Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 201 (5408)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Efect în lanţ

Creşterea preţului la gigacalorie, amânată temporar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sucevenii au scăpat, cel puţin deocamdată, de obligaţia de a achita 65 de lei în plus pentru fiecare gigacalorie consumată. Decizia de majorare a preţului energiei termice consumate de populaţie, care trebuia să intre în vigoare de la 1 septembrie, a fost amânată, în şedinţa de ieri a Consiliului Local Suceava, dar nu pentru mult timp.

Pe ordinea de zi a şedinţei de ieri se aflau două proiecte de hotărâre care vizau modificarea preţului gigacaloriei produse şi livrate de Termica: - unul de majorare a preţului de producţie, conform tarifului aprobat deja de ANRSC, al doilea de creştere cu 35% a preţului de vânzare a energiei termice livrate populaţiei, de la 185 de lei la 250 de lei.

Numai că decizia luată de aleşii locali la primul dintre proiecte a influenţat direct şi proiectul de scumpire a energiei termice consumate de populaţie.

 

445 lei, preţul solicitat de Termica pentru producerea gigacaloriei

Prezent la şedinţă, directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, a explicat motivele solicitării de majorare a preţului de producere a gigacaloriei, ca urmare a producerii exclusive a acesteia pe gaz metan, la CAF-uri.

„70% din costul gigacaloriei este dat de preţul gazului metan, 8,15% de preţul apei, 2,52% de cel al energiei electrice, iar în calcul nu e prins şi consumul de energie pentru pompare în sistemul de distribuţie. Gazul este combustibilul energetic cel mai scump, în momentul de faţă. În ultima perioadă, preţul gazului metan a crescut cu 36,34%, cel al apei cu 52,44%, iar cel al energiei electrice cu 35,29%. Vrând, nevrând, suntem obligaţi să cerem creşterea preţului de producţie”, a spus Ovidiu Dumitrescu, care a precizat că cererea de modificare a tarifului de producere a energiei termice a fost depusă la ANRSC încă din luna aprilie, iar aprobarea a venit în luna august.

Solicitarea celor de la Termica nu a fost privită cu ochi buni de mulţi dintre cei prezenţi, care fie au apelat la un viciu de procedură, fie au cerut direct amânarea luării unei decizii, deşi, în această privinţă, votul Consiliului Local este mai mult unul consultativ, în condiţiile în care majorarea de tarif a fost aprobată deja de organismele de reglementare a acestora, precum ANRSC.

Prima „piedică” a venit din partea Comisiei economice a Consiliului Local, reprezentată de Lucian Harşosvchi, care a spus că membrii comisiei nu au ajuns încă la o concluzie, fiindu-le necesare date suplimentare.

Conform regulamentului de funcţionare a Consiliului Local, în cazul în care  Comisia economică nu a dat nici un fel de aviz, fie el negativ sau pozitiv, proiectul nu poate fi adoptat.

Mai mult, membrii altor comisii, precum Cornel Grosar sau Eugen Girigan, au cerut făţiş amânarea proiectului, motivând faptul că administratorii judiciari ai Termica nu au venit să prezinte un plan concret de reorganizare a societăţii, în care să fie explicată influenţa modificării tarifului de producţie a energiei termice.

 

Unde se vor regăsi pierderile

În condiţiile în care amânarea proiectului devenise aproape o certitudine, directorul Termica a făcut un ultim apel la aleşii locali, să le aprobe solicitarea:

“Societatea este într-o situaţie foarte dificilă şi delicată. Lună de lună se înregistrează pierderi financiare la Termica, iar în condiţiile în care se mai amână cu o lună aprobarea noului tarif, în continuare costurile vor depăşi veniturile. Ce nu plătim din resursele pe care le folosim? Dacă veniturile nu se închid cu costurile, trebuie să stabilim pe care dintre furnizori nu-i plătim, să vedem dacă vor fi şi ei de acord. Dacă nu plătim gazul, nu vom mai primi, la fel cum vom păţi cu apa sau cu energia electrică”, a spus Ovidiu Dumitrescu.

