De aproape două luni, Termica Suceava a rămas fără licenţă de transport şi distribuţie a agentului termic. Licenţa valabilă pentru o perioadă de cinci ani nu a fost reînnoită de Agenţia Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), astfel încât de pe 24 iunie societatea de termoficare se confruntă cu o altă problemă majoră.
Ovidiu Dumitrescu, directorul SC Termica SA Suceava, a confirmat că societatea nu deţine licenţă de transport şi distribuţie a agentului termic, iar refuzul ANRSC de a prelungi licenţa este legat de pierderile înregistrate pe reţelele de distribuţie aflate în proprietatea municipalităţii sucevene.
„Pierderile înregistrate în cursul anului 2012 pe reţelele de transport se ridică la 4,5-5 milioane de lei (în jur de un milion de euro), sumă pe care ANRSC ne cere să o acoperim. În condiţiile în care Termica este în procedură de insolvenţă, iar proprietarul reţelelor de termoficare este municipalitatea suceveană, singurii care îşi pot asuma pierderile sunt cei care deţin bunurile în proprietate. Noi am făcut adrese către Primăria Suceava pentru a lămuri aceste aspecte, dar încă nu am primit un răspuns”, a explicat Ovidiu Dumitrescu.
Potrivit legislaţiei, serviciul de transport şi distribuţie a agentului termic se poate realiza pentru o anumită perioadă, maxim 12 luni, şi fără a exista licenţă din partea ANRSC. Pentru aceasta este nevoie de o decizie din partea Consiliului Local, ori, până în prezent, acest subiect nu a fost pe ordinea de zi a aleşilor locali din municipiul Suceava.
Situaţia de la Termica, extrem de complicată
Situaţia existentă la societatea de termoficare din Suceava este extrem de complicată. Intrată în procedură de insolvenţă încă din data de 18 iunie 2013, Termica este administrată judiciar de trei firme, Management, Reorganizare, Lichidare SPRL Iaşi, MGA Insolvency SPRL Suceava şi Accerr IPURL Suceava. În acest moment, tot ce ţine de mersul activităţii trece prin acest filtru, iar în condiţiile în care proprietarul reţelelor de transport este municipalitatea Suceava, este greu de crezut că administratorii judiciari vor achiesa pentru acoperirea pierderilor provenite pe această filieră.
Practic, problema poate fi rezolvată doar de reprezentanţii Primăriei Suceava, care au posibilitatea să plătească şi eşalonat pierderile din reţeaua de transport a agentului termic.
Între timp, a expirat termenul până la care firmele sau instituţiile care aveau de încasat bani de la muribunda Termica se puteau înscrie la masa credală. În mare, datoriile sunt aceleaşi pe care Monitorul de Suceava le-a publicat la începutul acestei luni.
Datoriile totale se ridică la 62.618.258 de lei, din care ACET Suceava, furnizor de apă – 12.421.866,17 de lei, Unicom Holding SA, furnizor produse petroliere – 23.793.694,79 de lei, SNTFM Marfă – 2.528.896,75 de lei, E.ON Energie Gaz – 1.107.669,48 de lei, furnizori, facturi nesosite – 1.719.565 de lei.
Celelalte datorii proveneau din:
(21 aug 2013, 13:13:23
Iata cine ne conduce !
Promisiuni, logoree , asigurari ca totul este OK prin toate canalele de comunicare …. Suntem intoxicati zilnic si cind acolo realitatea este catastrofala.
Cind va fi pedepsita minciuna la rang de conducere...dezintersul si proasta organizare?