Patru suceveni a căror singură şansă de vindecare este terapia în străinătate, prin intervenţii care nu se practică în România, au profitat în ultimul an de această oportunitate, oferită de stat. Este vorba de pacienţi cu afecţiuni grave pentru care nu există posibilităţi terapeutice în ţară şi care s-au adresat Direcţiei de Sănătate Publică în vederea obţinerii unui tratament gratuit peste hotare. Bolnavii în cauză au primit ajutorul de care aveau nevoie în baza unui program derulat prin această instituţie de ministerul de resort, însă traseul parcurs a fost unul anevoios. Şi asta, deoarece legislaţia în domeniu este destul de stufoasă, iar timpul pentru obţinerea aprobării destul de lung, de până la şase luni. Sumele plătite de stat pentru vindecarea acestor pacienţi sunt confidenţiale, susţin reprezentanţii DSP Suceava, care dezvăluie însă că, aşa cum era de aşteptat, costurile în asemenea cazuri sunt imense şi imposibil de suportat de bolnavii de rând.
Unul dintre cei care au reuşit să convingă statul că sunt îndreptăţiţi să se trateze gratuit în străinătate, după ce au parcurs toate etapele care le-au fost impuse, este un bărbat de 44 de ani cu leucemie. Suceveanul şi-a căutat leacul la o clinică din Israel, unde anul trecut a beneficiat de un transplant cu celule stem. El continuă acum terapia cu o infuzie de limfocite, în aceeaşi ţară. Şi aceste costuri îi sunt decontate integral de stat, în cadrul aceluiaşi program, bărbatul primind ulterior, de la Ministerul Sănătăţii, o suplimentare de fonduri.
Celebrul spital AKH din Austria şi o clinică din Israel, ultima soluţie pentru două sucevence de 28 de ani
În ultimul an, şi o tânără de 28 de ani, bolnavă la rândul ei de leucemie, şi-a pus toate speranţele în această ultimă soluţie, programul derulat de DSP Suceava. Ea a reuşit să fenteze moartea în acelaşi mod: un transplant de celule stem, efectuat fără costuri din partea ei într-un spital din Israel.
Tot tratamentul în străinătate, pe cheltuiala statului, a reprezentat ultima şansă pentru o altă suceveancă de 28 de ani. Diagnosticată cu malformaţie artero-venoasă, tânăra a obţinut anul trecut finanţare pentru o procedură complexă, embolizare. Intervenţia nu s-a putut însă realiza, din cauza riscurilor presupuse de poziţionarea şi mărimea malformaţiei. În aceste condiţii, tânăra continuă terapia cu gama Knife, la renumitul spital AKH din Austria.
A patra persoană care în ultimul an a accesat programul Ministerului Sănătăţii, înaintând un dosar la DSP Suceava, pentru decontarea terapiei salvatoare, este o femeie de 42 de ani. Suceveanca necesită un transplant de plămâni, iar acum aşteaptă să afle în ce clinică de peste hotare se va practica intervenţia.
Două variante pentru situaţiile în care vindecarea depinde de ajutorul medical acordat gratuit peste hotare
Amintim că persoanele cu probleme grave de sănătate, pentru care nu există nici o speranţă în ţară, pot beneficia de sprijin de la Ministerul Sănătăţii prin intermediul DSP. Cei care sunt în situaţia de a face un astfel de demers trebuie să ştie că programul se adresează numai pacienţilor care au parcurs toate nivelurile de acordare a asistenţei medicale (primară şi de specialitate). Pentru ei există obligativitatea de a se interna într-o clinică universitară, ai cărei specialişti de top certifică diagnosticul şi imposibilitatea efectuării tratamentului în ţară. Acest fapt duce la recomandarea iniţierii procedurilor pentru includerea în program şi depunerea dosarului la DSP. Ulterior, documentaţia va fi analizată de comisiile de specialitate de la nivel central, care îşi vor da sau nu acceptul pentru finanţare. De obicei, timpul necesar pentru obţinerea aprobării este de două până la şase luni. Corespondenţa cu clinicile din străinătate va fi purtată de DSP.
Menţionăm că în România asiguraţii au la dispoziţie două variante pentru situaţiile în care vindecarea lor depinde de ajutorul medical acordat gratuit în străinătate. Ei se adresează fie Casei de Asigurări de Sănătate, fie Direcţiei de Sănătate Publică. În cazul primei instituţii, tratamentul se acordă în baza formularului E112, la care au dreptul chiar şi persoanele pentru care există soluţii terapeutice în ţară. Se ţine însă cont de anumite criterii, printre care şi de cât de urgent este cazul. Direcţia de Sănătate Publică reprezintă ultima soluţie la care pot apela pacienţii, mai ales cei care n-au nici o şansă să-şi restabilească sănătatea în ţară, această instituţie ocupându-se de cazurile cele mai complexe.