Mii de familii din municipiul Suceava, dar şi din alte localităţi în care există sistem centralizat de termoficare sau reţea de gaz metan vor putea beneficia în iarna 2013 – 2014 de ajutoare de încălzire a locuinţelor.
Legislaţia care prevede astfel de facilităţi a fost modificată recent, prin Ordonanţa de Guvern 27/2013, care schimbă parţial condiţiile de acordare a ajutoarelor de căldură, lărgind numărul potenţialilor beneficiari, pe de o parte, dar pe de altă parte impunând condiţii mai stricte de verificare a corectitudinii solicitărilor în baza cărora se suportă parţial costurile de încălzire a locuinţelor, pentru familiile cu venituri reduse.
Modificările aduse legii au fost prezentate ieri, la şedinţa lunară cu asociaţiile de proprietari de la sediul Primăriei Suceava, atât de către primarul Ion Lungu, cât şi de directoarea de Asistenţă Socială, Narcisa Marchitan.
Subvenţii pentru patru tipuri de încălzire a locuinţelor
Una din principalele noutăţi referitoare la ajutoarele de căldură este introducerea pe liste a celor care, în lipsa altui sistem de termoficare, folosesc energia electrică pentru încălzirea locuinţelor.
Limita de venituri în cazul ajutorului de încălzire a locuinţelor cu energie electrică este similară celor acordate pentru încălzirea pe bază de gaze naturale, de 615 lei/persoană, iar ajutoarele care pot fi acordate pornesc de la 48 de lei şi pot ajunge până la 240 de lei.
În cazul celor care se încălzesc pe bază de lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri, acordarea ajutorului de încălzire se face la începutul sezonului rece, pentru toate lunile de iarnă (cinci), astfel încât aceştia să se poată aproviziona cu cele necesare. Plafonul de acordare a acestor ajutoare este de maxim 615 lei/membru de familie.
La încălzirea pe bază de gaz metan, plafoanele de venituri au rămas aceleaşi, 615 lei/membru de familie, dar au crescut valorile sumelor acordate ca subvenţie, acestea pornind de la 20 de lei lunar, până la 262 de lei lunar.
În cazul familiilor racordate la sistemul centralizat de termoficare, cuantumurile ajutoarelor şi plafoanele de acordare a acestora au rămas aceleaşi ca anul trecut, solicitanţii putând beneficia de aceste facilităţi dacă au venituri de maxim 786 de lei pe membru de familie, în cazul familiilor, sau 1.082 de lei, în cazul persoanelor singure.
Condiţii mai stricte de acordare a ajutoarelor de încălzire
Şeful municipalităţii sucevene a atras atenţia celor care vor să beneficieze de aceste facilităţi asupra obligativităţii prezentării de documente justificative referitoare la componenţa familiei, a veniturilor realizate, a situaţiei juridice a locuinţelor şi a bunurilor pe care le deţine familia solicitantă.
„Până acum s-a mers pe declaraţii pe propria răspundere, dar iată că în urma verificărilor declaraţiilor de anul trecut, peste o mie de beneficiari trebuie să dea banii înapoi, conform deciziei Curţii de Conturi”, a declarat primarul Ion Lungu, care a subliniat că de la un an la altul, condiţiile de acordare sunt tot mai restrictive şi a atenţionat populaţia să nu facă declaraţii în fals, pentru că există foarte mari şanse să fie prinşi cu minciuna şi traşi la răspundere.
Două centre de depunere a solicitărilor pentru ajutoare de încălzire
În momentul în care solicitările tip de acordare a ajutorului de încălzire a locuinţelor vor fi transmise de la nivel central, sucevenii vor trebui ca, în funcţie de tipul de încălzire utilizat, să se îndrepte către sediul din Areni al Primăriei Suceava sau spre sediul de primărie din Burdujeni.
Astfel, pentru ajutorul de încălzire pentru lemne, energia termică în sistem centralizat şi energia electrică, distribuţia şi centralizarea formularelor necesare se va face la sediul de primărie din Burdujeni, iar cele pentru gaz metan se vor primi şi distribui la sediul Primăriei Suceava, la Serviciul de Asociaţii Proprietari.
( 4 sep 2013, 13:00:14