Patru instructori de Zumba - Florin Neciu, Andreea Zimbru, Mihaela Dobrea şi Felicia Brădăţan (invitat special din Noua Zeelandă) – şi-au propus să întreprindă o serie de acţiuni cu scopul de a creşte gradul de conştientizare a publicului asupra autismului, dar şi de a trage un semnal de alarmă asupra nevoilor comunităţii persoanelor cu autism din Suceava şi nu numai.
Astfel, vineri, la Iulius Mall Suceava, instructorii au organizat un eveniment sportiv-caritabil, numit „Zumba pentru Autism”. Alături de cei patru instructori şi de sucevenii înscrişi la clasele unde aceştia predau, clienţii mall-ului au fost invitaţi să participe la un flashmob Zumba, o demonstraţie antrenantă pentru amatorii de mişcare.
Timizi şi reticenţi, mare parte dintre clienţii centrului comercial au şovăit în faţa invitaţiei de a participa la flashmob, preferând să admire curioşi de pe margine, semn că astfel de evenimente trebuie să continue, tocmai pentru a obişnui publicul sucevean cu acţiuni ceva mai neconvenţionale.
Totodată, pentru a-i înţelege mai bine şi pentru a-i sprijini, instructorii Zumba au organizat sâmbătă un seminar în cadrul căruia au aflat mai multe informaţii despre această tulburare complexă ce afectează, potrivit celor mai recente statistici, unul din 88 de copii. Seminarul a fost coordonat de psihoterapeutul Irina Anda Babău, aceasta realizând o serie de exerciţii prin care a pus participanţii în postura unui copil cu autism.
Seara s-a încheiat cu un recital al Adei Bartoi.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Asociaţiei „Copilul din Soare”, asociaţie înființată la nivel local de un grup de părinți care au copii cu autism, având ca principal scop nevoia de a-și ajuta propriii copii. Participanţii au contribuit la cauza acestora prin donaţii de minim 20 de lei, suma fiind direcţionată către asociaţia menţionată.
Florin Neciu, instructor de Zumba, a menţionat că acesta nu este primul eveniment de acest gen, tot în 2013, acesta organizând un flashmob cu acelaşi scop, acţiune la care au participat circa 100 de persoane. El a ţinut să mulţumească tuturor celor implicaţi în activităţile de la finele săptămânii trecute.
Autismul – afecţiune pe viaţă
Autismul este o tulburare de dezvoltare care afectează comunicarea verbală şi non-verbală, precum şi relaţionarea cu cei din jur. Are o incidenţă de patru ori mai mare la băieţi decât la fete, însă autismul la fete are forme mai severe. De regulă, copiii cu autism nu au o dezvoltare normală a vorbirii şi pot să pară surzi. Deşi această afecţiune durează toată viaţa şi determină diferite grade de izolare socială, tratamentul poate aduce o ameliorare semnificativă în viaţa persoanelor cu autism.
Diagnosticarea din timp şi tratamentul adecvat duc la creşterea numărului de persoane cu autism care sunt capabile să se îngrijească singure.