Campania de strângere a câinilor vagabonzi de pe străzile Sucevei va continua, în ciuda piedicilor puse de unele asociaţii de protecţie a animalelor. Asta a declarat ieri primarul Ion Lungu, care a spus că, de săptămâna aceasta, această activitate se va concentra în special în zona şcolilor, astfel încât copiii să fie în siguranţă atunci când vor începe din nou şcoala, pe 16 septembrie.
Edilul sucevean a precizat că tragedia petrecută luni la Bucureşti, unde un copil de 4 ani a fost omorât de câini, iar fratele său de 6 ani a fost muşcat, dar a reuşit să scape de atacul acestora, nu face decât să-i întărească convingerea că decizia de strângere a câinilor de pe străzi este cea mai bună soluţie.
„Cred că noi suntem cu un pas înainte faţă de alte oraşe din ţară, avem făcute adăposturile din lunca Sucevei, pentru a duce acolo câinii pe care îi prindem pe străzi. Nu este uşor, ne luptăm cu morile de vânt, sunt mulţi cetăţeni care spun că ei sunt iubitori de animale şi ascund aceşti câini, iar pe de altă parte, nu avem forţe suficiente pentru a-i prinde pe toţi, în scurt timp”, a spus Lungu.
Edilul sucevean spune că sunt numeroase încercări de stopare a acestei campanii, de strângere a câinilor vagabonzi, fiind primite chiar şi ameninţări în această privinţă:
„Săptămâna trecută am avut o discuţie cu un vicepreşedinte al unei asociaţii de protecţie a animalelor, care m-a avertizat să nu mai strângem câinii de pe străzi, că vor veni cu o ordonanţă preşedinţială să ne interzică acest lucru, pentru că ei nu sunt de acord şi câinii mici şi cei neagresivi trebuie lăsaţi pe străzi. L-am întrebat şi pe el: cine îi categoriseşte, care sunt mici, care sunt mari, care sunt răi sau blânzi? În baza acelui mandat dat de populaţie vom strânge în continuare câinii de pe străzi. Le-am şi arătat celor nemulţumiţi că nu strângem câinii de capul nostru, ci în baza solicitărilor venite de la cetăţeni, care sunt foarte numeroase, din toate cartierele oraşului”.
Primarul Sucevei le-a transmis ieri angajaţilor săi care se ocupă de activitatea de prindere a câinilor vagabonzi să desfiinţeze haitele din preajma unităţilor şcolare, chiar de vor întâmpina opoziţie din partea unor iubitori ai animalelor.
„Mergem înainte cu strângerea câinilor de pe străzi. Câinii vagabonzi reprezintă o problemă nerezolvată în ultimii 25 de ani în România. Din estimările oficiale, în Bucureşti, numărul acestora trece de 50.000. Este ceva de neînchipuit”, consideră primarul Ion Lungu, care a precizat că în Suceava nu sunt mai mult de 3.000 de câini, cu tot cu cei prinşi şi duşi deja la adăposturile din lunca Sucevei.
În opinia sa, gestionarea adăposturilor de câini şi activitatea de prindere a patrupedelor fără stăpân de pe străzi trebuie externalizată, de preferinţă să fie preluată de o asociaţie de protecţie a animalelor, astfel încât aceasta să aibă posibilitatea să angajeze mai mulţi oameni care să se ocupe numai de această activitate.
( 4 sep 2013, 13:50:12