Festivalul Internaţional Bucovina Rock Castle (ediţia a III-a), al cărui semnal de deschidere s-a dat ieri seara în şanţul de apărare al Cetăţii de Scaun a Sucevei, festival închinat memoriei ctitorului de târg şi cetate voievodul Petru I Muşat (a cărui statuie din bronz n-a fost reaşezată pe soclu de către administraţia locală nici în acest an, în care se împlinesc 625 de ani de atestare documentară a Sucevei), are pe afiş 24 de trupe rock din şase ţări europene.
Rockerii au „inundat” şanţul de apărare al cetăţii
Dacă semnul providenţial pentru nevrednicia cârmuitorilor urbei a fost căderea, cu câteva zile în urmă, a crucii de pe una din turlele Bisericii Sf. Gheorghe (Mirăuţi), biserică ridicată de Petru I Muşat, care a devenit prima catedrală mitropolitană a Moldovei, semnul îmbucurător pentru „vrednicii de Bucovina” care au organizat festivalul a fost, chiar din prima zi, numărul mare de rockeri, care au „inundat” şanţul de apărare al cetăţii.
La marginea platoului erau instalate o mulţime de corturi ale celor care au venit să asiste la festival, grupuri de tineri îmbrăcaţi cu „uniforma” specifică (blugi şi tricouri negre), care au campat pentru câteva zile spre a fi cât mai aproape de locul de desfăşurare a concertelor.
În şanţul de apărare al cetăţii, în care s-a amplasat scena, au început să afluiască grupuri de tineri, ca o maree de tricouri negre (majoritatea cu sigla festivalului), grupuri care, treptat, s-au „sudat” la momentul la care muzica, virată la volum maxim, a creat parcă un curent care făcea aerul să vibreze între zidul cetăţii şi taluzul de piatră.
„Avem festival!”
Deschiderea s-a făcut cu imnul festivalului, piesa „Dojana” a trupei timişorene DorDeDuh, trupă despre care Ion Drăguşanul, unul dintre iniţiatorii evenimentului, spunea că este alcătuită din sacerdoţi care izbutesc să transmită prin muzica lor „străfulgerări de nedesluşit”.
Este şi motivul pentru care, în numele preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, care sprijină cu entuziasm acest festival (manifestare care a debutat în mandatul lui Gheorghe Flutur), Constantin Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei (unul din „vrednicii de Bucovina” de care pomeneam), a urcat pe scenă alături de prezentatorul Doru Popovici şi a înmânat trupei DorDeDuh un premiu special oferit de administraţia judeţeană.
„Avem imn, avem festival, avem DorDeDuh!”, a spus Doru Popovici, dând semnalul de începere.
Şi dacă Andi Drăguşanul, directorul şi „motorul” festivalului, spunea (înainte de începerea acestei ediţii) că trăieşte satisfacţia unei mari împliniri (cu încrederea fermă că ediţia următoare va fi şi mai reuşită decât aceasta), trupele care au urcat apoi pe scenă au energizat publicul, care pur şi simplu a „explodat”.
Trupa Masterpiece, care a intrat prima în concert, a aprins spiritele cu coveruri Metallica, iar trupele următoare, Bucovina, Jinjer (trupă care, aşa cum spune Ion Drăguşanul, „consolidează prin prezenţa la acest festival un parteneriat real între România şi Ucraina în domeniul culturii moderne”), White Walls, Subscribe şi DorDeDuh, au oferit o primă seară/noapte de muzică rock în Cetatea Sucevei. Celelalte urmează, de astăzi, până duminică inclusiv. Vorba lui Doru Popovici: „Avem festival!”