Apa caldă care va reveni la robinetele sucevenilor de la începutul lunii septembrie, dar şi căldura care va fi furnizată în următorul sezon rece vor fi plătite mai scump de către suceveni.
În şedinţa de Consiliu Local de la finele lunii august, una din principalele decizii care vor trebui luate se referă la majorarea preţului la energia termică furnizată populaţiei cu aproximativ 35%, de la 185 de lei, cât este în prezent, la aproape 250 de lei.
Măsura vine ca urmare a solicitării Termica de majorare a preţului de producţie a energiei termice cu 62%, de la 274,73 lei la 445,16 lei.
„Majorarea va fi suportată atât de populaţie, de primărie, cât şi de Termica. Conform estimărilor, preţul gigacaloriei furnizate populaţiei va fi undeva la 250 de lei”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu, care ieri a avut discuţii pe această temă şi cu conducerea societăţii de termoficare.
Dacă va fi aprobat, noul preţ al gigacaloriei, care a fost menţinut la aceeaşi valoare timp de aproximativ cinci ani, va intra în vigoare de la 1 septembrie.
„Nu trebuie să se sperie nimeni, pentru că şi anul acesta vor fi acordate ajutoare de încălzire familiilor cu venituri mai reduse. În plus, la fel ca în fiecare an, Primăria Suceava va acorda ajutoare de urgenţă pentru a veni în sprijinul celor nevoiaşi”, a completat Ion Lungu.
Creşterea preţului de producţie a energiei termice vine ca urmare a faptului că aceasta va fi produsă exclusiv pe bază de gaz metan, la CAF-urile din spatele Ambro. Vechiul preţ de producţie era o medie ponderată între costul de producţie pe cărbune, mai ieftin, şi cel pe gaz metan, utilizat îndeosebi vara, la furnizarea apei calde, dar majorarea acestuia este influenţată şi de scumpirile succesive ale gazului metan, care este deja cu 30% mai scump la agenţii economici, comparativ cu cel consumat de populaţie.
Noul preţ al gigacaloriei, valabil şi pentru căldura produsă de noua centrală
Noul preţ de vânzare al gigacaloriei către populaţia Sucevei racordată la sistemul centralizat de termoficare va fi menţinut o perioadă mai mare de timp. Şeful municipalităţii sucevene a precizat că noul preţ al gigacaloriei care va fi plătit de populaţie a fost gândit astfel încât, odată cu punerea în funcţiune a noii centrale de termoficare, pe biomasă, să nu mai fie nevoie de o nouă ajustare de preţ.
„Preţul stabilit ar urma să fie menţinut şi după punerea în funcţiune a noii centrale. Preţul energiei termice produse de noua centrală, cu tot cu costuri de transport şi distribuţie şi TVA, va fi cam tot de 250 de lei”, a explicat Lungu.
Diferenţa de preţ între tariful de producere al energiei termice şi cel pe care îl vor plăti sucevenii este de aproape 200 de lei pe gigacalorie.
(15 aug 2013, 11:59:01
Sa ne uitam putin in urma cu 3 luni:"SC Termica SA Suceava a cerut ANRE majorarea preţului de producţie a gigacaloriei la 511,02 lei,fara cheltuieli de transport si distributie."Probabil ca ANRE a aprobat majorarea la 445,16.Intrebarea e:cu cheltuieli transport sau fara?
A doua problema:centrala noua va avea pret productie de 250 lei daca va functiona pe biomasa(daca va avea suficienta biomasa).Daca va functiona pe gaz metan cat va fi pretul de productie?
Una peste alta daca pretul gigacaloriei se va mari cu doar 35% va fi bine.