434 de elevi suceveni au absentat ieri de la probele obligatorii de profil, fie la matematică, fie la istorie, de la cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat, ce se desfăşoară în perioada 19 august - 5 septembrie. La probele de matematică şi istorie s-au înscris 1.863 de elevi, din care doar 1.429 au fost prezenţi în sălile de examinare. La istorie s-au înscris 190 de elevi şi au susţinut examenul doar 131, iar la matematică s-au înscris 1.673 de elevi şi au fost prezenţi la examinare 1.298.
Ultima probă, pe 30 august
Candidaţii celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului din acest an au susţinut examenele în opt centre de examinare desemnate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava. Este vorba despre Colegiul Tehnic “Petru Mușat” Suceava, Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” Suceava, Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza” Suceava, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, Colegiul Tehnic Rădăuţi, Colegiul “Andronic Motrescu” Rădăuţi şi Colegiul Naţional ”Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc. Mare parte a elevilor care sunt examinaţi în aceste zile provin de la grupuri şcolare, colegii industriale sau licee particulare, instituţii la care promovabilitatea la bacalaureatul din vară abia s-a apropiat de 15%, în unele cazuri situându-se chiar sub 10%.
Pe 30 august, elevii vor susţine proba la alegere a profilului şi specializării.
Primele rezultate vor fi afişate pe 2 septembrie, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor fi depuse între orele 12.00 şi 16.00. În zilele de 3-4 septembrie vor fi soluţionate contestaţiile, iar pe 5 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.
Speranţe, emoţii, la ieşirea din sala de examen
Matematica pare să îi fi speriat cel mai mult pe elevii care sperau să obţină în toamnă diploma de bacalaureat. Unii au ales să nu se prezinte, alţii au susţinut examenul, dar s-au plâns de subiecte destul de dificile, chiar mai grele decât cele din sesiunea din vară. O absolventă a Colegiului Naţional de Informatică „Spiru Haret” Suceava ne-a spus, după examenul la mate, pe care l-a susţinut la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, că au fost subiecte destul de dificile. „Cred că m-am descurcat. Sper la o notă bună. Subiectele din vară mi s-au părut mai uşoare”, ne-a spus eleva. Un alt elev, Ion B., tot absolvent al Colegiului Naţional de Informatică „Spiru Haret” Suceava, ne-a spus că „subiectele au fost greuţe. Sper la un 5. Celelalte probe le-am dat anul trecut şi le-am luat. Numai la mate am căzut”.
Paraschiva, absolventă a Liceului Tehnologic Cajvana, ne-a spus că a dat bacul şi în vară, dar a picat. „Sper să iau o notă de trecere. Subiectele au fost acceptabile. Am dat la mate. La biologie am avut în vară sub 5, dar am făcut contestaţie şi nota mi-a fost mărită”, susţine tânăra. Iulian Rotariu, de la Liceul Tehnologic Cajvana, a susţinut ieri tot proba la matematică. „M-am descurcat destul de bine, faţă de proba din vară. Mai am de susţinut o probă şi la biologie. Am terminat liceul anul acesta. Am luat câteva ore de pregătire în acest interval, în rest am învăţat singur, acasă. Am avut şi câteva minivacanţe, dar mai puţine. După bac, nu cred că mă înscriu la o facultate. Cred că străinătatea este a mea”, ne-a spus Iulian.
Andreea, absolventă a Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, a susţinut proba de istorie. „A fost puţin cam greu. Subiectul al doilea mi s-a părut foarte greu. Am avut comunismul, domnia lui Ştefan cel Mare şi în partea a treia un subiect legat de Cuza. Mai bine m-am descurcat la al treilea şi mai puţin la primul subiect. Sper să iau un şapte. Dau pentru prima dată bacul, pentru că nu am intrat în prima sesiune din vară”, ne-a spus absolventa de liceu.