Motoscuteriştii care sunt obligaţi conform noilor prevederi ale Codului Rutier să aibă permis de conducere, în caz contrar alegându-se cu dosare penale şi având aceeaşi răspundere ca un conducător de autoturism, nu s-au înghesuit deocamdată să dea examen, pentru a obţine dreptul de a conduce un astfel de vehicul.
Din 19 ianuarie a.c. mopedul poate fi condus doar cu permis special categoria AM sau orice alt permis de categorie superioară, însă examen efectiv doar pentru motoscutere se poate da din luna iunie.
Zeci de dosare penale
Între timp, poliţiştii rutieri întocmesc aproape zilnic dosare penale pentru conducerea mopedului fără permis.
De altfel, în ultimele luni, poliţiştii rutieri au adunat zeci de dosare penale pentru mopedişti care au ieşit în trafic fără permis.
Comisarul-şef Florin Chiaptanaru, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava, a declarat că din luna iunie au fost înregistrate până acum 136 de cereri pentru examinare în vederea obţinerii permisului categoria AM, majoritatea fiind depuse recent.
„Au fost examinaţi până acum la proba practică 16 candidaţi, din care 15 au fost declaraţi admis”, a precizat comisarul-şef. De precizat că cei 16 ajunşi la poligon au trecut mai întâi de examenul de la sală.
În ce condiţii se poate da examenul pentru categoria AM - mopede
Chiaptanaru a arătat că în urma celor mai recente modificări legislative conducătorii de mopede care deţineau adeverinţe de absolvire a unui curs de legislaţie rutieră din anii trecuţi pot intra direct în examene, fără a mai face ore de şcoală. Această facilitate este valabilă doar până pe data de 19 ianuarie 2014, când se va împlini un an de la modificarea Codului Rutier, cea care cere permis de conducere şi pentru mopede. După această dată cei cu adeverinţă vor trebuie să urmeze un program de pregătire în cadrul unei şcoli autorizate.
Mai trebuie spus că cine nu a avut adeverinţă de legislaţie rutieră şi conduce mopede trebuie să urmeze şi acum mai întâi cursuri la o şcoală de şoferi autorizată şi apoi să dea examen.
Ezită să se înscrie la examene
Constantin Alecsa, directorul şcolii de şoferi Auto-Sette Suceava, autorizată să pregătească persoane care vor permis pentru motociclete sau mopede, a explicat şi el că, în mod surprinzător, a fost contactat de destul de puţini conducători de motoscutere.
„Până prin luna aprilie a acestui an majoritatea celor care aveau adeverinţe şi nu mai putea circula după data de 19 ianuarie, riscând dosar penal, dădeau telefoane şi erau foarte interesaţi când apar normele metodologice şi vor putea da examen. După apariţia lagislaţiei însă foarte puţini au venit să-şi facă dosare şi să se înscrie pentru examen”, a declarat Constantin Alecsa.
În ce constă examenul pentru categoria AM
Alecsa a găsit şi o explicaţie pentru această situaţie. Cei interesaţi se sperie de examenul pe care îl au de dat deşi, subliniază el, sala şi poligonul sunt mult mai simple decât la examenul pentru motociclete, de exemplu.
„Candidaţii au un chestionar cu 20 de întrebări şi, pentru a fi admişi, într-un termen de douăzeci de minute, trebuie să răspundă corect la minimum 17. Apoi urmează poligonul, unde au un timp limită de două minute şi pot acumula până la 15 minute de penalizare”, a precizat Alecsa.
El a spus că la poligon conducătorul de moped trebuie să parcurgă sinuos un traseu cu cinci jaloane, să efectueze trei opturi pe un sens şi trei pe celălalt sens, după care să ruleze 47 de metri cu braţul stâng ridicat.
Persoane care nu au un alt permis şi sunt reticente faţă de un examen
Conform legislaţiei, mopedul poate fi condus şi cu permis de categorie superioară, categoria B, de exemplu, pentru autoturisme. În aceste condiţii de permis de conducere categoria AM, doar pentru mopede, au nevoie în special tinerii de la 16 la 18 ani ori persoanele care nu conduc alte autovehicule. În această categorie, explică Alecsa, intră persoane care sunt reticente faţă de un examen de permis. Printre acestea se găsesc mulţi oameni de vârsta a doua sau a treia, a mai spus Alecsa.
Multe accidente cu motoscuterişti
Cum mopedele au fost incluse în categoria autovehicule, conducerea fără permis înseamnă automat infracţiune şi se pedepseşte, conform articolului 86, aliniatul 1 din OUG 195/2002, cu închisoare de la unu la cinci ani.
Codul Rutier a suferit astfel de modificări în condiţiile în care, în ultimii ani, numărul de accidente grave în care au căzut victime mopedişti a crescut simţitor. Fără o minimă cunoaştere a legislaţiei rutiere, mulţi dintre ei şi băuţi, motoscuteriştii au fost adesea victimele de serviciu de pe şoselele judeţului. Accidentele de acest gen au continuat şi după ce Codul Rutier a fost modificat.