Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 193 (5400)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Alte probleme

Termica Suceava a rămas, de aproape două luni, fără licenţa de transport şi distribuţie a agentului termic

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De aproape două luni, Termica Suceava a rămas fără licenţă de transport şi distribuţie a agentului termic. Licenţa valabilă pentru o perioadă de cinci ani nu a fost reînnoită de Agenţia Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), astfel încât de pe 24 iunie societatea de termoficare se confruntă cu o altă problemă majoră.

Ovidiu Dumitrescu, directorul SC Termica SA Suceava, a confirmat că societatea nu deţine licenţă de transport şi distribuţie a agentului termic, iar refuzul ANRSC de a prelungi licenţa este legat de pierderile înregistrate pe reţelele de distribuţie aflate în proprietatea municipalităţii sucevene.

„Pierderile înregistrate în cursul anului 2012 pe reţelele de transport se ridică la 4,5-5 milioane de lei (în jur de un milion de euro), sumă pe care ANRSC ne cere să o acoperim. În condiţiile în care Termica este în procedură de insolvenţă, iar proprietarul reţelelor de termoficare este municipalitatea suceveană, singurii care îşi pot asuma pierderile sunt cei care deţin bunurile în proprietate. Noi am făcut adrese către Primăria Suceava pentru a lămuri aceste aspecte, dar încă nu am primit un răspuns”, a explicat Ovidiu Dumitrescu.

Potrivit legislaţiei, serviciul de transport şi distribuţie a agentului termic se poate realiza pentru o anumită perioadă, maxim 12 luni, şi fără a exista licenţă din partea ANRSC. Pentru aceasta este nevoie de o decizie din partea Consiliului Local, ori, până în prezent, acest subiect nu a fost pe ordinea de zi a aleşilor locali din municipiul Suceava.

 

Situaţia de la Termica, extrem de complicată

Situaţia existentă la societatea de termoficare din Suceava este extrem de complicată. Intrată în procedură de insolvenţă încă din data de 18 iunie 2013, Termica este administrată judiciar de trei firme, Management, Reorganizare, Lichidare SPRL Iaşi, MGA Insolvency SPRL Suceava şi Accerr IPURL Suceava. În acest moment, tot ce ţine de mersul activităţii trece prin acest filtru, iar în condiţiile în care proprietarul reţelelor de transport este municipalitatea Suceava, este greu de crezut că administratorii judiciari vor achiesa pentru acoperirea pierderilor provenite pe această filieră.

Practic, problema poate fi rezolvată doar de reprezentanţii Primăriei Suceava, care au posibilitatea să plătească şi eşalonat pierderile din reţeaua de transport a agentului termic.

Între timp, a expirat termenul până la care firmele sau instituţiile care aveau de încasat bani de la muribunda Termica se puteau înscrie la masa credală. În mare, datoriile sunt aceleaşi pe care Monitorul de Suceava le-a publicat la începutul acestei luni.

Datoriile totale se ridică la 62.618.258 de lei, din care ACET Suceava, furnizor de apă – 12.421.866,17 de lei, Unicom Holding SA, furnizor produse petroliere – 23.793.694,79 de lei, SNTFM Marfă – 2.528.896,75 de lei, E.ON Energie Gaz – 1.107.669,48 de lei, furnizori, facturi nesosite – 1.719.565 de lei.

Celelalte datorii proveneau din:

- obligaţii neachitate către bugetul de stat, bugetul de asigurări sociale şi bugetul local: 4.280.283 de lei,
- personal - salarii datorate: 512.742,90 de lei,
- personal - ajutoare materiale datorate: 9.615 lei,
- drepturi de personal neridicate: 2.347 de lei,
- reţineri din salarii datorate terţilor: 30.075,42 de lei,
- alte datorii în legătură cu personalul: 51.645,93 de lei,
- TVA de plată: 3.877.193,99 de lei,
- TVA neexigibilă: 996.199,52 de lei,
- impozit pe salarii: 597.582 de lei,
- alte impozite, taxe: 74.559,55 de lei,
- fonduri speciale: 52.453 de lei,
- alte datorii în legătură cu bugetul de stat: 1.125.611 lei,
- creditori diverşi: 80.442,30 de lei,
- credite pe termen scurt: 8.250.000 de lei,
- dobânzi aferente creditelor pe termen lung: 324.594,78 de lei.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Termica Suceava a rămas, de aproape două luni, fără licenţa de transport şi distribuţie a agentului termic.
 Vizualizări articol: 2035 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Termica Suceava a rămas, de aproape două luni, fără licenţa de transport şi distribuţie a agentului termic5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dezastru pe toata linia la Termica Suceava!? trimis de
(21 aug 2013, 13:13:23
Iarasi nimeni nu este tras la raspundere pentru dezastrul existent? Atitia bani investiti in reteaua de distributie ani de zile si tot sunt pierderi uriase?
Iata cine ne conduce !
Promisiuni, logoree , asigurari ca totul este OK prin toate canalele de comunicare …. Suntem intoxicati zilnic si cind acolo realitatea este catastrofala.

Cind va fi pedepsita minciuna la rang de conducere...dezintersul si proasta organizare?
2.   Ca intotdeauna, nimeni nu este vinovat... trimis de
(21 aug 2013, 13:33:35

Mersul este ireversibil, tot Sistemul Centralizat al Sucevei va fi distrus treptat, treptat....
Acum e momentul…este o sursa enorma de cistig pentru alesii nostri. Ei vor incerca sa termine toata bruma de industrie pina a nu vor veni ceilalti si mai flaminzi. Fierul vechi si materialele rare din care a fost construita termica, se vor vinde pe miliarde bune. Banii sunt dirijati spre buzunare, nu intra in bugetul dezvoltarii unei noi industrii.
De aici si interesul de a distruge. Iar consecinta directa si imediata este ca tinerii neavind unde munci, pleaca din tara.
Dar cine raspunde pentru distrugerea sistemului centralizat?
Peste tot in lumea larga exista intelegere, chiar si de la guverne, pentru acest tip sistem, este echilibrat, mai suplu, usor de controlat si avantajos . Din acest motiv in Ungaria aprope toti sunt in acest sistem pe scari sau blocuri. Nicaieri nu se intimpla ca la noi, sa se ,,evadeze” in masa de la un sistem la altul.

Ar fi de dorit sa avem conducatori cu simt gospodaresc, care sa puna la punct sistemul centralizat .
Merita, pentru ca s-a investit mult in timp, este viabil, si cel mai bun in ultima istanta.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei