Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 205 (5412)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Condiţii

Ajutoarele de încălzire a locuinţelor, acordate după noi reguli

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Mii de familii din municipiul Suceava, dar şi din alte localităţi în care există sistem centralizat de termoficare sau reţea de gaz metan vor putea beneficia în iarna 2013 – 2014 de ajutoare de încălzire a locuinţelor.

Legislaţia care prevede astfel de facilităţi a fost modificată recent, prin Ordonanţa de Guvern 27/2013, care schimbă parţial condiţiile de acordare a ajutoarelor de căldură, lărgind numărul potenţialilor beneficiari, pe de o parte, dar pe de altă parte impunând condiţii mai stricte de verificare a corectitudinii solicitărilor în baza cărora se suportă parţial costurile de încălzire a locuinţelor, pentru familiile cu venituri reduse.

Modificările aduse legii au fost prezentate ieri, la şedinţa lunară cu asociaţiile de proprietari de la sediul Primăriei Suceava, atât de către primarul Ion Lungu, cât şi de directoarea de Asistenţă Socială, Narcisa Marchitan.

 

Subvenţii pentru patru tipuri de încălzire a locuinţelor

Una din principalele noutăţi referitoare la ajutoarele de căldură este introducerea pe liste a celor care, în lipsa altui sistem de termoficare, folosesc energia electrică pentru încălzirea locuinţelor.

Limita de venituri în cazul ajutorului de încălzire a locuinţelor cu energie electrică este similară celor acordate pentru încălzirea pe bază de gaze naturale, de 615 lei/persoană, iar ajutoarele care pot fi acordate pornesc de la 48 de lei şi pot ajunge până la 240 de lei.

În cazul celor care se încălzesc pe bază de lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri, acordarea ajutorului de încălzire se face la începutul sezonului rece, pentru toate lunile de iarnă (cinci), astfel încât aceştia să se poată aproviziona cu cele necesare. Plafonul de acordare a acestor ajutoare este de maxim 615 lei/membru de familie.

La încălzirea pe bază de gaz metan, plafoanele de venituri au rămas aceleaşi,  615 lei/membru de familie, dar au crescut valorile sumelor acordate ca subvenţie, acestea pornind de la 20 de lei lunar, până la 262 de lei lunar.

În cazul familiilor racordate la sistemul centralizat de termoficare, cuantumurile ajutoarelor şi plafoanele de acordare a acestora au rămas aceleaşi ca anul trecut, solicitanţii putând beneficia de aceste facilităţi dacă au venituri de maxim 786 de lei pe membru de familie, în cazul familiilor, sau 1.082 de lei, în cazul persoanelor singure.

 

Condiţii mai stricte de acordare a ajutoarelor de încălzire

Şeful municipalităţii sucevene a atras atenţia celor care vor să beneficieze de aceste facilităţi asupra obligativităţii prezentării de documente justificative referitoare la componenţa familiei, a veniturilor realizate, a situaţiei juridice a locuinţelor şi a bunurilor pe care le deţine familia solicitantă.

„Până acum s-a mers pe declaraţii pe propria răspundere, dar iată că în urma verificărilor declaraţiilor de anul trecut, peste o mie de beneficiari trebuie să dea banii înapoi, conform deciziei Curţii de Conturi”, a declarat primarul Ion Lungu, care a subliniat că de la un an la altul, condiţiile de acordare sunt tot mai restrictive şi a atenţionat populaţia să nu facă declaraţii în fals, pentru că există foarte mari şanse să fie prinşi cu minciuna şi traşi la răspundere.

 

Două centre de depunere a solicitărilor pentru ajutoare de încălzire

În momentul în care solicitările tip de acordare a ajutorului de încălzire a locuinţelor vor fi transmise de la nivel central, sucevenii vor trebui ca, în funcţie de tipul de încălzire utilizat, să se îndrepte către sediul din Areni al Primăriei Suceava sau spre sediul de primărie din Burdujeni.

