Începând de luna viitoare, Primăria Suceava va declanşa o amplă campanie de recuperare a datoriilor de la populaţie şi de la agenţii economici, inclusiv prin executarea silită a rău-platnicilor.
Sumele pe care municipalitatea le are de recuperat în contul impozitelor şi taxelor neachitate sunt de aproape 500 de miliarde de lei vechi, după cum a anunţat ieri primarul Ion Lungu:
„Una din cele mai grave probleme o reprezintă plata datoriilor la bugetul local,. În total avem de încasat de la populaţie şi de la agenţii economici 49.638.145 de lei. Din păcate, 42% din această sumă, adică 21.340.153 de lei, este aferentă societăţilor care sunt în insolvenţă sau în faliment. Aici lucrurile merg foarte greu, suntem înscrişi la masa credală, dar prioritate au băncile şi Ministerul de Finanţe”.
Pentru ca municipalitatea să aibă cu ce îşi desfăşura activitatea în perioada următoare, să îşi achite din datorii şi să subvenţioneze parţial căldura care va fi livrată de Termica la un preţ mai mare de producţie, de luna viitoare vor fi luate măsuri mai aspre contra datornicilor.
Şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu, spune că se va ocupa special de această problemă: „De la 1 septembrie vom face o amplă campanie de recuperare a datoriilor, prin serviciul de executare silită. Voi dubla numărul de persoane care lucrează la acest serviciu, prin redistribuirea atribuţiilor unei părţi din salariaţii din primărie. În primul rând, cei trei consilieri personali ai mei vor fi detaşaţi la executare silită, eu personal mă voi implica în executarea silită a celor rău-platnici, pentru că nu avem altă soluţie. Primăria are nevoie de bani, mai ales că vom suporta o bună parte din costul real al gigacaloriei furnizate populaţiei. Voi coordona direct această campanie începând cu 1 septembrie, vom merge cu portăreii, acolo unde este cazul, să executăm aceste sume, atât la persoane fizice cât şi la cele juridice. Acolo unde este rea voinţă, vom depista că oamenii au posibilităţi financiare, dar nu achită la bugetul local, vom face o campanie susţinută pentru recuperarea datoriilor”.
Insolvenţa, folosită de firme pentru a scăpa de obligaţii
Principala nemulţumire a edilului sucevean este că o mulţime de firme s-au folosit de legea insolvenţei, pentru a „trage în piept” municipalitatea în privinţa taxelor şi impozitelor:
„A fost o modă în ultimul timp ca agenţii economici să-şi declare insolvenţa. Sunt agenţi economici relativ sănătoşi care şi-au declarat insolvenţa, iar acum primăria este legată de mâini şi de picioare. Sunt sume mari la societăţile din zona industrială, dar şi la societăţi mai noi, din toate domeniile de activitate. Legea insolvenţei este foarte permisivă, inclusiv firma îşi poate cere insolvenţa. Caută un motiv, se încadrează în prevederile legale şi scapă de plata datoriilor, penalităţilor, impozitelor. Este o problemă care trebuie rezolvată la nivel guvernamental”.
Fundaţiile „uită” să plătească impozitul pe maşini
Un alt capitol la care s-au adunat foarte mari datorii neplătite este cel al impozitului pe mijloacele de transport, unde sunt mari restanţe, în special la cei care le-au înregistrat pe fel de fel de fundaţii.
Aceştia au de achitat peste 32 de miliarde de lei vechi, o sumă imensă, care depăşeşte datoriile acumulate în contul taxei de salubrizare de către populaţie şi agenţi economici la un loc – aproape 25 de miliarde de lei vechi.
(15 aug 2013, 11:16:21
când îţi dai hobby-ul pe faţă, recuperatorule
guşatule, când mergi la oameni ai grijă să nu transpiri
şi ( ca să nu ţi-o furi) ia-l cu tine pe Hercule
codru-i frate cu românu', banul...cu tine
da', cu tine, primare ..ce-ţi place s-achipui bani
mergi la recuperat, (h)ai ?! nu te poţi abţine
te-mbraci în negru (să te confunzi 'ntre spartani) ?
uăi Lungu, dezinfectează-te cu Birt Defender
că dai de viruşi, bre, când vei veni între calici
ia-ţi gaşca şi hai ! arată-ne/arată-le că eşti lider
şi că să-ţi dea bani pe sucevean poţi să-l obligi