15.000 de spectatori au asistat, sâmbătă şi duminică, pe Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava, la mitingul aviatic Air Show 2013, un adevărat spectacol aerian la care se poate spune, fără teama de a greşi, că cei care nu au fost prezenţi au avut ce pierde. Acrobaţiile aeriene de înaltă clasă, salturile şi aterizările perfecte ale celor mai buni paraşutişti din ţară, un complex exerciţiu tactic al jandarmilor şi mai presus de toate zborurile cu efecte pirotehnice, de sâmbătă seară, au oferit publicului un miting aviatic de ţinută.
Paraşutiştii lotului naţional, eleganţă în aer şi la aterizare, cu steagul tricolor
Evenimentul, ajuns la a doua ediţie, a debutat sâmbătă, la ora 14.30. Primii care au evoluat au fost paraşutiştii membri ai lotului naţional al României. Aceştia au coborât la punct fix, în mijlocul publicului, cu un imens steag tricolor. Până aproape de sol aceştia au coborât în formaţie de câte doi sau trei.
Cristina Ştenţăr, comandant de detaşament în cadrul Aeroclubului României, a fost singura femeie care a sărit în formaţia de opt paraşutişti.
„A fost un salt de la 1.500 de metri, cu opt componenţi ai lotului naţional, din care doi instructori paraşutişti suceveni. Vântul a fost foarte puternic, mai ales sus, la limita maximă admisă, dar ne-am descurcat”, ne-a spus paraşutista, la puţin timp după evoluţia de sâmbătă.
Avionul Antonov AN 2, model de la mijlocul anilor '50
Grupul de paraşutişti a urcat la 1.500 de metri cu un avion istoric, Antonov AN 2, model de la jumătatea secolului trecut. Aeroclubul României are în dotare trei avioane de acest model, unul fiind folosit în zona Moldovei şi având „reşedinţa” de iarnă la aeroclubul din Suceava, lângă aeroportul de la Salcea.
„ Este un avion foarte bun, folosit într-o varietate foarte mare de misiuni. Încă poate fi folosit în condiţii optime la lansările paraşutiştilor. Am urcat la 1.500 de metri şi am aterizat în mai puţin de 13 minute, ceea ce reprezintă un timp excelent. E un avion foarte bun, AN 2 a zburat în istoria sa din Sahara şi până la Polul Nord, în orice condiţii”, ne-a declarat pilotul comandant de pe AN 2, Augustin Bortoş, care este comandantul Aeroclubului Deva.
Acrobaţii aeriene care au ţinut publicul cu sufletul la gură
Poate cele mai spectaculoase momente ale mitingului aviatic aveau să fie oferite, în mai multe reprize, de către „Iacării Acrobaţi”, trei maeştri ai acrobaţiei aeriene, care au evoluat pe avioane YAK 52 fabricate la Bacău.
Dan Ştefănescu, care este şi pilot al companiei TAROM, cu peste 10.000 de ore de zbor, Ioan Postolache, alias Lache, şi Dan Conderman, „Conduru”, au ţinut publicul cu sufletul la gură în timpul acrobaţiilor aeriene, cu zboruri la joasă înălţime, urcări şi coborâri bruşte şi intersectări spectaculoase între aparatele de zbor.
La fel de apreciaţi au fost şi piloţii de elită ai Aeroclubului României, care au efectuat acrobaţii aeriene cu avioane de tip Extra 300, vopsite în culorile naţionale.
Unul dintre cei trei piloţi, George Rotaru, este directorul general al Aeroclubului României. Cei trei piloţi au desenat lupinguri pe cer, au făcut figuri acrobatice de dificultate maximă, iar la finalul programului au „desenat” şi o inimă pentru public.
De asemenea, publicul a putut asista şi la o demonstraţie de măiestrie aviatică oferită de pilotul unui planor.