Astfel, pentru ajutorul de încălzire pentru lemne, energia termică în sistem centralizat şi energia electrică, distribuţia şi centralizarea formularelor necesare se va face la sediul de primărie din Burdujeni, iar cele pentru gaz metan se vor primi şi distribui la sediul Primăriei Suceava, la Serviciul de Asociaţii Proprietari.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ajutoarele de încălzire a locuinţelor, acordate după noi reguli.
 Vizualizări articol: 3287 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Ajutoarele de încălzire a locuinţelor, acordate după noi reguli3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nedumerire trimis de
( 4 sep 2013, 13:00:14
Eu nu inteleg de ce se acorda ajutoare de incalzire celor cu centrale?! Daca au avut bani de instalat centrala, au cu siguranta si bani de platit facturile integral fara subventii. Stiti foarte bine cat inseamna instalarea unei centrale / costuri de cca. 6000 lei. De unde i-au avut? Bani negri, nefiscalizati. Oficial acesti necajiti n-au venituri, beneficiaza de subventii, ne rad in nas noua celor carora lunar ne sunt impozitate veniturile. Investigatiile voastre v-ar face sa economisiti multi bani. Bazaristii, bisnitarii de la colturile strazilor, taximetristii fara documente. Stiu aveti nevoie de voturile lor si va faceti ca nu-i vedeti, dar ganditi-va la votul oamenilor cinstiti, care prin plata impozitelor lunare sustin bugetul local...
1.1  RE: Nedumerire trimis de
( 4 sep 2013, 14:43:56
Centrala!?

O centrala de apartament presupune o mare investitie, in primul rind, gindindu-ne la pretul gazului care pina in 2018 va fi in continua crestere, pentru alinierea la cerintele UE!
Pentru instalare, preturile au crescut si cresc mereu. Ma gindesc la materiale (tevi , calorifere, bransamente, centrala, etc.) si instalarea propriu-zisa. O centrala buna costa. Costa si instalarea. Iar cireasa de pe tort: garantia este doar de 10 ani, dupa care alti bani, alta cheltuiala.
Reviziile anuale cresc de la an la an, fara rusine. O defectiune pe undeva la sistem, presupune o interventie si deci alti bani.
Merita?
In cit timp se amortizeaza investitia? Doar in conditiile in care ne gindim ca pe timp de iarna vom inchide centrala pentru a face economie!
1.2  RE: Nedumerire trimis de
( 4 sep 2013, 20:55:05
Tovarasa Argentina,poate unii vor sa traiasca ca in secolul 21 si sa se spele,unii si-au luat lumea in cap si au plecat in alte zari sa-si caute painea,dreptatea si libertatea si poate-si ajuta parintii ramasi acasa sa nu-i beleasca niste excroci penali cu Termita lor ,unii au facut credite penru centrala si au platit si dobanzi,ati ramas comunistii care va furati cu gigacalorimetrele si apometrele masluite...cert e ca noi cei cu centrale suntem discriminati,iar din banii pe care-i platim ca taxe si impozite,va ajutam si pe voi prin subventionarea gigacaloriei.Pe scurt- sictir!
2.   Nedumerire trimis de SISTERARGENTINA trimis de
( 4 sep 2013, 13:42:17
Stimate doamnă de unde ai obținut asemenea informatii? Poți numi bani negri,nefiscalizați banii ce au fost luați credit pentru bunuri casnice în baza unui buletin?Aceia ce sau gospodarit eficient și-au sporit confortul ceilalți spre ex.dumneta aștepți în baza unui vot să-ți monteze primaria centrală de apartament.
„ Orice persoană învinuită (acuzată) a fi săvârșit o infracțiune este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu a fost stabilită (dovedită) într-un proces public cu asigurarea garanțiilor necesare apărării. ”

—Articolul 11 din Declarația Universală a Drepturilor Omului
2.1  RE: Nedumerire trimis de SISTERARGENTINA trimis de
( 4 sep 2013, 16:52:34
Asta s-o crezi matale că e valabil peste tot.
Ia mergi la Parchetul de pe Lângă LEGE și să vezi ce potlogării fac ăia acolo.
Veritabil Stat în stat și unde numai simplul fapt că ești obiectul unei plângeri, deja te face eligibil scaunului electric.
Ce prezumție de nevinovăție, dă-o-n pnot listening a mă-sii de procedură.
Acolo sunt doar 2 căi:
- milogilor li se aplică partea ciumată a legii și sunt vinovați de când i-a fătat mă-sa;
- bagabonților din system li se aplică partea maternă a legii și sunt un fel de semizei.

Auzi la el, Ianus - zeul porților - prezumție de nevinovăție!
Ha, ha, ha!
Pare-mi-se că n-o cunoști pe Bubulina botșăneană!
3.   Mucles argentina trimis de
( 4 sep 2013, 21:57:18
eu stau in oras siret si am avut caldura 4 ore dimineata si 4 seara.si apa calda de la boiler si plateam curent ca berila.nu e un lux ci o necesitate centrala si am luat bani din banca sa o montez.daca traiai in siret nu mai deschideai gura.apa calda nu am mai avut din 1995.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei