Peste 1.800 de copii şi tineri sunt ajutaţi de stat să scape de sărăcie, neglijenţă, abuzuri. Aşa rezultă din statisticile recente ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava. 637 de minori cresc în familiile asistenţilor maternali profesionişti, 350 se află în plasament la familia lărgită, 120 în plasament la persoane fără grad de rudenie, 572 în servicii de tip rezidenţial din structura Protecţiei Copilului şi 127 de copii şi tineri se află internaţi în servicii de tip rezidenţial private.
Este vorba de copii neglijaţi, cu situaţie materială precară, abandonaţi de părinţi, aflaţi în situaţie de risc. Doar în acest an, 50 de minori au fost daţi spre îngrijire asistenţilor maternali profesionişti. Dintre aceştia, 41 dintre ei provin din comunitate şi nouă copii se aflau deja în alte sericii ale Direcţiei de Asistenţă Socială Suceava. Cauzele pentru care aceşti copii au ajuns în grija statului sunt deja cunoscute, lipsa veniturilor de orice fel ale părinţilor, lipsa unei locuinţe, a locurilor de muncă, abuz de orice fel, neglijare, abandon.
Din cei 404 asistenţi maternali profesionişti, trei au în plasament câte patru copii, 17 au în îngrijire câte trei copii, 190 de asistenţi maternali cresc câte doi copii aflaţi în situaţie de risc, iar 194 au câte un singur minor în plasament. În perioada 1 - 22 august, 19 asistenţi maternali şi-au încetat activitatea. Protecţia Copilului a retras cinci atestate, iar alţi 14 asistenţi maternali s-au pensionat, şi-au dat demisia sau le-au expirat atestatele şi nu le-au mai reînnoit.