În această lună, reprezentanţi ai Serviciului de evaluare a copilului aflat în situaţie de risc şi intervenţie în regim de urgenţă, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, au evaluat 71 de cazuri cu minori care se aflau în situaţie de risc. Pentru opt minori s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgenţă, iar 63 de copii au rămas în familie, dar vor fi monitorizaţi de serviciile de asistenţă socială din cadrul primăriilor unde au domiciliu copiii, dar şi din cadrul Protecţiei Copilului Suceava.
Nu şi-au dat copiii la stat
Directorul executiv adjunct al Protecţiei Copilului Suceava, Margareta Isăilă, ne-a spus că la sediul DGASPC Suceava a fost sesizat în această lună cazul unei familii cu şase copii, din oraşul Frasin, care se aflau în situaţie de risc. „Reprezentanţi ai Serviciului de evaluare a copilului aflat în situaţie de risc şi intervenţie în regim de urgenţă s-au deplasat la domiciliul minorilor, în vederea evaluării cazului. Urmare a discuţiilor purtate cu părinţii, care nu doresc instituirea unei măsuri de protecţie pentru minori, s-a hotărât menţinerea copiilor în familie, precum şi includerea acesteia în proiectul derulat de Fundaţia Hope and Homes for Children (HHC) România, în parteneriat cu DGASPC Suceava”, a explicat Margareta Isăilă.
Familia celor şase minori a primit din partea Fundaţiei Hope and Homes for Children (HHC) România mobilier, îmbrăcăminte şi obiecte electrocasnice.
În urma discuţiilor purtate cu specialiştii Protecţiei Copilului Suceava, familia extinsă a minorilor a hotărât să se implice mai mult în soluţionarea problemelor sociale existente în familie, susţinându-i financiar în vederea achiziţionării unei locuinţe.
Cinci minori, ajutaţi de Fundaţia Hope and Homes for Children România
Cinci fraţi minori, împreună cu părinţii, care locuiau într-o cameră de 9 metri pătraţi, la marginea satului Rotopăneşti, comuna Horodniceni, au fost ajutaţi tot de Fundaţia Hope and Homes for Children România să se mute în casă nouă. Primăria Horodniceni a alocat 8.000 de lei, iar Fundaţia Hope and Homes for Children România a donat 15.000 de lei pentru achiziţionarea locuinţei.Bordeiul dărăpănat, peticit din loc în loc cu lut, care are în loc de ferestre nailoane prinse în pioneze, va deveni amintire pentru cei trei şcolari, Andreea Erhan, în vârstă de 14 ani, elevă în clasa a VIII-a, Ionuţ, în vârstă de 13 ani, elev în clasa a VI-a, Mihaela, în vârstă de 10 ani, elevă în clasa a III-a, şi doi preşcolari, Maria Magdalena, în vârstă de 6 ani, şi Constantin Sebastian, în vârstă de 3 ani şi jumătate.
Familia Erhan, din satul Rotopăneşti, a fost ajutată să-şi achiziţioneze o casă cu două camere, hol, curte şi mobilier, în apropierea vechii locuinţe.