Acesta i-a atenţionat pe aleşii locali să ţină cont de faptul că, la un moment dat, capacitatea de producţie a noii centrale termice ar putea să nu facă faţă consumului, în perioada de iarnă, din diverse motive tehnice, încât tot vechea centrală va fi atunci colacul de salvare.

Motivele invocate nu i-au înduplecat pe aleşii locali, care, cu 15 voturi „pentru” şi trei abţineri, au votat amânarea majorării preţului de producere a gigacaloriei, pe gaz metan, de către Termica.

 

Consecinţă directă – amânarea scumpirii căldurii şi apei calde

Decizia luată de consilierii locali la primul proiect referitor la preţul gigacaloriei a influenţat direct soarta celui de-al doilea proiect, care prevedea majorarea tarifului de vânzare a energiei termice consumate de populaţie, de la 185 de lei/gigacalorie, cât este în prezent, la 250 de lei/gigacalorie.

Pentru că preţul de producere a gigacaloriei nu a fost modificat, primarul Ion Lungu a spus că nu are nici un rost să mai fie discutat al doilea proiect, pe care l-a retras de pe ordinea de zi.

Discuţiile pe această temă urmează să fie reluate, cel mai probabil, în şedinţa de la finele lunii septembrie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Creşterea preţului la gigacalorie, amânată temporar.
 Vizualizări articol: 3497 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Creşterea preţului la gigacalorie, amânată temporar5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari Consiliului local SV, oameni inimosi... trimis de
(30 aug 2013, 13:47:49


Consilierii USL, vor aproba majorarea Gcal fara sa cricneasca!?
E bine sa stim cat reprezinta pierderile de agent termic din sistemul centralizat. Sa ne spuna cei ce ne conduc ce investitii s-au facut pentru reducerea pierderilor de caldura in sistemul de distributie si reabilitarea retelelor termice. Administratorii judiciari ai Termica nu au venit să prezinte un plan concret de reorganizare a societăţii, în care să fie explicată cauza modificării tarifului de producţie a energiei termice.
Ovidiu Dumitrescu este total dezinteresat de sistemul centralizat, aproape ca ne impinge spre E-on.

Suntem mintiti permanent de toti cei pe care i-am ales pentru a ne fi mai bine!.
Este adevarat ca pretul la gaze se va majora, dar pretul Gcal s-ar fi putut mentine la nivelul anilor anteriori, daca s-ar lua masuri rationale, eficiente si din timp.

2.   Nimeni nu este tras la raspundere pentru dezastru! trimis de
(30 aug 2013, 13:56:48
Iarasi nimeni nu este tras la raspundere pentru dezastrul existent? Atitia bani investiti in reteaua de distributie ani de zile si tot sunt pierderi uriase? Iata cine ne conduce !

Promisiuni, logoree , asigurari ca totul este OK prin toate canalele de comunicare ….

Suntem intoxicati zilnic si cind acolo realitatea este catastrofala.

Cind va fi pedepsita minciuna la rang de conducere, dezintersul si proasta organizare?
3.   Cine raspunde pentru distrugerea sist.centralizat? trimis de
(30 aug 2013, 14:09:11

Peste tot in lumea larga exista intelegere, chiar si de la guverne, pentru acest tip sistem, este echilibrat, mai suplu, usor de controlat si avantajos . Din acest motiv in Ungaria aprope toti sunt in acest sistem pe scari sau blocuri. Nicaieri nu se intimpla ca la noi, sa se ,,evadeze” in masa de la un sistem la altul.

Ar fi de dorit sa avem conducatori cu simt gospodaresc, care sa puna la punct sistemul centralizat .
Merita, pentru ca s-a investit mult in timp, este viabil, si cel mai bun in ultima istanta.

Dar cine raspunde pentru distrugerea sistemului centralizat?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei