Cele două profesoare de la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” din Suceava care aveau de încasat drepturile salariale ce le-au fost refuzate de conducerea şcolii, caz care a fost semnalat de Monitorul de Suceava într-un număr de luna trecută, au intrat în posesia banilor la patru luni după ce şi-au câştigat drepturile în instanţă, la puţin timp după ce au depus plângeri penale împotriva actualului director al şcolii.
Profesoarele de specialitate Otilia Andrieş şi Ionela Violeta Grădinaru s-au adresat cu plângeri penale Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, după ce au constatat că li se refuză sistematic achitarea drepturilor stabilite de instanţă.
Dosarul penal pare să fi dus la găsirea imediată a banilor, directorul Amalia Popescu convocând Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ, iar problema fiind rezolvată imediat.
Aşa se face că pe 10 august cele două cadre didactice şi-au găsit în conturi sumele de 1.090 de lei, în cazul Otiliei Andrieş, respectiv 447 de lei, în cazul Ionelei Grădinaru, drepturile salariale brute care, a stabilit instanţa, le-au fost refuzate.
Chemate la ore sâmbăta fără voia lor şi fără sporul prevăzut de Codul Muncii
Toată povestea din acest caz a început în anul şcolar 2011-2012. Atunci, în urma deciziei conducerii şcolii, cele două cadre didactice au efectuat orele de practică din programă în zile libere, Otilia Andrieş în opt zile de sâmbătă, iar Ionela Grădinaru în cinci zile de sâmbătă.
La vremea respectivă, director al şcolii era Michaela Melinte, iar cele două au fost puse de aceasta în faţa faptului împlinit. Mai mult, li s-a comunicat că nu sunt bani pentru plata orelor suplimentare.
Sindicatul Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Suceava, din care fac parte cele două profesoare, a deschis acţiune în instanţă, la Tribunalul Suceava. Tribunalul şi apoi Curtea de Apel Suceava au admis acţiunea sindicatului.
Conform deciziei magistraţilor, rămasă definitivă în aprilie 2013, „pârâta”, Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu”, „este obligată la plata în favoarea reclamantelor a unui spor de 100% pentru orele suplimentare lucrate pe parcursul anului şcolar 2011-2012”.
Petru Vasile Gorea, preşedintele Sindicatului Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Suceava, care s-a ocupat de acţiunea în instanţă pentru plătirea drepturilor salariale, a explicat că situaţii de acest gen nu sunt singulare, iar cadrele didactice au de partea lor prevederile clare ale Codului Muncii.
(20 aug 2013, 12:18:08