Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava (USV) a depus vineri, la Agenția Națională de Cercetare Ştiinţifică, un proiect intitulat “Centru de cercetate şi instruire pentru ştiinţa şi siguranţa alimentului”. Este un proiect în valoare de 4,9 milioane de euro și presupune realizarea unei clădiri cu laboratoare de specialitate și săli de instruire, precum și dotarea laboratoarelor cu mobilier specific și aparatură de înaltă performanță. Clădirea centrului va avea o suprafață construită de circa 2.500 mp și va găzdui șapte laboratoare de specialitate, două amfiteatre, o sală de conferință și două săli de seminar.
Dacă va fi acceptat proiectul, centrul urmează să fie construit pe strada Universităţii, nr. 1, unde USV a dobândit cu această destinaţie, încă din 2007, printr-o Hotărâre de Guvern, un teren de 1.860 mp de la Staţiunea de Cercetări Agricole Suceava.
Prof. univ. dr. ing. Gheorghe Gutt, directorul proiectului, a menţionat: „Pentru depunerea documentaţiei proiectului s-a efect un studiu arhitectonic şi un studiu de fezabilitate, cel din urmă fiind achitat de SC Rompak SRL Paşcani, cu care colaborăm de peste 14 ani în activitatea de cercetare şi instruire şi de al cărui sprijin constant ne-am bucurat de-a lungul anilor”.
Pe lângă laboratoarele de specialitate precum: Laborator de cercetare pentru dezvoltare de analitică instrumentală și de biosenzori, Laborator de cercetare pentru falsuri alimentare, Laborator de cercetare în domeniul analiticii apelor minerale, Laborator de cercetări microbiologice, Laborator pentru cercetări reologice, de textură a alimentelor și pentru încercări fizico-mecanice a ambalajelor, Laborator de cercetare a solului și materii prime alimentare, în centrul de cercetare va funcționa și un Laborator transfrontalier pentru studiul şi monitorizarea impactului de mediu, al producţiei şi al consumului de alimente și un Centru de colaborare locală, regională şi transfrontalieră în domeniul siguranței alimentare.
Gheorghe Gutt: “Proiectul va consolida capacitatea de cercetare și instruire a facultății”
Prof. univ. dr. ing. Gheorghe Gutt a menţionat: „Așa cum este știut, colectivul de cercetare al Facultății de Inginerie Alimentară are rezultate notabile în promovarea conceptelor noi în sistemul siguranței alimentare. Implementarea proiectului va consolida logistic capacitatea de cercetare și instruire a facultații, astfel încât aceasta să poată forma parteneriate internaționale”. Gheorghe Gutt a mai precizat: „Ca legătură cu mediul economic și social, proiectul reprezintă o verigă necesară în sistemul de siguranță a alimentelor, făcând parte din circuitul management - asigurare - control al calităţii”.
El a mai arătat că cercetările realizate vor contribui la implementarea standardelor de siguranță alimentară în întreprinderi de producție și alimentație publică.
“Centrul de cercetare va fi acel tip de entitate ştiințifico-tehnică la care poți apela oricând, cu încredere, atât pentru efectuarea unor determinări sau analize curente, cât și pentru consultanță și consiliere în problematici de control și asigurare a calității”, a mai spus Gutt.
De asemenea, el a mai arătat că în acest centru poate fi instruit și specializat personalul din laboratoarele de specialitate din teritoriu.
Totodată, centrul de cercetare va constitui o interfață și un partener în colaborarea cu organele locale, regionale și transfrontaliere. Un rol important revine centrului de cercetare și în evaluarea impactului de mediu, ca rezultat al producției, al consumului de alimente, al deșeurilor alimentare, precum și la elaborarea de măsuri specifice de protecţie a mediului.