În luna iunie a acestui an, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a deblocat 50 de milioane de lei pentru decontarea transportului elevilor. O primă tranşă de 30 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor de transport a ajuns în buzunarele elevilor, ministerul de resort promiţând că restul de 20 de milioane va fi virat către şcoli în cel mai scurt timp.
Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava i-a fost distribuită suma de 1.481.000 de lei, bani ce au acoperit doar o mică parte din datoria imensă de 7.370.047 de lei.
Cum ceilalţi 20 de milioane de lei promişi nu au mai ajuns în contul inspectoratelor judeţene, datoria către elevi este în continuare mare.
Potrivit insp. Laura Hacman, purtător de cuvânt în cadrul IŞJ, „în prezent, datoria către plata navetei elevilor se ridică la suma de 6.950.000 de lei. Sunt sume cumulate din luna octombrie a anului trecut. Cu banii primiţi în iunie, s-a plătit datoria din luna septembrie 2012”.
La nivelul judeţului, 8.821 de elevi aşteaptă decontarea navetei.
Contravaloarea abonamentelor lunare ale elevilor trebuie decontată de Ministerul Educaţiei prin intermediul Inspectoratului Şcolar Judeţean, pe baza documentaţiilor transmise de şcoli. Conform legistaţiei în vigoare, „elevilor din învăţământul de stat şi particular acreditat, cursuri de zi, care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, li se decontează cheltuielile de transport, pe perioada cursurilor şcolare, din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km. Pentru distanţe mai mari de 50 km se asigură decontarea sumei reprezentând contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru”.
Noutăţi de la minister
Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a susţinut duminică o conferinţă de presă prin care a informat inspectorii şcolari generali că Guvernul va adopta, în cursul săptămânii viitoare, o hotărâre prin care se va reglementa plafonarea preţului acceptat pentru decontare pentru transportul elevilor navetişti. Acesta a declarat că măsura vine ca urmare a abuzurilor pe care unii transportatori le-au comis, stabilind tarife foarte mari pentru abonamentele lunare. În acest sens, un abonament lunar pentru un traseu de 3 km poate ajunge de la doar 15 lei la 166 de lei, în timp ce pentru un parcurs de 50 de km preţul poate urca de la 42 de lei la 491 de lei.
Ministrul Educaţiei a reamintit că, în vederea rezolvării situaţiei elevilor navetiști, Guvernul a mai alocat, în 2013, 76.000.000 de lei pentru achiziţia a 600 de microbuze şcolare.
Cât priveşte situaţia din judeţul Suceava, IŞJ a comunicat ministerului necesarul de microbuze şcolare pentru judeţul nostru, respectiv 30 de maşini.
Judeţul Suceava are în dotare 90 de microbuze şcolare, din gama Fiat şi Ford, din loturile repartizate de Ministerul Educaţiei, începând cu 2006.
(27 aug 2013, 17:42:40