De aproape o lună de zile, locuitorii străzii Cuza Vodă, din cartierul sucevean Burdujeni, privesc cu groază la şanţurile care brăzdează drumul din faţa locuinţelor lor, în lung şi în lat.
După săptămâni de disconfort fonic, de aglomeraţie pe stradă şi de valuri de praf care nu-i lăsa nici să stea pe afară, acum, odată cu ploile, au parte de o altă problemă – noroi cât vezi cu ochii.
Noroiul care vine de pe strada care urcă spre sediul de primărie din Burdujeni se vede de la intersecţia cu Calea Burdujeni, la ieşirea din Suceava spre Botoşani, fiind purtat de roţile sutelor de maşini care circulă pe acolo, multe dintre ele fiind autobuzele şi microbuzele firmelor de transport public local.
Strada, care nu cu mult timp în urmă a fost refăcută după lucrările de apă şi canalizare pe ISPA, arată acum ca după război. O laterală a străzii a fost decopertată în întregime de asfalt, în locul căruia a fost pus pietriş, în vreme ce, din loc în loc, la doar câţiva metri distanţă unul de celălalt, şanţurile brăzdează strada perpendicular, astfel încât, oricum ai merge cu maşina, oricum îţi clănțănesc dinţii în gură, în vreme ce gândul ţi-e la piesele auto care vor trebui înlocuite după traversarea „câmpului de luptă” ciuruit de excavatoare.
Nici pentru pietoni nu este mai uşor, pentru că fiecare pas înseamnă să te afunzi în noroi până la glezne, mai ales dacă ai de traversat strada dintr-o parte în alta.
Unii merg lipiţi de garduri, de-o parte şi de alta, acolo, clisa fiind prezentă în cantităţi mai mici, dar e de ajuns ca prin dreptul tău să treacă o maşină şi să intre cu roata într-o groapă sau unul din numeroasele şanţuri, pentru a te stropi din cap până-n picioare.
„Uitaţi-vă în ce hal a ajuns strada asta. În fiecare an vin şi repară, dar nu ştiu cum fac, că numai distrusă este”, spune Lucia, una din locatarele de pe stradă, care nu crede că va mai vedea vreodată strada adusă la stadiul în care era în 1982, când s-a mutat ea acolo.
Nemulţumirile locuitorilor străzii Cuza Vodă s-au făcut auzite şi la sediul Primăriei Suceava, unde o parte dintre cei afectaţi au solicitat primarului Ion Lungu să ia măsuri pentru ca lucrările de pe stradă, care stagnează de câteva săptămâni, să fie continuate.
„La 7 dimineaţa a venit o delegaţie de pe Cuza Vodă, să reclame că este blocată strada, nu se lucrează, iar când atunci când se făcea ceva, se lucra încet şi prost”, a spus Lungu la comandamentul de ieri dimineaţă, la care erau prezenţi constructorii firmei Pfeiffer, care se ocupă de execuţia lucrărilor din proiectul de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă-canalizare, finanţat prin programul POS Mediu.
„Din cauza pânzei freatice şi a izvoarelor care sunt acolo s-a lucrat foarte greu şi avem o problemă la un tronson, cu o vană care scapă apa, încât suntem încă în probe. Sperăm ca săptămâna aceasta să finalizăm lucrările, pentru ca de săptămâna viitoare să începem readucerea la starea iniţială”, a spus managerul de proiect al firmei Pfeiffer, Mihai Roşca.
Acesta a dat dreptate oamenilor de pe stradă care au spus că nu se lucrează nimic acolo de ceva vreme, în sensul că lucrările pe care le fac ei acum nu sunt vizibile în teren:
„Imaginea cam asta este – s-a spart, s-a lucrat, acum nu sunt excavatoare acolo, pentru că facem probe”.
Numai că după o lună de zile în care oamenii au răbdat ca lucrările să fie făcute, fără a-i stingheri în vreun fel pe constructorii care au distrus şi trotuarele pe care puteau merge, acum, când toamna şi-a arătat deja colţii şi oamenii sunt nevoiţi să „înoate” în noroi pentru a merge la lucru, la cumpărături sau să-şi rezolve diverse probleme, răbdarea lor a ajuns la limită.
„Dezastru...asta au făcut”, strigă unii de pe geamul maşinii care, la câţiva metri, tot dă din şanţ în alt şanţ, în vreme ce o femeie care vine de la cumpărături îşi târâie cu greu picioarele prin noroiul de-o palmă.
Deversări urât mirositoare
O altă nemulţumire a locuitorilor de pe strada Cuza Vodă, dar şi a celor de la blocurile din apropiere, din zona Torino, vizează mirosurile grele care se abat asupra lor, de la conductele recent puse în zonă şi care se duc în pârâul care trece pe lângă casele lor.
„Nu ştiu ce se întâmplă, dar la fiecare sfârşit de săptămână suntem invadaţi de mirosuri de-ţi întorc stomacul pe dos. De acolo vine, de la conductele ce duc spre pârâu”, spune Marinela Siminiceanu, indicând spre pământul răscolit din faţa casei, pe unde înainte avea asfalt.
Deranjaţi de mirosurile grele, cei de la blocuri au venit la ei acasă, să-i întrebe ce fac de le mută nasul din loc:
„Credeau că noi suntem responsabili, când noi avem cel mai mult de tras de pe urma acestor conducte, că nu mai putem sta deloc pe afară la final de săptămână şi nu mai putem deschide nici geamurile, că ne invadează mirosurile”, povesteşte cu obidă proprietarul casei din capătul străzii Cuza Vodă.