După mai bine de trei săptămâni de revizie şi reparaţii în sistemul centralizat de termoficare al municipiului Suceava, apa caldă revine de astăzi la robinetele sucevenilor, cu o zi mai târziu decât era aşteptată de peste 22.000 de familii.
Data anunţată pentru reluarea furnizării apei calde pentru cei racordaţi la sistemul centralizat a fost 30 august, dar cum „planurile de acasă nu se potrivesc cu cele din târg”, la fel, nici planurile Termica nu s-au potrivit cu cele ale E.ON.
Mai exact, cei de la E.ON au refuzat să le asigure celor de la Termica gazul metan necesar punerii în funcţiune a CAF-urilor din zona Ambro, dacă nu le sunt achitate o bună parte din facturile restante. Cum încasările Termica au fost extrem de slabe în această perioadă, nici măcar sprijinul financiar dat de Primăria Suceava, de 200.000 lei (două miliarde lei vechi) nu a contat tare mult, încât joi dimineaţă, cei de la Termica nu au avut cum aprinde arzătoarele de gaz la cazanele de apă fierbinte.
Ieri după-amiază, după îndelungi negocieri, situaţia părea deblocată, după ce municipalitatea suceveană a garantat achitarea tuturor datoriilor Termica către E.ON, prin încheierea unui contract de fideiusiune, pentru suma de 2.762.531 de lei (27,6 miliarde de lei vechi).
Numai că, după numai două ore de funcţionare a instalaţiilor de încălzire a apei din sistemul centralizat, E.ON le-a tăiat din nou gazul celor de la Termica.
„Asta este situaţia, nu depinde de noi. Iniţial au fost de acord cu convenţia aprobată în şedinţa de joi, dar după ce le-am trimis-o aseară nu le-a mai covenit, pentru că titlul acesteia se referă la suma de 27 de miliarde de lei vechi, datoriile Termicii. Solicitarea E.ON este ca hotărârea să cuprindă şi sumele care vor fi de plată şi de acum înainte, adică tot ce va consuma Termica pentru a asigura căldură şi apă caldă”, a explicat primarul Sucevei, Ion Lungu, care a convocat de urgenţă o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, pentru a aproba contractul în forma dorită de E.ON.
„Strânsă cu uşa” de către E.ON, care ştie că fără gazul lor, apa caldă nu poate reveni la robinetele sucevenilor din sistemul centralizat, municipalitatea era pusă ieri în situaţia de a semna aproape orice, numai să nu dezamăgească aşteptările a zeci de mii de suceveni.
„Nu este altă soluţie decât să fim de acord, pentru că altfel nu sunt dispuşi să ne furnizeze gazul metan. Aseară (n.r. joi seară), după două ore au dat dispoziţie să ne debranşeze, pentru că nu erau de acord cu titlul hotărârii luate în Consiliul Local”, le-a spus Ion Lungu aleşilor locali prezenţi la şedinţa extraordinară.
Cheltuieli de minim 50 de miliarde de lei vechi, garantate de municipalitate
Unul din principalele argumente aduse de primarul Ion Lungu în faţa celor 12 aleşi locali prezenţi la şedinţa de ieri a fost că sumele pe care Primăria Suceava s-ar putea să fie nevoită să le plătească către E.ON se încadrează în limitele datoriilor municipalităţii către societatea de termoficare.
„Facturile la gaz metan pentru apă caldă sunt de aproximativ opt miliarde de lei vechi pe lună, ceea ce înseamnă că până la punerea în funcţiune a noii centrale şi cu sumele restante de plată, ar fi de achitat în total aproximativ 50 de miliarde de lei vechi. În prezent, datoria municipalităţii către Termica este de 58 de miliarde de lei vechi, ceea ce înseamnă că ar fi de unde acoperi aceste cheltuieli, în măsura în care Termica nu reuşeşte să le achite”, a explicat Lungu.
Mai mult, acesta a spus că din 9 noiembrie, cei de la Bioenergy au responsabilitatea asigurării căldurii, iar dacă nu pot face asta cu capacităţile proprii de producţie, nu au decât să plătească ei gazul la Termica.
Consilierii au votat în unanimitate noul contract de fideiusiune, deblocând astfel o situaţie delicată, într-un moment în care locuitorii a peste 22.000 de apartamente aşteptau ca apa caldă să le revină în locuinţe.
(31 aug 2013, 16:31:46