Crucea de pe una dintre turlele Bisericii Sf. Gheorghe din Suceava, cunoscută şi sub denumirea de Biserica Mirăuţi, a căzut în urmă cu câteva săptămâni, asta în condiţiile în care lăcaşul de cult a făcut obiectul unor ample lucrări de restaurare care au durat din 1990 şi până în 2000.
Situaţia este una jenantă pentru firma care s-a ocupat cu lucrările de restaurare, SC Restaco SRL Suceava, şi, din păcate, s-ar putea repeta în orice moment.
Viorel Blănaru, şeful Serviciului Monumente Istorice din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Suceava, a explicat cum s-a ajuns în această situaţie.
„Crucea amplasată pe turla de pe absida sud a fostei catedrale mitropolitane a Moldovei era susţinută de un lemn de răşinoase. Din cauza umezelii, popul confecţionat din brad a putrezit şi s-a rupt. Indicat ar fi fost ca acel pop amplasat cu ocazia restaurării să fie dintr-o esenţă de lemn tare, cum sunt şi celelalte elemente ale şarpantei”, a arătat Viorel Blănaru.
Situaţia se poate repeta oricând şi pentru crucile amplasate pe celelalte turle ale Bisericii Mirăuţi, care sunt susţinute tot de popi din brad. Deocamdată, aceşti popi nu au putrezit la fel ca cel de pe absida sud, dar în câţiva ani se va ajunge, iremediabil, în acelaşi punct.
Gheorghe Hostiuc, preotul paroh de la Biserica Sf. Gheorghe, crede că totul este o întâmplare nefericită şi nicidecum un semn rău.
Totuşi, preotul Hostiuc este de părere că disconfortul creat de căderea crucii este major. „Am avut costuri suficient de mari pentru montat şi demontat schelele, am cumpărat tablă din cupru şi am angajat meseriaşi. Este vorba de trei oameni care au lucrat aproape non-stop timp de două săptămâni. Eu nu mă pot pronunţa dacă s-a lucrat bine sau nu, îi las pe specialişti să facă asta”, a arătat preotul Gheorghe Hostiuc.
De altfel, preotul paroh de la Biserica Mirăuţi a refuzat la finalul lucrărilor de restaurare să semneze procesul verbal de recepţie, ceea ce spune totul despre opinia sa vizavi de calitatea operaţiunilor şi a materialelor folosite de-a lungul celor zece ani de muncă.
Costurile totale de restaurare ale Bisericii Sf. Gheorghe s-au ridicat la 14 miliarde de lei vechi, iar constructorul a oferit o garanţie de doi ani, perioadă care a expirat în 2002.
Biserica Mirăuţi este atestată documentar din 1388, de pe vremea lui Petru I Muşat, iar ulterior a fost ridicată la rangul de catedrală mitropolitană, iar aici erau înscăunaţi domnitorii Moldovei, funcţie pe care a îndeplinit-o până în 1522.
Ironia face ca această cruce de pe turla Bisericii Sf. Gheorghe să cadă tocmai în perioada în care statuia lui Petru I Muşat aşteaptă să fie readusă în centrul municipiului Suceava, de unde a fost mutată în urmă cu câţiva ani, odată cu începerea lucrărilor la esplanada din faţa Casei de Cultură.
(22 aug 2013, 11:18:27