Pensiunile din Suceviţa la care au fost cazaţi cei 20 de turişti cu toxiinfecţie alimentară au fost închise. Măsura a fost luată ieri, de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, care a dispus suspendarea activităţii pentru o perioadă de şase luni. Pensiunile nu mai au voie să funcţioneze din cauză că apa pe care o utilizează nu este potabilă, a arătat ieri dr. Ludovic Abiţei, directorul DSP Suceava.
El a explicat că, potrivit legislaţiei în domeniu, decizia de închidere se aplică pentru o durată de şase luni, timp în care administratorii pensiunilor trebuie să dezinfecteze sursa proprie de alimentare cu apă, un puţ forat şi o fântână din curte, şi să monitorizeze periodic, prin analize de laborator, calitatea apei.
„Apa care alimentează cele două pensiuni este contaminată cu bacili coliformi ce pot provoca boli infecţioase. Faptul că apa este necorespunzătoare din punct de vedere bacteriologic este mai grav decât un borş stricat, pentru că apa este folosită inclusiv la prepararea hranei şi este consumată de cei mai mulţi dintre turişti”, a spus dr. Ludovic Abiţei.
Cauza toxiinfecţiei alimentare, încă necunoscută
El a precizat că până în prezent nu s-a reuşit identificarea agentului cauzator al toxiinfecţiei alimentare, fiind aşteptate şi rezultatele analizelor de laborator efectuate de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava pe probele recoltate din alimentele folosite la prepararea mâncării.
Sâmbătă la amiază, 13 turişti, printre care şi doi copii, au ajuns la Spitalul din Rădăuţi cu toxiinfecţie alimentară. Alţi şapte turişti au primit îngrijiri medicale în incinta pensiunilor la care erau cazaţi. Bolnavii cu vârste între 12 şi 63 ani făceau parte dintr-un grup de o sută de turişti din Timişoara, 80 de adulţi şi 20 de copii, care erau cazaţi la două pensiuni din Suceviţa.
Sâmbătă, la faţa locului au fost dislocate şase ambulanţe ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi două ambulanţe SMURD Suceava. Din fericire, problemele medicale nu s-au dovedit foarte grave, astfel încât toţi turiştii, inclusiv cei internaţi, au putut pleca duminică dimineaţă spre casele lor.
Amenzi de 6.000 lei pentru administratorii pensiunilor
Toxiinfecţia alimentară în urma căreia au avut de suferit cele 20 de persoane s-a produs, cel mai probabil, după micul dejun servit sâmbătă dimineaţă la pensiunile din Suceviţa. Potrivit martorilor, administratorii celor două pensiuni au inclus în meniu conopidă fiartă cu glazură de brânză şi ouă, iar problemele medicale au apărut spre orele prânzului.
În acest caz, Direcţia de Sănătate Publică Suceava a aplicat primele sancţiuni încă de sâmbătă, după anunţarea incidentului, când a fost efectuat şi un prim control.
În urma verificărilor, DSP a emis o amendă de 5.000 de lei pentru lipsa analizelor medicale la zi în rândul personalului angajat la cele două pensiuni şi una de 1.000 de lei pentru neefectuarea de către salariaţi a cursurilor de igienă, aşa cum cere legea.
( 6 sep 2013, 12:24:59
Mai bine ii intretineaipe clienti cu fructe de padure...in special afine ca "astea stringe" la burtica.