Spectacol, în aer şi la sol, oferit de 55 de jandarmi
Un moment foarte aşteptat de public a fost un exerciţiu tactic al Jandarmeriei, care a presupus o intervenţie pentru anihilarea unui grup infracţional care se deplasa cu un autobuz în care se aflau persoane luate ostatice.
Luptători din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie „Vlad Ţepeş” a Jandarmeriei Române şi Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava, sprijiniţi aerian de către un elicopter de tip IAR 330 PUMA SOCAT al Flotilei 95 Aeriene Bacău din cadrul Forţelor Aeriene Române, au participat la acest exerciţiu demonstrativ.
Conform maiorului Bogdan Cornaci, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Suceava, în acest exerciţiu au fost angrenaţi 55 de jandarmi, colegii săi de la Suceava având ocazia rară să se antreneze cu luptătorii de elită de la brigada specială.
Pe lângă elicopterul IAR 330, Flota 95 Aeriană Bacău a mai venit la miting şi cu o aeronavă de vânătoare IAR 99 Şoim. Un aparat care a zburat cu 700 de kilometri la oră şi care a încântat publicul.
Avioanele care au trecut prin „foc” şi paraşutiştii care au sărit din avion cu artificii pirotehnice
Fără îndoială, cel mai deosebit moment al mitingului au fost zborurile cu efecte pirotehnice. Mai întâi paraşutiştii din lotul naţional au luminat cerul după ce au sărit din avionul Antonov AN 2 cu artificii pirotehnice prinse într-un dispozitiv, la picioare.
Unul dintre paraşutiştii care au participat la saltul cu efecte pirotehnice a fost Gabriel Andrei, comandantul Aeroclubului Suceava.
„A fost un moment extraordinar, efectuat pentru a doua oară în România. L-am mai repetat până acum o singură dată, la Băneasa. A fost un salt de complexitate maximă, executat de şase paraşutişti, membri ai Aeroclubului României şi ai lotului naţional al României”, a explicat, în timp ce saluta publicul, imediat după aterizare, Gabriel Andrei.
Au urmat apoi cele trei avioane YAK 52, „Iacării Acrobaţi”. Acrobaţiile aeriene ale acestora, la mică înălţime, au fost însoţite de efecte pirotehnice de la sol, creând o imagine unică, cu avioane care au trecut prin „foc”.
Mitingul a avut şi o importantă participare locală: piloţii Bucovina Fly Club
Air Show 2013, ediţia a II-a, a fost organizat de Consiliul Judeţean Suceava, împreună cu mai mulţi parteneri, printre care Aeroclubul României şi Bucovina Fly Club. Bucovina Fly Club este un club particular de zbor al cărui preşedinte este omul de afaceri sucevean Daniel Mitric.
În cadrul mitigului în faţa publicului au evoluat avioane uşoare şi ultrauşoare, pilotate de membri ai clubului.
Radu Ianovici, prezentatorul showului, a declarat că Bucovina Fly Club are ca deviză zborul ca stare de spirit, zborul ca pasiune. Clubul susţine zborul în orice formă a sa, de la avioane uşoare şi ultrauşoare, la zbor cu motoparapanta sau deltaplanul.
Printre piloţii care au participat sâmbătă la show, membri sau invitaţi ai clubului, se numără Vasile Dumitriu, Daniel Mitric, Alexandru Scheul, Gică Pascariu, Dumitru Tanase, Radu Trelea, Lucian Pântea, Ionuţ Guliciuc sau Nicolaie Dospinescu.
Organizatorii promit showuri complexe şi noi, la fiecare ediţie
Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, s-a declarat foarte mulţumit de această a doua ediţie a Suceava Air Show.
„Suntem foarte mândri că am avut o ediţie reuşită, la care am reuşit să aducem mai multe spectacole aviatice decât anul trecut. De altfel, asta ne-am şi propus, să schimbăm în fiecare an ceea ce înseamnă principiu de organizare, să le dăm şansa sucevenilor să vadă calitate şi performanţă, să petreacă la aeroport zile frumoase”, a declarat Cătălin Nechifor.
( 2 sep 2013, 11:58:45