Preşedintele Comisiei pentru învăţământ, sănătate şi familie, muncă şi protecţie socială, din Consiliul Local al municipiului Rădăuţi, Traian Andronachi, se declară nemulţumit de starea în care se află unităţile de învăţământ din municipiu, în pragul startului anului şcolar 2013-2014. Consilierul Andronachi a avut o serie de întâlniri cu managerii şcolilor din municipiu, ocazie cu care a luat „pulsul” pregătirilor pentru debutul anului de învăţământ şi a luat cunoştinţă de problemele pe care le întâmpină fiecare dintre acestea.
Acoperişul imobilului nu a mai fost reabilitat din anul 1966
Conform celor afirmate de preşedintele comisiei de învăţământ din deliberativul rădăuţean, la Şcoala Gimnazială Nr. 1 „Gheorghe Popadiuc”, tavanele de la sălile de curs sunt exfoliate şi prezintă un pericol permanent de prăbuşire, există probleme la instalaţiile electrice şi sanitare şi, în acelaşi timp, sunt necesare lucrări de consolidare la pereţii imobilului. La Şcoala Gimnazială Nr. 2 consilierul a aflat că în ultimii doi ani primăria nu a alocat fonduri pentru acţiunea de deratizare şi că, în anul 2008, s-au făcut studii de fezabilitate şi s-a realizat un proiect pentru construcţia unui gard în jurul şcolii, însă acesta nu a fost pus în practică.
La fel şi la Şcoala Nr. 3 „Mihai Eminescu”, acoperişul imobilului nu a mai fost reabilitat din anul 1966, motiv pentru care sălile de curs şi laboratoarele de la etaj sunt degradate şi curge apă prin instalaţia electrică. Mai mult, din anul 2008 Primăria Rădăuţi nu a făcut nici un fel de investiţie la această şcoală.
Şcoala Nr. 4 „Regina Elisabeta” solicită avizul administraţiei locale pentru realizarea unei bariere care să limiteze accesul pe o stradă din vecinătatea şcolii, lucrare pe care o va executa cu fonduri proprii, cât şi o rectificare bugetară de 10.000 de lei pentru finalizarea reparaţiilor de la parterul imobilului. La Şcoala Nr. 5 „Bogdan Vodă” sălile de curs au fost renovate cu fonduri proprii şi cu sprijinul asociaţilor de părinţi, iar direcţiunea unităţii de învăţământ solicită o rectificare bugetară pentru suma de 28.000 de lei, bani necesari finalizării înlocuirii ferestrelor de la etajul II.
Iniţiativă pentru asigurarea unor condiţii sporite de siguranţă a elevilor
Potrivit celor afirmate de consilierul Andronachi, Colegiul „Andronic Motrescu” suferă de o „lipsă acută de fonduri”, prioritară fiind suma de 30.000 de lei pentru reparaţii şi consolidări de ziduri. La Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi”, deşi o parte din acoperiş a fost refăcută, încă există multe probleme: asfaltarea curţii interioare, refacerea faţadei, la fel la cantină şi la internat, unde lucrările au fost sistate din 2009.
Andronachi a mai arătat că directorul Colegiului Tehnic, profesorul Gelu Ţugulea, s-a arătat cel mai încrezător dintre conducătorii unităţilor de învăţământ, în condiţiile în care a afirmat că „există probleme, însă este optimist că acestea îşi vor găsi rezolvarea cu sprijinul administraţiei locale”.
Toate aceste probleme semnalate de directorii şcolilor din Rădăuţi, alături de o iniţiativă legată de realizarea marcajelor rutiere, trecerilor de pietoni din vecinătatea şcolilor pentru asigurarea unor condiţii sporite de siguranţă a elevilor, vor face parte dintr-o interpelare care va fi prezentată astăzi, în şedinţa ordinară a deliberativului rădăuţean, de consilierul Traian Andronachi.