Serviciul de Poliţie Rutieră Suceava are în dotare, de câteva săptămâni, o a doua maşină cu radar fără însemnele poliţiei. Un autoturism Dacia Logan, de culoare vişinie, cu numărul de înmatriculare SV-10-PFM, a intrat în dotarea Compartimentului Rutier al Poliţiei municipiului Câmpulung Moldovenesc, ai cărui oameni acţionează pe raza municipului, dar şi în localităţile limitrofe. Autoturismul a ajuns la poliţie printr-o donaţie de la Primăria comunei Fundu Moldovei, în timp ce radarul a fost mutat de pe o maşină mai veche a poliţiei.
Aşa cum s-a întâmplat şi în cazul primei maşini cu radar neinscripţionate a Serviciului de Poliţie Rutieră, numărul de depăşiri ale limitelor de viteză înregistrat este mult mai ridicat decât la „clasicele” Loganuri MCV cu radar.
Radarul, cu prioritate pe DN 17, pe sectorul critic Vama-Pojorâta
Subcomisarul Petrică Jucan, şeful Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, a precizat că maşina, pentru care s-au obţinut toate aprobările legale, era foarte necesară pentru poliţiştii din Câmpulung Moldovenesc. Asta deoarece ultimele analize privind accidentele rutiere grave arată că zona cea mai periculoasă din judeţ este pe DN 17, între localităţile Vama şi Pojorâta. Pe acest sector de drum, în primele şase luni ale acestui an, s-au produs şapte accidente grave, soldate cu opt persoane decedate şi trei rănite grav.
„Cauza principală a producerii accidentelor a fost viteza excesivă sau neadaptată la condiţiile de drum. Prin această donaţie colegii de la Câmpulung Moldovenesc acţionează cu două maşini cu radar, autoturismul neinscripţionat, plus o autospecială Logan MCV inscripţionată”, a declarat şeful Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava.
Cum a ajuns Loganul Primăriei Fundu Moldovei la poliţie
Primarul comunei Fundu Moldovei, Tudor Zdrob, ne-a explicat că în acest an primăria şi-a achiziţionat un autoturism nou, iar conform legislaţiei, consiliile locale ale comunelor nu pot deţine mai mult de o maşină de serviciu. Aşa se face că au trebuit să renunţe la maşina mai veche, Loganul din 2007.
„Donaţiile se pot face doar pentru instituţii. Iniţial am luat în calcul o şcoală din localitate, după care, în urma unor discuţii cu domnul subinspector Andrei Boico, şeful Compartimentului Rutier al Poliţiei Câmpulung Moldovenesc, am înţeles că este nevoie de o astfel de maşină la poliţie”, a declarat primarul Tudor Zdrob. El a recunoscut că decizia nu a fost privită cu ochi buni de toţi consilierii locali, ştiută fiind părerea multora dintre şoferi despre radarele poliţiei.
Primarul a precizat că autoturismul fabricat în 2007, diesel, este într-o stare bună de funcţionare şi are un consum redus, potrivit pentru o maşină a poliţiei rutiere.
Şoferii care circulă prin judeţ, „vânaţi” de 14 radare
În momentul de faţă la nivelul judeţului sunt 14 maşini cu radare, din care două sunt neinscripţionate. În afara Loganului de la Primăria Fundu Moldovei, a doua autospecială fără însemne, tot o Dacia Logan, este de culoare albă şi are numărul de înmatriculate SV-09-JNH. Aceasta este în dotarea Serviciului Rutier şi acţionează la nivelul întregului judeţ, însă adesea este în serviciu în zona municipiului Suceava.
Şeful Serviciului Rutier, subcomisarul Petrică Jucan, a mai spus că în dotarea poliţiştilor rutieri a mai intrat şi un autoturism Opel Vectra, pentru activităţile zilnice de control, oferit timp de un an de zile de SC Operaţional Autoleasing SRL Suceava.
(22 aug 2013, 11:15:25