Microbuzele şcolare cu care o parte dintre elevii suceveni sunt transportaţi la cursuri sunt adevărate bombe pe roţi. Problema a fost semnalată Ministerului Educaţiei, de unde au fost solicitate 31 de microbuze noi pentru a le înlocui pe cele care au ajuns într-o stare jalnică.
Gradul ridicat de uzură, vechimea în exploatare şi deteriorarea continuă din cauza drumurilor impracticabile parcurse pe traseele pe care circulă, precum şi numărul mare de elevi transportaţi şi numărul mare de curse şi de kilometri parcurşi zilnic sunt doar două dintre observaţiile care însoţesc cererea de alocare a unor mijloace de transport noi destinate transportului de elevi.
O altă problemă cu care se confruntă autorităţile este inexistenţa posturilor de şoferi în organigrama primăriilor, ceea ce a condus la diferite forme improprii de utilizare a acestor maşini de către comunităţile respective, cum ar fi: personal din şcoală angajat pe alte posturi, angajarea unor persoane cu contract de prestări servicii de către primării sau angajări pe norme diminuate, în condiţiile unui program de normă întreagă.
Potrivit unei informări prezentate de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava în şedinţa Colegiului Prefectural de ieri, în judeţ există 90 de microbuze şcolare, repartizate de la nivel central începând din 2006. Aceste microbuze sunt utilizate pentru transportul elevilor din localităţile în care nu funcţionează unităţi şcolare sau nu sunt organizate diferite niveluri de şcolarizare.
Ca urmare a gradului înaintat de uzură, în judeţul Suceava este nevoie urgent de 31 de microbuze şcolare. Aceste microbuze ar urma să fie repartizate unităţilor de învăţământ din Baineţ - Muşeniţa, Liteni, Udeşti, Manolea – Forăşti, Pleşeşti – Vultureşti, Moldoviţa, Valea Moldovei, Horodnic de Jos, Şcheia, Dorna Candrenilor, Putna, Berchişeşti, Cornu Luncii, Iacobeni, Neagra Şarului, Siret, Milişăuţi, Gălăneşti, Moldova Suliţa, Ipoteşti, Rîşca, Burla, Vadu Moldovei, Adâncata, Straja, Dolhasca, Măriţei, Ilişeşti, Rădăuţi, Pîrteştii de Sus, Drăguşeni.