luni, 2 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 203 (5410)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Comuniune

Zeci de credincioşi, prezenţi ieri la hramul Bisericii Sfântul Simion din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Zeci de credincioşi au participat ieri la hramul Bisericii Sfântul Simion din Suceava, oameni dornici de rugăciune şi de sfinţenie. Ca în fiecare an, la ceas de sărbătoare, au venit atât credincioşi din parohie, cât şi din alte parohii, pentru a se închina împreună, pentru a-i cinsti pe cei care au pus temelia acestei biserici, pentru a simţi frumuseţea acestui lăcaş de închinăciune, dat de comunicarea care există între preoţii slujitori şi enoriaşi. În prima zi a anului bisericesc, 1 septembrie, zi în care este cinstit şi Sfântul Simion - Stâlpnicul, ocrotitorul Bisericii monument istoric Sfântul Simion, oamenii au dus la biserică şi coşuri cu bucate, pomeni, pe care le-au sfinţit, după care le-au împărţit săracilor, în amintirea celor răposaţi.

 

Împreună, la rugăciune

Încă de la primele ore ale dimineţii, credincioşii s-au adunat la Biserica Sfântul Simion, pentru a participa la Sfânta Liturghie, oficiată de preotul paroh Constantin Ciupu, preotul slujitor Toader Silea, de la „Sf. Simion”, şi preotul paroh al Bisericii Sf. Nicolae din Suceava, Adrian Iftimiu. Oamenii din biserică au cântat împreună cu cântăreţii de la strană, pentru a aprofunda rugăciunea. „Crezul” sau simbolul credinţei a fost rostit în cor de toţi participanţii la Sfânta Liturghie. Şi rugăciunea „Tatăl nostru” a răsunat emoţionant din inimile întregii comunităţi de credincioşi, care au ales să fie ieri la sărbătoarea Bisericii Turnul Roşu. O enoriaşă a parohiei, doamna Angela, ne-a spus că vine cu plăcere la această biserică, unde se roagă în primul rând pentru sănătate. Ea ne-a spus că „preoţii de la această biserică sunt sufletişti, apropiaţi de enoriaşi, şi atunci oamenii vin cu plăcere”.

O altă femeie, Livia Ciobâcă, în vârstă de 75 de ani, care nu este din Parohia Sf. Simion, a venit special pentru hramul bisericii. „Aparţin de Parohia Sf. Înviere, dar am venit special pentru hram. La această sărbătoare, la hram, oamenii se întâlnesc, se roagă, îi pomenesc pe cei adormiţi. Mă rog şi eu să fie bine în ţară, pentru copii, pentru nepoţi, pentru toată lumea”, ne-a spus femeia.

 

În deplină ordine şi comuniune

Cuvântul de învăţătură, din Duminica a zecea după Rusalii  - Vindecarea lunaticului- a fost ţinut de preotul Adrian Iftimiu. El a amintit că Mântuitorul Hristos era mereu înconjurat de mulţimi mari de oameni. „Deşi iubea rugăciunea în pustietate, deşi se retrăgea adeseori să se roage singur, iubea această prezenţă a mulţimii şi, de aceea, miluia mulţimile, le binecuvânta, le tămăduia, le dădea harul dumnezeiesc, cu puterea sa, desigur, dumnezeiască, pe care o avea”.

După Sfânta Liturghie, preoţii, împreună cu credincioşii, au ieşit în curtea lăcaşului de cult şi au participat la o slujbă de pomenire, la mormântul ctitorilor Bisericii „Sfântul Simion” Suceava (Donig, Grigore Cristea şi Matilda Hagii). După acest moment, întreaga comunitate a luat parte la o agapă creştină.

La buna desfăşurare a sărbătorii şi-au adus aportul voluntarii bisericii. Unul dintre aceştia, Alexandru, ne-a spus că a ales să fie voluntar „pentru a asigura ordinea”. „Vrem ne asigurăm că toată lumea îşi va aminti de această zi cu bucurie şi nu ca de o zi înghesuită, cum găsim pe la alte praznice. Suntem aici, toţi, ca o familie. Ne ajută foarte mult acest lucru, pentru că oricând avem o problemă, putem să o împărtăşim cu părintele, şi, la nevoie, cu alţi credincioşi din biserică, care ne pot ajuta”, ne-a spus tânărul.

