Societatea de transport public local a municipiului Suceava stă pe un butoi de praf de puşcă, pe care orice scânteie îl poate aprinde, din moment în moment. Una din aceste scântei poate fi declanşată de nemulţumirile celor 218 salariaţi, care de mai bine de patru ani de zile nu au mai văzut un leu în plus la salariu, deşi preţurile au crescut vertiginos la toate produsele şi la toate serviciile, în unele cazuri chiar şi cu mai mult de 100%.
Salariaţii de la TPL se pregăteau să protesteze ieri în faţa Prefecturii Suceava, pentru a solicita modificarea unei legi din cauza căreia salariile lor sunt „îngheţate” pe termen lung.
Numai că protestul lor paşnic, care urma să aibă loc în intervalul orar 12.30 – 14.00, în acelaşi timp cu cel al colegilor din alte societăţi de transport public din ţară, nu a fost autorizat de municipalitate, pentru că nu a respectat termenul de depunere a declaraţiei de intenţie, de 48 de ore.
Salarii „îngheţate”, preţuri majorate
Principala doleanţă a transportatorilor publici suceveni o reprezintă modificarea Legii 329/2009, ale cărei prevederi le blochează orice şansă de a negocia o mărire salarială.
„De patru ani de zile, fondul de salarii este acelaşi, iar conform legilor actuale, nici nu poate creşte, câtă vreme societatea înregistrează pierderi. Noi facem transport public de călători, prestăm un serviciu pentru locuitorii municipiului şi trebuie să circulăm şi zi şi noapte, indiferent dacă în autobuz sunt doi călători, 50 sau 100. Plus că sunt foarte mulţi călători care beneficiază de fel de fel de reduceri sau gratuităţi. Nu ai cum să faci profit în aceste condiţii”, a spus liderul sindical al TPL, Ovidiu Ungureanu, care vrea ca el şi colegii săi să aibă şansa de a putea negocia salariile pentru care vin la muncă.
Acesta a precizat că toţi salariaţii TPL se confruntă cu mari probleme financiare din cauza veniturilor reduse, care bat pasul pe loc de ani de zile, în vreme ce costurile de trai au creşteri explozive, an de an.
„Cum poţi să fii relaxat, calm şi atent la volan 8-10 ore pe zi, când nu ştii cum să te mai descurci cu banii de la un salariu la altul? Ca să poţi să îţi faci treaba cât mai bine, să te concentrezi doar pe problemele de serviciu, ar trebui să fii relaxat în privinţa problemelor financiare. Nu ai cum să fii aşa, când în ziua de salariu constaţi că nu reuşeşti să acoperi cheltuielile curente şi că nu ai bani pentru necesităţile copiilor şi ale familiei?”, consideră liderul sindical al TPL.
Salariile angajaţilor TPL nu au mai crescut deloc din 2009, salariul brut al unui şofer fiind de 1.160 de lei, iar cel al unui taxator de 960 de lei, bani din care 33% se duc la bugetul de stat, pe impozite.
De altfel, faptul că veniturile salariale de la TPL nu sunt deloc motivante rezultă şi din lipsa de interes a tinerilor de a se angaja la societatea de transport public local.
„Este îngrijorător faptul că din urmă nu vine nimic. Avem un singur coleg care conduce autobuzul şi are sub 30 de ani, iar majoritatea colegilor au peste 40 de ani. Din cauza veniturilor, nu sunt persoane interesate să se angajeze la noi”, a remarcat Ovidiu Ungureanu.
Pentru ca nemulţumirile lor să ajungă şi la urechile guvernanţilor, cei peste 200 de salariaţi ai TPL sunt gata să iasă în stradă, la finele lunii septembrie, mânaţi de disperare şi de grija zilei de mâine.
( 6 sep 2013, 20:02:54
Sunt multi in Suceava la care salariul nu a crescut de 4 ani nu numai la tpl