Alertă de grad zero sâmbătă la amiază, după ce mai multe persoane cazate la pensiunea Dagida, din Suceviţa, au solicitat ajutor medical. Pentru că numărul celor care acuzau probleme medicale era destul de mare, la faţa locului a fost trimisă o adevărată echipă de intervenţie. În afara echipajelor de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Suceava şi de la SMURD, autorităţile au mobilizat şi mai mulţi medici de familie din zonă.
„Au fost 20 de persoane, din care 13 au avut nevoie de internare, care s-au plâns de probleme medicale. Totuşi, în tabără erau în total o sută de persoane, astfel încât am decis să nu riscăm nimic şi să trimitem cât mai multe cadre medicale. O parte dintre bolnavi au fost transportaţi la Spitalul din Rădăuţi şi au fost supuşi tratamentului, fiind apoi externaţi până sâmbătă seară, în timp ce persoanele rămase la pensiunea din Suceviţa au fost investigate de cadrele medicale ajunse acolo”, a explicat Florin Sinescu, prefectul de Suceava.
Toxiinfecţia alimentară în urma căreia au avut de suferit cele 20 de persoane s-a produs, cel mai probabil, după micul dejun servit sâmbătă dimineaţă. Potrivit martorilor, proprietarii pensiunii Dagida au servit conopidă fiartă cu glazură de brânză şi ouă, iar problemele medicale au apărut spre orele prânzului. O parte dintre cei care au avut nevoie de îngrijiri medicale erau în drumeţie prin pădure, iar ceilalţi erau la pensiunea unde s-a organizat tabăra.
Acţiunea de la Suceviţa, la care au participat aproximativ o sută de persoane, a fost organizată de Fundaţia Sfântul Apostol Andrei din Bucureşti, iar sâmbătă era penultima zi petrecută în tabără. Din fericire, problemele medicale nu s-au dovedit foarte grave, astfel încât toate persoanele au putut pleca ieri către propriile case.
Autorităţile medicale au deschis o anchetă pentru a stabili cauzele care au declanşat această toxiinfecţie alimentară. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava au luat probe din mâncarea servită la micul dejun de sâmbătă dimineaţă şi după ce le vor analiza vor trage anumite concluzii. De asemenea, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava au verificat personalul pensiunii Dagida şi urmează să stabilească dacă vreunul dintre angajaţi stă la baza toxiinfecţiei alimentare în urma căreia au fost afectaţi 20 de oameni.
Administratorii pensiunii Dagida au refuzat să discute pe marginea acestui subiect, iar pe telefonul fix ni s-a transmis că nimeni nu este disponibil pentru a discuta despre toxiinfecţia alimentară de sâmbătă.