Deputatul Alexandru Băişanu s-a declarat în favoarea eutanasierii câinilor fără stăpân şi spune că este aberant ca într-o ţară a Uniunii Europene administraţiile locale şi naţionale şi Legislativul să permită în continuare atrocităţi cum a fost moartea unui copil nevinovat. Preşedintele PNL Suceava crede că vina pentru ceea ce se petrece în prezent aparţine ONG-urilor din domeniul protecţiei animalelor, care au blocat prin acţiuni în instanţă aplicarea Legii 227/2002, care stabileşte că orice câine fără stăpân care nu este adoptat în termen de 14 zile trebuie eutanasiat.
Băişanu crede că multe dintre ONG-urile care se ocupă cu protecţia animalelor derulează afaceri extrem de profitabile. Pentru a afla ce se petrece cu adevărat în acest ONG-uri, liderul liberalilor suceveni a anunţat că va propune constituirea unei comisii parlamentare.
„Această comisie trebuie să afle de unde provin banii gestionaţi de aceste ONG-uri, dacă vin de la bugetul de stat sau din alte surse, inclusiv din străinătate, şi cum s-au cheltuit banii. Eu am senzaţia că în spatele multor ONG-uri de acest tip se derulează afaceri extrem de profitabile”, a declarat Alexandru Băişanu.
Preşedintele PNL Suceava a mai menţionat că doreşte amendarea Legii 227/2002 şi punerea pe tapet cât mai rapid a noii legi din domeniul câinilor fără stăpân, care zace în Parlament de mai multă vreme.
Băişanu a mai spus că pledează pentru înfiinţarea poliţiei animalelor, care să verifice ce se petrece cu câinii fără stăpân, deoarece „fără un organ de control nu se pot obţine şi rezultate concrete”.
Liderul liberalilor suceveni s-a declarat în favoarea eutanasierii câinilor fără stăpân dacă aceştia nu sunt adoptaţi după o anumită perioadă stabilită prin lege şi susţine că dreptul la viaţă al oamenilor este stabilit prin Constituţia României.
Alexandru Băişanu a arătat şi faptul că statul cheltuie sume enorme pentru tratarea oamenilor muşcaţi de câini, tratamentul antirabic costând 593 de lei. Ori, potrivit statisticilor, numai în prima jumătate a acestui an au fost muşcaţi de câini 459 de suceveni, majoritatea cazurilor fiind înregistrate în municipiul Suceava. De altfel, numărul sucevenilor muşcaţi de câinii fără stăpân este într-o creştere permanentă. Dacă în 2010 s-au înregistrat 352 de cazuri, în 2012 au fost 525 de situaţii de acest gen, pentru ca în prima jumătate a acestui an să se ajungă la îngrijorătoarea cifră de 459 de oameni muşcaţi de câinii fără stăpân.