Unul dintre avocaţii Barourilor Bota, săltaţi acum două luni de procurori şi lăsaţi în libertate, după o noapte petrecută în arestul poliţiei, cu interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu, schimbată ulterior în cea de a părăsi ţara, a fost chemat din nou ieri în faţa instanţelor de judecată, unde s-a cerut arestarea preventivă a respectivului.
E vorba de Ionel Marian Jurgiu (40 de ani), decan al Baroului Bota de la Botoşani, acuzat că a încălcat cu rea-credinţă una dintre obligaţiile trasate de procurori, aceea de a nu desfăşura până la expirarea interdicţiei profesia de avocat, pentru care a şi fost pus sub acuzare.
Jurgiu a fost citat vineri să se prezinte la sediul Judecătoriei Suceava, unde a luat la cunoştinţă de acuzaţiile ce i se aduc.
Despăgubiri de 1.500.000 de euro cerute în două dosare. Comisioanele pretinsului avocat: 50%, respectiv 30% din bani
Deşi interdicţia de a părăsi ţara şi implicit obligaţiile aferente acestei măsuri preventive, printre care aceea de a nu mai exercita profesia pentru care a ajuns învinuit în dosarul „falşilor avocaţi”, a fost dată pe 9 iulie a.c., Jurgiu, susţin procurorii, a continuat nestingherit să îmbrace roba de avocat în mai multe dosare aflate pe rolul instanţelor.
Astfel, la data de 18 iulie a.c., Jurgiu a formulat recurs într-un dosar civil, solicitând obligarea unei firme de asigurări la plata de despăgubiri în cuantum de 500.000 de euro pentru moştenitoarea unei persoane decedate într-un accident rutier.
Din această sumă, pretinsul avocat (care a prezentat o procură din partea moştenitoarei) urma să primească jumătate din bani, arată procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.
Culmea, au susţinut procurorii în faţa judecătorilor, moştenitoarea, o anume Domnica Buliga, nici nu ştia de acest proces, ea crezând că Jurgiu o reprezintă într-un alt proces, în care, potrivit acelorași surse, aşa-zisul avocat a încasat în mod nejustificat suma de 23.300 de lei, în condițiile în care instanţa de judecată a constatat lipsa calităţii sale de avocat (refuzând plata cheltuielilor cu acest titlu), iar mandatul de reprezentare era cu titlul gratuit.
Procurorii susţin că Ionel Marian Jurgiu „şi-a creat un mod de operare din disimularea practicării avocaturii în acte de reprezentare cu titlu gratuit a părţilor vătămate, de fiecare dată când instanţa constata lipsa calităţii sale de avocat, încasând onorarii de avocat fără a avea acest drept”, precizând şi faptul că acesta a emis chitanţe fictive privind onorariul de avocat.
Într-un alt dosar, decanul Baroului Bota Botoşani a formulat apel împotriva unei sentinţe a Tribunalului Suceava, cerând despăgubiri în cuantum de 1.000.000 de euro în numele a doi moştenitori ai unei persoane decedate tot în urma unui accident rutier.
Din milionul de euro cerut de la firma de asigurare care a încheiat poliţa RCA a autoturismului care a provocat accidentul, 30% ar fi onorariul lui Jurgiu.
Cu toate argumentele procurorilor, magistraţii Judecătoriei Suceava au respins propunerea de arestare preventivă a lui Ionel Marian Jurgiu, faţă de acesta rămânând valabilă interdicţia de a părăsi ţara.
(17 aug 2013, 19:03:18