în sediul postului de poliţie, în numele mamei sale, în care îşi retrăgea plângerea depusă pentru distrugerea serei. Conform anchetei procurorilor, el a scris după dictare, dând datele mamei sale şi semnând în numele ei. Declaraţia a fost confirmată prin semnătură şi ştampilă de agentul constatator. Pe baza acestei retrageri a plângerii, dosarul a fost închis. Ulterior, la scurt timp, femeia a reclamat că nu a dat nici o declaraţie de retragere a plângerii, cazul ajungând iniţial la Biroul de Control Intern din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, după care a fost sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava.
Procurorii cred că poliţistul l-a instigat pe fiul femeii să depună plângerea
Audiat, agentul de poliţie a recunoscut că a primit la dosar o declaraţie dată de fiu în numele mamei sale. El însă a negat că l-a îndemnat să facă acest lucru. Mai mult, a explicat că tânărul s-a prezentat din proprie iniţiativă la sediul postului de poliţie. Chiar şi aşa, este evidentă o încălcare a legii din partea poliţistului, cu interes sau doar pur şi simplu din dorinţa de a mai scăpa de un dosar penal. Procurorii sunt însă de părere, în rechizitoriul de trimitere în judecată, că este vorba de instigare din partea agentului.
La sfârşitul lunii iunie a acestui an fostul şef de post a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Până la finalizarea procesului, agentul nu mai ocupă funcţie de conducere, activând la Poliţia municipiului Rădăuţi.
Pentru ce este cercetat primarul
Între timp, femeia s-a îndreptat cu plângeri penale şi împotriva primarului comunei Dorneşti, Gheorghe Luţa, pe de o parte, şi a AN Apele Românie şi a firmei din Bucureşti, pe de altă parte. În primă fază, Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi a respins plângerile şi a dispus neînceperea urmăririi penale (NUP). Elena Schipor a contestat însă rezoluţiile procurorilor la Judecătoria Rădăuţi.
Magistraţii Judecătoriei Rădăuţi au dispus în ambele cazuri redeschiderea dosarelor penale şi începerea urmăririi penale.
Astfel, în cazul primarului Gheorghe Luţa, pe 23 mai 2013, s-a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul comiterii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
Cel mai important aspect, reliefat de judecători, este că în somaţiile trimise femeii scrie că respectiva seră este pe terenul Primăriei Dorneşti, fără însă a fi precizat nicăieri vreun act de proprietate care să demonstreze acest fapt. Judecătorii au dispus redeschiderea cercetărilor şi pentru a se stabili motivul pentru care ulterior edificării construcţiei (sera), după emiterea autorizaţiei din 1990, timp de circa 20 de ani, nu s-au luat măsurile legale în condiţiile existenţei unei fapte contravenţionale. Cu alte cuvinte, sera a fost construită perfect legal, conform actelor, după care, brusc, la demararea lucrărilor, a devenit o construcţie ilegală.
Distrugere şi tulburare de posesie, după ce au pus la pământ sera fără dovada că aceasta este pe domeniul public
Un alt dosar penal, după cum am amintit, vizează AN „Apele Române” - prin Administraţia Bazinală de Apă „Siret” şi executantul lucrării, Master Construct. În primă fază, ca şi în cazul primarului, Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi a stablit că reclamaţia împotriva acestora, pentru distrugere şi tulburare de posesie, nu este justificată. În aceste condiţii, procurorii au decis neînceperea urmăririi penale (NUP), iar Elena Schipor a contestat decizia la Judecătoria Rădăuţi.
În ianuarie 2013, magistraţii au stabilit că soluţia de NUP nu este corectă şi au dispus retrimiterea cauzei procurorului, pentru începerea urmăririi penale.
Problema principală pe care trebuie să o lămurească anchetatorii, şi la care au de răspuns directorul de la Apele Române, respectiv administratorul firmei, este de ce s-a trecut la distrugerea serei, în condiţiile în care nu exista dovada că aceasta este pe domeniul public.
Primarul Luţa: „O să dau răspunsuri, dacă va fi nevoie, doar în faţa procurorilor”
Ancheta ar urma să stabilească cine este principalul răspunzător de acest abuz pe care îl reclamă femeia.
Contactat telefonic, primarul Gheorghe Luţa a încercat să se delimiteze de acest caz şi nu a adus nici un fel de lămuri.
„Nu am eu treabă în problema asta. Există o societate care a lucrat în baza unui acord al proprietarului, iar cei de la <Apele Române>sunt cei care au gestionat lucrarea. Pentru mine e un caz încheiat. O să dau răspunsuri, dacă va fi nevoie, doar în faţa procurorilor”, a declarat primarul din Dorneşti.
Întrebat de autorizaţia de construire a serei din 1990, acesta a precizat că atunci nu era primar.
Cere daune de 65.000 de lei
În ceea ce o priveşte pe Elena Schipor, aceasta urmează să deschidăşi un proces civil, prin care să fie despăgubită pentru distrugerea serei.
„Pe mine mă interesează să fiu despăgubită pentru munca familiei mele, de ani de zile. Au intrat cu utilajele şi au distrus tot ce aveam în acea seră, cu tot cu tablou electric, instalaţie de irigat, hidrofor şi multe altele. O să solicit pagube de 65.000 de lei, banii pe care i-am investit în seră”, a declarat femeia.
( 6 sep 2013, 13:07:40
Uni cand ajung in functii cred ca sunt de neinlocuit. Oricum cat de curand domnul Damu ne peraseste de la Radauti.