 

500 de ani de la prima ctitorire

În acest an, Biserica „Sfântul Simion” din Suceava a împlinit 500 de ani de la prima ctitorire.

Preotul paroh Constantin Ciupu ne-a spus că această biserică a fost ctitorită într-o primă formă de către armeanul Donig „într-o perioadă de liniște aducătoare de prosperitate economică în Moldova începutului de secol XVI - anul 1513. Acea construcție nu mai există astăzi. Actuala biserică datează de la începutul sec. al XVII-lea (1600-1606) ctitorită de armeanul Șima (Simion) în timpul domnitorului Ieremia Movilă. Alături de bisericile Sfântul Nicolae, Învierea Domnului, Sfânta Cruce și Mănăstirea Zamca, biserica armenească Sfântul Simion se impune în fizionomia orașului prin accente verticale originale, aceste locașuri de regăsire spirituală continuând înnoirea arhitecturii religioase sucevene din sec. XVI – XVII”.

Deși nu impresionează prin proporții, a mai adăugat preotul Ciupu, biserica prezintă un interes particular prin unele elemente de arhitectură. Turnul clopotniță a fost construit în anul 1606 din cărămidă (de aici și numele Turnul Roșu, culoarea cărămizii străbătând tencuiala și dându-i o culoare roșiatică).

 

Restaurare şi folosinţă

Ca urmare a degradării grave a structurii de rezistență, având cauze principale viciile constructive agravate de cutremure, ne-a mai explicat preotul Ciupu, biserica nu a mai fost folosită pentru exercitarea cultului timp de aproximativ 50 de ani (1945-1995).

„Deoarece biserica Sfântul Simion se afla în faza de precolaps, pentru a se evita prăbușirea, în anul 1995, printr-un protocol încheiat, Arhiepiscopia Bisericii Armene din România, menținând dreptul de proprietate, a încredințat acest locaș de cult și turnul clopotniță spre consolidare, restaurare și folosință Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Cu sprijin financiar important din partea Statului român prin Ministerul Culturii și alte instituții de stat abilitate, pe baza proiectelor întocmite de specialiști autorizați și prin executarea lucrărilor cu profesionalism de către S.C. Restaco S.R.L., biserica este consolidată și restaurată cu calificativul <excepțional>.

În baza protocolului asumat, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților gestionează în continuare lucrările de consolidare-restaurare la turnul clopotniță și de amenajare a incintei”, a explicat parohul Bisericii „Sfântul Simion” Suceava.

 

„Instruirea și educarea oamenilor în scopul păstrării și transmiterii învățăturilor religioase ale Bisericii creștin-ortodoxe”

La finalul Liturghiei, preotul Ciupu le-a mulţumit credincioşilor „pentru toţi aceşti ani în care aţi susţinut şi în care aţi înţeles să vă manifestaţi ca şi creştini ortodocşi, în această zonă a oraşului Suceava, cartierul Zamca”. Totodată, el i-a mulţumit ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, „pentru căldura cu care ne tratează activitatea nostră duhovnicească şi încrederea pe care o are în noi”.

În prezent,ne-a spus preotul Constantin Ciupu, situl istoric Sfântul Simion, monument istoric medieval, prin activitatea dinamică a comunității parohiale, „revine la scopul pentru care a fost ctitorit - lucrarea spirituală prin slujbe religioase, instruirea și educarea oamenilor în scopul păstrării și transmiterii învățăturilor religioase ale Bisericii creștin-ortodoxe, cultivarea frumosului moral, dezvoltarea și consolidarea spiritului creștin, a bunei cuviințe și a respectului față de creația lui Dumnezeu, în lumina învățăturii Mântuitorului Iisus Hristos”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de credincioşi, prezenţi ieri la hramul Bisericii Sfântul Simion din Suceava.
 Vizualizări articol: 3043 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Zeci de credincioşi, prezenţi ieri la hramul Bisericii Sfântul Simion din Suceava5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei