În primele şapte luni ale anului, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava a decontat tratamentele în străinătate pentru 223 de persoane. Este vorba de pacienţii care s-au tratat peste graniţă în baza formularului european E 125 (cu regim de factură), prin care se decontează serviciile medicale obţinute în statele UE de către asiguraţii români beneficiari de card european (sau certificat provizoriu de înlocuire pentru cardul european) şi formularele europene E 106, E 121 şi E 112 (S1 şi S2). Prin comparaţie, anul trecut, CAS Suceava a decontat tratamentele efectuate în străinătate de 175 de persoane.
Aşa se arată într-un comunicat al instituţiei, transmis de preşedintele director general Adela Băişanu, în care se precizează că, în primele şapte luni ale lui 2013, suma decontată de Casa de Asigurări de Sănătate pentru pacienţii suceveni care s-au tratat peste graniţă în baza formularului E 125 a fost de 2.487.223,87 de lei.
Pe tot parcursul lui 2012, auma decontată în situaţii similare a fost de 1.685.118,62 lei. Toate plăţile s-au făcut după ce CAS Suceava a verificat valabilitatea cardului, calitatea de asigurat şi dacă serviciile medicale pot fi decontate conform legislaţiei în vigoare.
689 de formulare europene, eliberate în primele şapte luni ale anului, pentru asiguraţii suceveni
Potrivit documentului transmis de Adela Băişanu, în primele şapte luni ale anului, prin aplicarea Regulamentului Consiliului European CE nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate, CAS Suceava a eliberat, în total, la solicitarea asiguraţilor sau a instituţiilor competente din ţările Uniunii Europene, un număr de 689 de formulare europene.
Majoritatea au fost E 107 - Cerere de atestat privind dreptul la prestaţiile în natură (instituţia din statul UE solicită informaţii privind calitatea de asigurat a cetăţeanului român), E 121 (S1) - Atestat pentru înscrierea titularilor de pensie, a membrilor familiei acestora şi actualizarea listelor (pensionarii şi membrii familiei care au rezidenţă în alt stat membru UE), E 106 (S1) - Atestat privind dreptul la prestaţiile în natură ale asigurării de boală-maternitate în cazul persoanelor care îşi au reşedinţa într-un alt stat decât statul competent (pentru persoanele asigurate în România şi care au rezidenţă în alt stat membru UE, fiind remunerate de un angajator român) şi E 001 - schimb de informaţii privind persoanele asigurate între instituţii din ţările UE.
4.112 carduri europene, emise în perioada ianuarie-iulie, la solicitarea asiguraţilor din judeţ
Adela Băişanu a menţionat în comunicat că persoanele asigurate care solicită şi beneficiază de card european de asigurări de sănătate sau certificat provizoriu de înlocuire a acestui document pot obţine servicii medicale devenite necesare pe timpul şederii temporare în ţările UE, în principal servicii pentru afecţiuni acute sau urgenţe, în perioada de valabilitate a cardului.
Ulterior, prin casa de asigurări de sănătate cu care are raporturi contractuale, unitatea sanitară din străinătate care a efectuat serviciul medical trimite spre decontare către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) formularul european E 125. La rândul ei, CNAS dirijează aceste formulare în teritoriu, în judeţul de unde provine asiguratul.
De menţionat că, în primele şapte luni ale lui 2013, CAS Suceava a eliberat 4.112 carduri europene, cele mai multe fiind eliberate în luna iulie – 789 carduri.