Masa rotundă la care s-au aşezat ieri la discuţii, la Primăria comunei Suceviţa, reprezentanţii comunităţii locale şi cei ai SC Prospecţiuni SA, care efectuează în zonă prospecţiuni geologice şi geofizice pentru identificarea unor resurse naturale (hidrocarburi, substanţe minerale solide şi ape subterane), s-a încheiat în coadă de peşte.
Prin cea mai fermă şi mai avizată opinie, formulată de comunitatea monastică a lăcaşului de cult din localitate (Mănăstirea Suceviţa), populaţia localităţii nu agreează prezenţa acestei firme în zonă, nu este de acord cu continuarea prospecţiunilor şi, privind în perspectivă, în cazul identificării unor resurse, nu acceptă deschiderea unor puncte de exploatare prin metode care pot afecta mediul înconjurător.
Dacă reprezentanţii SC Prospecţiuni SA au încercat să explice care este rolul şi rostul lor pe raza comunei, insistând asupra faptului că efectuează investigaţii prin mijloace nedistructive în vederea descoperirii unor resurse minerale prin utilizarea unor tehnologii şi echipamente care nu emit radiaţii şi nu conţin substanţe care degradează mediul, localnicii şi-au manifestat îngrijorarea pentru ceea ce va urma, adică transformarea în viitor a zonei într-un şantier de exploatare.
Cel mai puternic atu al comunităţii este Mănăstirea Suceviţa, monument UNESCO, care beneficiază de un statut foarte solid cu privire la regimul de proprietate şi de protecţie.
Chiar dacă pe raza comunei se efectuează lucrări de prospecţiuni din anul 2003, se pare că acum, după ce şi comunitatea de la Mănăstirea Putna a contestat avizul favorabil de mediu pentru efectuarea lucrărilor în perimetrul adiacent mănăstirii, opinia nefavorabilă pentru efectuarea unor astfel de operaţiuni în comunităţile locale trecute pe harta de prospecţiuni a firmei se consolidează şi devine cât se poate de fermă. Aşa că „masa rotundă” de la Primăria comunei Suceviţa s-a dovedit a fi... colţuroasă.