În perioada iulie-august, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava a evaluat 95 de persoane care doresc să devină asistenţi maternali profesionişti, cunoscuţi şi sub titulatura de „părinţi de profesie”.
După evaluare, au fost selectate 30 de persoane, care vor urma cursurile de formare - asistent maternal profesionist, la sediul Protecţiei Copilului Suceava, cu formatori din cadrul Serviciului de Asistenţă Maternală Profesionistă (AMP).
Aceste persoane vor fi pregătite pentru a primi în îngrijire câte doi copii, cu grupa de vârstă cuprinsă între 0-18 ani, din care un copil cu handicap.
Cursurile de formare pentru asistenţii maternali se vor desfăşura în perioada 29 august - 9 septembrie.
Mulţi instruiţi, puţini angajaţi
După cum am aflat de la formatorii AMP, cursurile de formare sunt parte integrantă a procesului de evaluare şi atestare în această profesie. Îngrijirea prin asistenţă maternală a copiilor lipsiţi de ocrotire părintească reprezintă, spun specialiştii, o formă modernă şi eficientă de protecţie socială, ca alternativă la instituţionalizarea în centre rezidenţiale.
Persoana care devine asistent maternal profesionist va fi angajată cu carte de muncă, va primi salariu fix, la care se adaugă sporurile aferente (vechime, condiţii deosebite). Pentru fiecare copil aflat în îngrijirea asistentului maternal profesionist se acordă produse de echipament, cazarmament, materiale igienico-sanitare, rechizite, alocaţii de hrană şi de plasament şi se decontează atât cheltuielile pentru plata întreţinerii, cât şi cele legate de serviciile de asistenţă medicală.
În perioada 2008-2013, 380 de persoane au solicitat Protecţiei Copilului Suceava un loc în rândul „părinţilor de profesie”.
Directorul executiv al Protecţiei Copilului Suceava, Dan Ionuţ Adomniţei, ne-a spus că anul acesta aproape o sută de persoane au dorit să devină asistenţi maternali profesionişti. 30 dintre acestea au fost atestate în luna ianuarie a acestui an, fiind formate pentru a îngriji câte doi copii, cu grupa de vârstă 0-2 ani, în regim de urgenţă. Cu carte de muncă au fost angajaţi doi asistenţi maternali în luna iunie, trei în luna iulie, doi în luna august şi unul urmează să fie angajat în luna septembrie.