Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunţat în cursul zilei de ieri că preţul unei gigacalorii va creşte din această toamnă la 250 de lei. Lungu a spus că preţul gigacaloriei pentru căldura şi apa caldă livrate în sistemul centralizat de SC Termica SA creşte cu 35%, o decizie cu privire la această majorare urmând să fie luată în şedinţa Consiliului Local Suceava de la sfârşitul acestei luni.
El a precizat că acest preţ de 250 de lei/gigacalorie pe care îl va plăti populaţia va fi păstrat şi după ce va fi dată în funcţiune noua centrală termică a Sucevei. „Aşa cum se ştie, noi avem unul dintre cele mai mici tarife din ţară. Din Moldova cu siguranţă. De exemplu, în Iaşi preţul unei gigacalorii este de 265 de lei, iar la noi va fi 250 de lei. Este un tarif pe care eu consider că îl putem păstra şi după punerea în funcţiune a centralei termice pe biomasă”, a declarat primarul Sucevei.
Ion Lungu a precizat că diferenţa de la 250 de lei şi până la 445 de lei, cât este costul de producţie al unei gigacalorii, va fi suportată fie de primărie, fie de Termica. Lungu a arătat că preţul de 250 de lei/gigacalorie include preţul de producţie „de la gardul centralei”, de 116 lei/gigacalorie, precum şi cheltuielile de transport şi distribuţie. „Această gigacalorie va fi plătită o singură dată. Astăzi, populaţia plăteşte de două ori. O dată direct, dar şi indirect de la Consiliul Local, care tot bani publici sunt. Asta trebuie înţeles şi ăsta este avantajul pe care eu îl văd la noua centrală. Preţul gigacaloriei va fi plătit o singură dată de populaţie, şi nu de două ori, cum este acum”, a explicat Ion Lungu. Noua centrală termică pe biomasă, care este construită de firma Bioenergy Suceava, ar urma să fie funcţională începând din data de 9 noiembrie 2013.
(22 aug 2013, 12:30:21
Consilierii USL, vor aproba majorarea Gcal fara sa cricneasca!?
E bine sa stim cat reprezinta pierderile de agent termic din sistemul centralizat. Sa ne spuna cei ce ne conduc ce investitii s-au facut pentru reducerea pierderilor de caldura in sistemul de distributie si reabilitarea retelelor termice.
Suntem mintiti permanent de toti cei pe care i-am ales pentru a ne fi mai bine!.
Este adevarat ca pretul la gaze se va majora, dar pretul Gcal s-ar fi putut mentine la nivelul anilor anteriori, daca se lua masuri rationale, eficiente si din timp.