Cele 110 şcoli şi grădiniţe aflate în construcţie sau în renovare în judeţul Suceava au fost lăsate de izbelişte în cursul acestui an. Autorităţile locale nu au primit nici un leu pentru continuarea lucrărilor, dar nici pentru plata datoriilor acumulate către constructori la finele anului trecut. Potrivit unui raport întocmit de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, valoarea totală a celor 110 obiective este de 246 de milioane de lei. Până în prezent, s-a plătit doar o treime din sumele necesare, iar pentru ca şcolile şi grădiniţele să poată fi date în folosinţă ar mai fi nevoie de încă 163 de milioane de lei. De asemenea, s-au adunat datorii şi faţă de constructori, aceştia având de încasat, pentru lucrările executate până în decembrie 2012, nu mai puţin de 13 milioane de lei.
Mai grav este că unele obiective au fost finalizate, dar pentru că nu şi-au primit banii, reprezentanţii firmelor de construcţii refuză să le predea beneficiarilor. Datoriile cele mai mari se înregistrează la Rădăuţi, acolo unde o şcoală cu 12 săli de clasă stă nefolosită după ce constructorul a anunţat că nu va preda cheile decât abia după ce va încasa suma de 3,73 de milioane de lei. Restanţe mari se înregistrează şi pentru lucrările efectuate la Şcoala Gimnazială din Calafindeşti-600.000 de lei, pentru lucrările de la Grădiniţa cu Program Prelungit Pătrăuţi-200.000 de lei, pentru investiţiile de la Şcoala Gimnazială Capu Codrului-175.000 de lei, sau pentru lucrările derulate la Grădiniţa cu Program Normal Udeşti-150.000 de lei.
În alte situaţii s-a ajuns la litigii, iar în urma deciziilor judecătorilor s-a ajuns la înfiinţarea popririi pe conturile beneficiarilor, cum ar fi cazul la Rădăuţi, Capu Câmpului, Păltinoasa sau Neagra Şarului.
O şcoală închisă, iar în altele se învaţă în condiţii improprii
Pe lângă faptul că nu s-au finalizat alte şcoli şi grădiniţe, în unele cazuri situaţia este exact pe dos. De exemplu, Şcoala Primară Ciumuleşti, care aparţine de Şcoala Gimnazială Vadu Moldovei, a intrat într-un proiect de reconstrucţie, fiind închisă, iar cei 45 de elevi vor fi transportaţi la şcoala de centru.
Iar problemele nu se opresc aici, în unele cazuri activitatea şcolară derulându-se în condiţii improprii. În această categorie se încadrează Liceul Tehnologic “Mihai Eminescu” Dumbrăveni, Colegiul Naţional “Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, Şcoala Gimnazială Rădăşeni, Şcoala Gimnazială Basarabi - Preuteşti, Grădiniţa cu Program Normal Probota, Clubul Copiilor şi Elevilor Gura Humorului, Grădiniţa cu Program Normal Nr.1 Berchişeşti, Şcoala Primară Hreaţca – Pleşeşeti, Şcoala Primară, Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1 şi 2 Hârtop, Grădiniţa cu Program Prelungit „Căsuţa Piticilor” Câmpulung Moldovenesc.
Potrivit informării conducerii IŞJ Suceava, în unele şcoli există probleme de dotare cu material didactic sau mobilier şcolar, fiind necesare achiziţii, în condiţiile în care acesta este uzat sau insuficient, în raport cu efectivele de elevi, cum ar fi Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, Liceul Tehnologic „Nicolai Nanu” Broşteni, Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” Liteni.
(30 aug 2013, 11:49:57
Apoi bine că au dat furgoane de bani la Catedrala Tâmpirii Neamului cel stupid, varianta mini de pe mărășești.
Dar cel mai bine e că s-au alocat fonduri pentru Muzeul pseudo-holocaustului nației jidovești, cea mincinoasă și plângăcioasă.
Școli și grădinițe? Hmmmm!
Dă-o, mă, în p a mă-sii de școală!
Cui draaqu îi mai trebuie școală în Rromânica?
Opt***** sau 12 ani se-mpinge cartea cu cornul, fără nici un examen ăn cale, fără nici un baraj sau un trial.
Într-a douășpea, cine nu știe cât face 1+1 ******, scoate iar crăițarii din teșcherea și copie ca mistrețul.
Apoi semianalfabetul bacalaureat este Licențiat de Ziua a Șaptea la Sfredelu Haret.*******.
Apoi de încuscrește, încumetrește cu vreun ștab.
Sau îi dă șpagă ăstuia.
Sau îi recoltează scamele de pe rever și îi pupă kurul.
Astfel fostul școlar devine CETĂTEAN DE BAZĂ al Absurdistanului Rromânesc.
Concluzie: Fiesienieul nu va avea NICIODATĂ nevoie de oameni educați!
Ei au nevoie numai de tâmpiți behăitori, mase de manevră previzibile în instincte și predictibile în non-comportament.
Turme și ciurde nenumărate de cornute mici și mari, cu mintea îmbălsămată în votcă, superstiție, ignoranță și incultură.
PROGRAMUL NAȚIONAL DE EDUCAȚIE NU CONSTITUIE UN ELEMENT PRIORITAR PE AGENDA GUVERNAMENTALĂ A FIESIENIEULUI.