Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 31 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 202 (5409)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Forţă majoră

Apa caldă revine la robinetele sucevenilor, cu întârziere de o zi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După mai bine de trei săptămâni de revizie şi reparaţii în sistemul centralizat de termoficare al municipiului Suceava, apa caldă revine de astăzi la robinetele sucevenilor, cu o zi mai târziu decât era aşteptată de peste 22.000 de familii.

Data anunţată pentru reluarea furnizării apei calde pentru cei racordaţi la sistemul centralizat a fost 30 august, dar cum „planurile de acasă nu se potrivesc cu cele din târg”, la fel, nici planurile Termica nu s-au potrivit cu cele ale E.ON.

Mai exact, cei de la E.ON au refuzat să le asigure celor de la Termica gazul metan necesar punerii în funcţiune a CAF-urilor din zona Ambro, dacă nu le sunt achitate o bună parte din facturile restante. Cum încasările Termica au fost extrem de slabe în această perioadă, nici măcar sprijinul financiar dat de Primăria Suceava, de 200.000 lei (două miliarde lei vechi) nu a contat tare mult, încât joi dimineaţă, cei de la Termica nu au avut cum aprinde arzătoarele de gaz la cazanele de apă fierbinte.

Ieri după-amiază, după îndelungi negocieri, situaţia părea deblocată, după ce municipalitatea suceveană a garantat achitarea tuturor datoriilor Termica către E.ON, prin încheierea unui contract de fideiusiune, pentru suma de 2.762.531 de lei (27,6 miliarde de lei vechi).

Numai că, după numai două ore de funcţionare a instalaţiilor de încălzire a apei din sistemul centralizat, E.ON le-a tăiat din nou gazul celor de la Termica.

„Asta este situaţia, nu depinde de noi. Iniţial au fost de acord cu convenţia aprobată în şedinţa de joi, dar după ce le-am trimis-o aseară nu le-a mai covenit, pentru că titlul acesteia se referă la suma de 27 de miliarde de lei vechi, datoriile Termicii. Solicitarea E.ON este ca hotărârea să cuprindă şi sumele care vor fi de plată şi de acum înainte, adică tot ce va consuma Termica pentru a asigura căldură şi apă caldă”, a explicat primarul Sucevei, Ion Lungu, care a convocat de urgenţă o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, pentru a aproba contractul în forma dorită de E.ON.

„Strânsă cu uşa” de către E.ON, care ştie că fără gazul lor, apa caldă nu poate reveni la robinetele sucevenilor din sistemul centralizat, municipalitatea era pusă ieri în situaţia de a semna aproape orice, numai să nu dezamăgească aşteptările a zeci de mii de suceveni.

„Nu este altă soluţie decât să fim de acord, pentru că altfel nu sunt dispuşi să ne furnizeze gazul metan. Aseară (n.r. joi seară), după două ore au dat dispoziţie să ne debranşeze, pentru că nu erau de acord cu titlul hotărârii luate în Consiliul Local”, le-a spus Ion Lungu aleşilor locali prezenţi la şedinţa extraordinară.

 

Cheltuieli de minim 50 de miliarde de lei vechi, garantate de municipalitate

Unul din principalele argumente aduse de primarul Ion Lungu în faţa celor 12 aleşi locali prezenţi la şedinţa de ieri a fost că sumele pe care Primăria Suceava s-ar putea să fie nevoită să le plătească către E.ON se încadrează în limitele datoriilor municipalităţii către societatea de termoficare.

„Facturile la gaz metan pentru apă caldă sunt de aproximativ opt miliarde de lei vechi pe lună, ceea ce înseamnă că până la punerea în funcţiune a noii centrale şi cu sumele restante de plată, ar fi de achitat în total aproximativ 50 de miliarde de lei vechi. În prezent, datoria municipalităţii către Termica este de 58 de miliarde de lei vechi, ceea ce înseamnă că ar fi de unde acoperi aceste cheltuieli, în măsura în care Termica nu reuşeşte să le achite”, a explicat Lungu.

Mai mult, acesta a spus că din 9 noiembrie, cei de la Bioenergy au responsabilitatea asigurării căldurii, iar dacă nu pot face asta cu capacităţile proprii de producţie, nu au decât să plătească ei gazul la Termica.

Consilierii au votat în unanimitate noul contract de fideiusiune, deblocând astfel o situaţie delicată, într-un moment în care locuitorii a peste 22.000 de apartamente aşteptau ca apa caldă să le revină în locuinţe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Apa caldă revine la robinetele sucevenilor, cu întârziere de o zi.
 Vizualizări articol: 1562 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Apa caldă revine la robinetele sucevenilor, cu întârziere de o zi1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Hip hip trimis de
(31 aug 2013, 16:31:46
Uraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
2.   Lungule? demisia trimis de
(31 aug 2013, 22:58:33
e simbata seara ora 21 si apa calda nu a ajuns la robinete........ , iar noi tot tacem , oare ce se va intimpla in NOIEMBRIE cu caldura? -- o sa ne mutam cu masa la OSCAR SI CU CAZAEA DEASUPRA IN NOUL HOTEL dl lungu, vad ca cind trebuie terminate anumite lucrari,( interese familiare) se fac mai ceva ca la urgenta, vad ca inca pentru 2-3 etaje la noul bloc de pe alea nucului sa negociat terminare hotelu mai repede ca blocul ...................

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei