Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 197 (5404)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Moment rar

Mii de oameni au asistat ieri la resfinţirea Mănăstirii Moldoviţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Moment de mare sărbătoare la Mănăstirea Moldoviţa, unde a avut loc resfinţirea Bisericii „Buna Vestire” a cunoscutului lăcaş de cult, după mai bine de 480 de ani de la ctitorire. Peste 4.000 de credincioşi veniţi din toate colţurile ţării, dar şi din străinătate, au ţinut să asiste la acest eveniment unic.

Slujba a fost oficiată de un sobor format din peste 50 de preoţi şi călugări, în frunte cu ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Meletie, Episcopul Hotinului, dar şi PS Varlaam, episcop vicar al Patriarhiei Române.

Stavrofora Benedicta Tatulici, stareţa Mănăstirii Moldoviţa, a explicat: „Lucrările de restaurare, conservare la biserica mănăstirii au început în anul 1990 şi au durat 22 de ani. Pictura interioară şi sfânta masă au fost refăcute. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toţi credincioşii care s-au ostenit să păşească pragul Mănăstirii Moldoviţa la acest moment istoric de mare bucurie duhovnicească pentru Biserica din Bucovina. Acest eveniment este unic în viaţa obştii Mănăstirii Moldoviţa. Timp de 480 de ani, pictura bisericii noastre nu a fost curăţată. În ultimele decenii, pictura a fost restaurată şi conservată“.

În rândul credincioşilor care au participat la acest eveniment deosebit de important în viaţa Mănăstirii Moldoviţa s-au numărat şi mai mulţi parlamentari suceveni, respectiv senatorii Gheorghe Flutur, Ovidiu Donţu şi Neculai Bereanu, dar şi reprezentanţii autorităţilor locale, în frunte cu primarul comunei, Traian Iliesi.

Ctitorie a domnitorului Petru Rareş, Mănăstirea Moldoviţa a fost înălţată în anul 1532, fiind până astăzi una dintre cele mai valoroase mănăstiri din Moldova şi din ţară, vestită şi peste hotare, fiind înscrisă în catalogul UNESCO între „Mari monumente ale lumii“.

În istoria sa multiseculară, mănăstirea a cunoscut perioade diferite. În anul 1785, sub ocupaţia austriacă, a fost desfiinţată, rămânând biserică parohială a satului. Abia în anii 1932-1934 s-a reînfiinţat ca mănăstire de maici, necesitând ample lucrări de reconstrucţie. În prima etapă de restaurare, între anii 1954 şi 1960, la Moldoviţa au fost refăcute chiliile şi zidul de incintă.

Din 1990, s-a început o nouă etapă de restaurare şi conservare, sub îndrumarea maicii stareţe Benedicta Tatulici, lucrări în urma cărora azi mănăstirea a căpătat o nouă viaţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de oameni au asistat ieri la resfinţirea Mănăstirii Moldoviţa.
 Vizualizări articol: 3187 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Mii de oameni au asistat ieri la resfinţirea Mănăstirii Moldoviţa5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei