Campania de depunere a dosarelor pentru admiterea la şcolile de jandarmi s-a finalizat la finele săptămânii trecute, marea majoritate a tinerilor din judeţ interesaţi de o carieră în acest domeniu înscriindu-se pentru examenul de la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni. Faţă de anul trecut se remarcă o reorientare a tinerilor din judeţ spre o carieră militară, numărul de candidaţi cu dosare depuse fiind mai mult decât dublu. De asemenea, fetele au prins mult mai mult curaj şi s-au înscris în număr mare pentru examenul de admitere, de cinci ori mai multe decât în 2012.
De la 32 la 72 de dosare depuse
Maiorul Bogdan Cornaci, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Suceava, instituţie care a făcut recrutarea la nivel de judeţ, a declarat că în acest an, pentru şcoala de subofiţeri de la Fălticeni, s-au înregistrat 72 de dosare, 57 dintre înscrişi fiind băieţi, iar 15 fete. Prin comparaţie, anul trecut, doar 32 de tineri din judeţ au depus dosare pentru examen la Şcoala Militară de Subofiţeri Fălticeni, 29 de băieţi şi trei fete.
„Interesul s-a dublat faţă de anul trecut, atât pe partea de informare şi consiliere, cât şi la capitolul dosare de înscriere depuse”, a precizat maiorul.
Fetele nu mai sunt limitate la un număr de locuri şi pot lua toate examenul, dacă îi „bat” pe băieţi
Fetele au venit în număr mult mai mare la înscriere şi datorită unei modificări a metodologiei de admitere. Dacă în anii trecuţi, la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, din totalul de 50 de locuri, cinci erau pentru fete şi restul pentru băieţi, din 2013 nu mai există această diferenţiere. Toate cele 50 de locuri sunt şi pentru băieţi, şi pentru fete.
Asta înseamnă că atât fetele, cât şi băieţii vor avea de trecut de un test psihologic şi de unul sportiv, după care cei care vor trece de cele două probe eliminatorii vor intra într-un examen scris, decisiv pentru admitere. Mai trebuie spus că fetele au parte de un barem diferit doar la probele sportive, ceea ce le dă şanse mari de a intrat în număr mare la şcoala de jandarmi.
În condiţiile acestor modificări ale metodologiei de examen şi ale repartiţiei pe locuri, şefii Jandarmeriei se aşteaptă ca în viitor numărul de femei din sistem să fie semnificativ mai mare.
Şapte suceveni au dat examen la „ofiţeri-jandarmi” şi doar unul a fost admis
Concurenţa pentru un loc la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni va fi aspră în condiţiile în care la examen se adună candidaţi din aproape toată ţara, în România mai existând o singură unitate de învăţământ care pregăteşte subofiţeri de jandarmi, cea de la Drăgăşani - Vâlcea.
Adunarea dosarelor din toată ţara se face în aceste zile la Şcoala Militară de Subofiţeri de la Fălticeni.
Acum câţiva ani, la debutul probelor eliminatorii, la şcolile militare de subofiţeri au fost şi câte zece candidaţi pe loc.
Cel mai probabil, interesul tinerilor pentru uniforma de jandarmi a revenit în actualitate deşi salariile nu sunt foarte mari, în condiţiile crizei acute de locuri de muncă, numeroşi proaspăt absolvenţi intrând direct în şomaj.
Mai trebuie amintit că în cazul Academiei de Poliţie – arma jandarmi, s-a dat deja examen de admitere, iar din cei şapte tineri din judeţ care au aspirat la un post de ofiţer jandarm, unul a fost declarat admis.